Aktuálne 04. júl 2020

Cez víkend ešte môže byť na hromadných podujatiach šachovnicové sedenie

TASR
TASR

Od pondelka je organizátor hromadného podujatia nad 100 ľudí povinný zabezpečiť sedenie obecenstva iba v každom druhom rade.

Od pondelka je organizátor hromadného podujatia nad 100 ľudí povinný zabezpečiť sedenie obecenstva iba v každom druhom rade.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Pri organizácii hromadných podujatí nad 1 000 osôb s výlučne sediacim obecenstvom cez víkend sa bude môcť používať šachovnicové sedenie, prípadne sedenie obecenstva iba v každom druhom rade.

Zároveň platí, že priestory určené pre sediace obecenstvo nemôžu byť naplnené na viac ako 50 percent. TASR o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Opatrenie ÚVZ platné od pondelka zároveň určuje, že organizátor hromadného podujatia nad 100 ľudí je povinný zabezpečiť sedenie obecenstva iba v každom druhom rade. Zároveň platí, že obsadenie kapacity priestorov určených pre sediace obecenstvo nemôže byť vyššie ako 50 percent.

ÚVZ komunikoval so Slovenským futbalovým zväzom a Úniou ligových klubov a ešte cez víkend ponechal možnosť šachovnicového sedenia z dôvodu, že niektorých prípadoch nebude možné zabezpečiť sedenie len v každom druhom rade.

Od pondelka ÚVZ umožňuje organizovať hromadné podujatia nad 1 000 osôb aj pre nesediace obecenstvo, a to len vtedy, pokiaľ je organizátor schopný zabezpečiť rozdelenie priestoru hromadného podujatia na sektory, v ktorých má zabezpečiť kontrolovaný vstup a výstup.

V sektore sa v jednej chvíli môže nachádzať najviac 1 000 osôb a organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb aktuálne sa nachádzajúcich v jednotlivých sektoroch.

Pre exteriérové sektory platí, že na jednu osobu musí pripadať najmenej päť štvorcových metrov plochy sektoru, v interiéri je potrebných najmenej desať štvorcových metrov plochy.

Pokiaľ je na účasť na hromadnom podujatí potrebná vstupenka alebo iný obdobný doklad, ÚVZ odporúča jej predaj účastníkom iba online spôsobom.

Upraviť sedenie na športových podujatiach sa odborníci rozhodli aj na základe futbalového zápasu v Dunajskej Strede, na ktorom sa podľa premiéra Igora Matoviča odignorovalo odporúčané šachovnicové sedenie.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia