Úvod ZO ZAHRANIČIA Putin: Homosexualita v Rusku nie je zakázaná, nie je však povolená jej...

Putin: Homosexualita v Rusku nie je zakázaná, nie je však povolená jej propagácia medzi maloletými

Vladimir Putin. (Foto: archív)

Ruský prezident Vladimir Putin vvyhlásil, že v Rusku „neboli, nie sú a nebudú“ porušované práva sexuálnych a iných menšín. „Naše stanovisko je zrozumiteľné (…) a chcem zdôrazniť znova: v Rusku nebola, nie je a nebude diskriminácia na základe príslušnosti k rasy, sexuálnej orientácie, národnosti, či vierovyznania.

Podľa správy portálu Novaja gazeta to Putin vyhlásil v Moskve na stretnutí pracovnej skupiny pre prípravu zmien a doplnení ústavy Ruskej federácie, ktoré boli v uplynulých dňoch odobrené voličmi v celoštátnom hlasovaní.

Putinovo ubezpečenie nasledovalo po tom, ako sa predsedníčka Zväzu žien Ruska Jekaterina Lachovová sťažovala na zmrzlinu s názvom Raduga (v preklade Dúha). Podľa jej názoru tento názov možno vnímať ako propagáciu vzťahov medzi osobami rovnakého pohlavia.

Lachovová dodala, že ide síce o nepriamu propagáciu, ktorá však podľa nej núti ruské deti zvykať si na tieto farby. V tejto súvislosti spomenula júnové vyvesovanie dúhových vlajok, ktoré sú tradičným symbolom hnutia LGBTI, na veľvyslanectvách západných krajín Moskve.

Podľa Putina by sa analýze názvov mali venovať spoločenské organizácie, ktoré zdieľajú „oficiálne stanovisko ruského vedenia“. Putin pritom zdôraznil, že by nemalo ísť o „agresívny“ prístup, pričom dodal, že „všetko sa aj tak ustriehnuť nedá“. Pripomenul, že homosexualita v Rusku nie je zakázaná, nie je však povolená jej propagácia medzi maloletými.

Rozhlasová stanica Govorit Moskva medzičasom oslovila výrobcu inkrimonovanej zmrzliny – spoločnosť Čistaja linija. Jej viceprezident Armen Beniaminov vysvetlil, že názov zmrzliny má evokovať „slnko po daždi, dobrú náladu“. Dodal, že táto zmrzlina je štvorfarebná a „pokiaľ viem, vlajka komunity LGBTI má rôzne farby, je ich viac“.

Poznamenal súčasne, že by v Rusku v súvislosti s názvoslovím vznikli nejaké legislatívne pravidlá, jeho spoločnosť by ich dodržiavala. Dúhová vlajka sa na budove amerického veľvyslanectva objavila 25. júna a o dva dni neskôr takú istú vyvesili aj na britskom veľvyslanectve.

Západní diplomati vysvetlili toto svoje gesto túžbou vyjadriť solidaritu so zástupcami komunity LGBTI v Rusku a na celom svete. Podpredseda Štátnej dumy Piotr Tolstoj v tejto súvislosti požiadal osobitnú parlamentnú komisiu, aby posúdila, či vyvesenie vlajok na diplomatických budovách nie je zasahovaním do interných záležitostí Ruska.