Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Bayern zdolal Leverkusen a získal jubilejný 20. Nemecký pohár

Futbalisti Bayernu Mníchov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Futbalisti Bayernu Mníchov zvíťazili 4:2.

Berlín 4. júla (TASR) - Futbalisti Bayernu Mníchov zvíťazili v sobotňajšom finále Nemeckého pohára nad Bayerom Leverkusen 4:2, získali jubilejnú dvadsiatu trofej v tejto súťaži a skompletizovali double.

Mníchovčania sa ujali vedenia po štvrťhodine hry na Olympijskom štadióne v Berlíne, keď sa z priameho kopu tesne za šestnástkou presadil David Alaba. V 24. minúte bolo už 2:0, Joshua Kimmich vysunul presnou kolmicou Sergea Gnabryho a ten svoj nájazd na brankára premenil. Bayern bol počas celého zápasu aktívnejší a nebezpečnejší smerom dopredu, no aj jeho súper si vypracoval zopár šancí. Tutovku mal v 57. minúte Kevin Volland, ktorý dostal výbornú prihrávku od Moussu Diabyho, no sám pred brankárom netrafil loptu. Bayer pykal už o dve minúty, Robert Lewandowski si spracoval výkop Manuela Neuera a z 25 metrov z voleja vypálil. Síce len do stredu bránky, no fínsky brankár so slovenskými koreňmi Lukáš Hrádecký spravil veľkú chybu, loptu si zrazil medzi nohy a tá prešla až do brány. V 63. minúte skóroval aj Sven Bender, ktorý sa presadil hlavou po rohovom kope. V 89. minúte pridal štvrtý gól Bayernu Lewandowski a v štvrtej minúte nadstaveného času spečatil skóre z penalty Kai Havertz.

Bayern tak zlepšil svoj rekord v počte víťazstiev v pohári, obhájil vlaňajšie víťazstvo a získal už 20. trofej, druhý v historickom poradí pohára je Werder Brémy so šiestimi titulmi. Mníchovčania v tejto sezóne vyhrali aj bundesligu.



Nemecký pohár - finále

:

Bayer Leverkusen - Bayern Mníchov 2:4 (0:2)

Góly: 63. S. Bender, 90.+4 Havertz - 16. Alaba, 24. Gnabry, 59. a 89. Lewandowski, ŽK: Wendell - Lewandowski, rozhodoval: Welz.

Leverkusen: Hrádecký - L. Bender (81. Weiser), S. Bender, Tapsoba, Wendell - Aranguiz, Baumgartlinger (46. Demirbay) - Diaby, Amiri (46. Volland), Bailey (76. Bellarabi) - Havertz

Bayern: Neuer - Pavard, Boateng (69. Hernandez), Alaba, Davies - Kimmich, Goretzka - Gnabry (87. Coutinho), Müller (87. Alcantara), Coman (64. Perišič) - Lewandowski


Futbalisti Bayernu Mníchov sa nehodlajú uspokojiť s tohtosezónnym double, ktoré potvrdili výhrou 4:2 nad Bayerom Leverkusen v sobotňajšom finále Nemeckého pohára. Podľa brankára a kapitána Manuela Neuera sa bavorský veľkoklub pokúsi o zisk ďalšej trofeje v Lige majstrov, v ktorej má po výhre 3:0 z ihriska londýnskej Chelsea našliapnuté do štvrťfinále.

Bayern získal na Olympijskom štadióne v Berlíne jubilejnú dvadsiatu trofej v Nemeckom pohári. Druhý v historickom poradí pohára je Werder Brémy so šiestimi titulmi. Dvoma gólmi sa pod finálový triumf Bayernu podpísal poľský kanonier Robert Lewandowski, ktorý v tomto ročníku zaznamenal už 51 presných zásahov vo všetkých súťažiach. "Chvíľu si oddýchneme, ale potom sa vrátime v najsilnejšej forme a pokúsime sa o treble," vyhlásil Neuer.

Bayernu sa už podobný kúsok podaril v roku 2013 pod taktovkou trénera Juppa Heynckesa a Neuer bol vtedy pri tom. "Počas uplynulých týždňov sme ukázali, že máme motiváciu a veľký hlad po úspechoch. Double je dôkaz toho, že sa nám podarilo niečo mimoriadne, ale my sa nezastavíme. Chceme viac," dodal Neuer.

Po konečnom hvizde sa tréner Bayernu Hansi Flick ocitol nad hlavami hráčov, ktorí ho v eufórii vyhadzovali do vzduchu. "Som hrdý na to, čo sme ako tím dosiahli. Vyhrali sme všetkých 11 zápasov od reštartu sezóny po koronakríze, to je naozaj úchvatná séria. Veľmi ma však mrzí, že radosť z úspechov nemôžeme zdieľať s našimi fanúšikmi, ktorí by si to zaslúžili. Je to asi jediná vec, z ktorej som smutný," citovala Flicka agentúra AFP.

Podľa lodivoda Bayeru mužstvu pomôže krátky oddych a príprava na osemfinálovú odvetu LM proti Chelsea, resp. na augustový finálový turnaj v Lisabone: "Myslím si, že nám to urobí dobre. Bude to naša výhoda, že do záveru sezóny pôjdeme s nabitými baterkami."


Prehľad víťazov od sezóny 2009/10:



2009/10: Bayern Mníchov

2010/11: Schalke 04

2011/12: Borussia Dortmund

2012/13: Bayern Mníchov

2013/14: Bayern Mníchov

2014/15: VfL Wolfsburg

2015/16: Bayern Mníchov

2016/17: Borussia Dortmund

2017/18: Eintracht Frankfurt

2018/19: Bayern Mníchov

2019/20: Bayern Mníchov