Úvod ZO ZAHRANIČIA USA vyslali do Juhočínskeho mora dve lietadlové lode

USA vyslali do Juhočínskeho mora dve lietadlové lode

Foto: archív

Spojené štáty vyslali do Juhočínskeho mora dve lietadlové lode, a to v rovnakom čase, keď Čína v týchto strategických vodách, ktoré sú predmetom politického súperenia, uskutočňuje vojenské cvičenie.

Účelom je poslať našim partnerom a spojencom jasný signál, že sme odhodlaní presadzovať regionálnu bezpečnosť a stabilitu,“ uviedol kontraadmirál a veliteľ útočnej skupiny George Wikoff.

Podľa jeho slov vyslanie lietadlových lodí USS Ronald Reagan a USS Nimitz nie je odpoveďou na čínske manévre, ktoré Pentagón označil ako „kontraproduktívne v súvislosti s úsilím o zmiernenie napätia a udržiavanie stability“. Peking americkú kritiku svojich manévrov odmieta s tým, že za zvýšenie napätia v danej oblasti sú zodpovedné USA.

Wikoff lokalitu prítomnosti amerických lietadlových lodí nespresnil. The Wall Street Journal napísal, že okrem týchto dvoch plavidiel sa na operácii zúčastnia ďalšie štyri vojnové lode. Čínske päťdňové manévre prebiehajú neďaleko Paracelských ostrovov, na ktoré si okrem Číny robí nárok aj Vietnam.

Manévre sa dočkali kritiky aj od Vietnamu a Filipín s tým, že cvičenia by mohli vytvoriť v danom regióne napätie a zhoršiť vzťahy Pekingu s jeho susedmi. Spojené štáty obviňujú Čínu z „miniaturizovania“ Juhočínskeho mora a pokusov o zastrašovanie svojich ázijských susedov, ktorí by chceli v týchto vodách ťažiť potenciálne bohaté zásoby ropy a zemného plynu.

Čína si podľa Reuters nárokuje na 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora. Na jeho časti si však robia nárok aj Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam. Trasami vedúcimi cez Juhočínske more sa ročne prepraví tovar za približne tri bilióny dolárov.