Úvod Z DOMOVA Brusel kritizuje Slovensko a hrozí sankciami za uprednostňovanie lokálnych potravín

Brusel kritizuje Slovensko a hrozí sankciami za uprednostňovanie lokálnych potravín

Foto: archív

Vedenie Európskej únie zaslalo Slovensku varovanie. Kritizuje zákon z dielne predchádzajúcej vlády, zvýhodňujúci domácich slovenských potravinárov a výrobcov, čo je podľa EÚ diskriminácia zahraničných výrobcov. Brusel dal Slovensku tri mesiace na reakciu a nápravu situácie.

Počas minulej vlády vstúpil do platnosti zákon, ktorého cieľom bolo zvýšiť predaj slovenských výrobkov v obchodných reťazcoch. Podľa neho musia byť v reklamných letákoch či časopisoch potraviny a poľnohospodárske výrobky so slovenským pôvodom zastúpené minimálne päťdesiatimi percentami.

„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa dlhodobo snaží, aby podiel slovenských potravín na pultoch bol čo najvyšší. Keďže nezanedbateľné množstvo spotrebiteľov sa pri kúpe potravín rozhoduje podľa reklamných letákov, od obchodníkov požadujeme, aby v letákoch mali potraviny a poľnohospodárske výrobky so slovenským pôvodom minimálne polovičný podiel,“ uviedla minulý rok Gabriela Matečná.

Tento zákon sa však od začiatku nepozdával niektorým obchodným reťazcom, vo veľkom dovážajúcim potraviny zo zahraničia. Slovenské výrobky u nich je len ťažko nájsť. Svoje sťažnosti adresovali aj do Bruselu. Po roku im Brusel vyhovel a poslal Slovenskej vláde varovanie.

Eurokomisia tvrdí, že zákon je v rozpore s právnymi predpismi Európskej únie. Podľa komisie sú tým diskrinovaní ostatní výrobcovia z EÚ. Obmedzuje to vraj slobodu podnikania maloobchodníkov s potravinami.

Zahraničné reťazce varovanie zo strany Bruselu vítajú a žiadajú novú vládu, aby tento zákon zmenila. Ak Slovensku do troch mesiacov nezareaguje, únia začne podnikať proti nám ďalšie kroky a môže sa to skončiť až sankciami.

Na tomto prípade vidno, ako členstvo v EÚ obmedzilo suverenitu Slovenska. Aj keď súčasný minister pôdohospodárstva Ján Mičovský často hovorí o tom, že chce, aby sme boli potravinovo sebestační, je zrejmé, že kým budeme súčasťou únie, tento cieľ sa nám nepodarí uskutočniť.