Hviezda vo vzdialenej galaxii zmizla bez stopy. Vedci prichádzajú s možným vysvetlením

Jedna z najjasnejších hviezd v trpasličej galaxii Kinman odrazu zmizla a vedci chcú prísť na to, čo sa stalo

supernova
Zdroj: NASA

Veľké hviezdy umierajú pri veľkých explóziách, ktoré sa nazývajú supernovy. Keď hviezde dôjde vodík, jadro hviezdy sa pod náporom stlačí a vo vnútri vzniká čoraz väčší tlak a teplota. Vtedy dochádza k fúzii ťažkých prvkov, pri poslednej snahe hviezdy, ubrániť sa kolapsu. Najprv to bude uhlík, neskôr kremík a potom železo. Každý krok generuje viac tepla a tlaku. Netrvá to dlho a jadro sa rýchlo zrúti do seba. Protóny a neutróny sa zrazia silou, ktorá roztrhne hviezdu na kúsky.

Krátku dobu dokáže hviezda žiariť viac, než celá galaxia a jadro, ktoré ostalo sa premení buď na neutrónovú hviezdu, alebo čiernu dieru. Vedci si mysleli, že každá hviezda končí supernovou, avšak objavila sa výnimka. Píše o tom portál Universe Today.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

75-miliónov svetelných rokov od nás sa nachádza trpasličia galaxia Kinman. V období medzi rokmi 2001-2011 túto galaxiu študovali viaceré skupiny vedcov, kvôli jej nízkemu obsahu kovov. Keďže sa nachádza od nás priďaleko, vedci nedokázali vidieť jednotlivé hviezdy, ale štúdiom galaktického spektra dokázali pozorovať tie najjasnejšie. Jedna z nich bola premenná hviezda.

Zmiznutie

Konkrétne to bol modrý nadobor, typ obrovskej a veľmi starej hviezdy. Premenné hviezdy majú cyklus aktívneho a tichého obdobia a dokážu žiariť o 2.5-miliónkrát jasnejšie, než Slnko. Emisné línie pre modrého nadobra boli nezvyčajné a preto ich dokázali vedci ľahko identifikovať. Stopy o existencii tejto hviezdy našli v dátach galaxie Kinman.

V roku 2019 boli zhotovené nové sady údajov, avšak stopa po jasnej hviezde bola preč. Hviezdy podobnej veľkosti by mali končiť supernovou, avšak nenašla sa ani jedna stopa po obrovskej vesmírnej explózii. Vedci priznávajú, že hviezdu presne nepozorovali. Tým pádom mohla explodovať do supernovy a mohli to prehliadnuť. Zároveň však dodávajú, že je to veľmi nepravdepodobné.

Trpasličia galaxia Kinman je pravidelne pozorovaná a supernova sa nedá len tak prehliadnuť. Vedci však prichádzajú so zaujímavou teóriou. Tvrdia, že mohlo dôjsť k netradičnému kolapsu jadra, ktoré vytvorilo vo vnútri hviezdy čiernu dieru bez toho, aby došlo predtým k supernove. Medzi vedcami sa rozbehla debata, či je toto vôbec možné a nové výskumy nám prinesú odpoveď.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre