Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý profesionálny hasič z Jasenovej objavil viac ako 70-ročnú muníciu
Zdielať na

Bývalý profesionálny hasič z Jasenovej objavil viac ako 70-ročnú muníciu

JASENOVÁ / Bývalý profesionálny hasič z Jasenovej objavil viac ako 70-ročnú muníciu, ktorá bola funkčná. Tvrdí, že išlo takpovediac o časovanú bombu. Keby bol v okolí požiar, munícia mohla explodovať a poškodiť okolité domy.

"Čosti robil na šope, postavil sa a cítil pod nohami, že tam čosi má. Odhrnul to a zistil, že sú tam granáty. Určite sa zľakol, keď to rozhrnul rukami a že na to stojí, nebolo mu všetko jedno," opisuje starosta Jasenovej Raymund Bradík. 

"Údajne, že tu bol nejaký partizán, že sa tam skrýval, tak od tých čias to tam ostalo. Tam boli aj ten ruský zásobník z bubienkových automatov," hovorí nálezca. 

Jasenovčan na pôjde svojho humna našiel pod senom drevenú krabicu, v ktorej boli granáty. Obyčajné čistenie odkvapových rúr a upratovanie humna sa zvrtlo, domáci rýchlo volali políciu a hasičov. "Pod nohami bola bednička, tak som ju odložil na bok," dodáva nálezca. Na miesto prišiel aj pyrotechnik. Podľa jeho slov to boli ručné granáty z druhej svetovej vojny. 

" Išlo o 6 kusov ručných granátov, nezistené množstvo nábojov o hmotnosti asi 10 kg, 1 zásobník do samopalu a 1 zásobník do pušky," uviedla hovorkyňa žilinskej krajskej polície Jana Balogová. "Máme šikovných dobrovoľných hasičov. Rýchlo ohradili miesto, aby nikto nemohol prísť, aby sa nestalo nejaké nešťastie," dodal starosta Jasenovej. 

Nebezpečenstvo hrozilo najmä vtedy, ak v blízkosti by bol oheň. "Pyrotechnik hovoril, že v prípade požiaru, keby sa to nahrialo, že je to poriadny výbuch," dodáva nálezca munície. Muníciu pyrotechnik zaistil a zlikviduje ju. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy