Google pracuje na verzii prehliadača Chrome pre Android zariadenia, ktorá tu mala byť už dávno

64-bitová verzia prehliadača by mala byť už čoskoro dostupnou pre širokú verejnosť

Zdroj: Vosveteit.sk

Hoci Android už dlhé roky podporuje 64-bitovú architektúru, s ktorou prišiel po prvýkrát s verziou 5.0 (Lollipop), tak aj napriek tomu, spoločnosť Google prehliadač Chrome doteraz udržovala na 32-bitovej architektúre. To sa však v týchto dňoch mení, zatiaľ však len vo vývojárskych verziách prehliadača.

Prichádza 64-bitová architektúra

Najnovšia verzia prehliadača Chrome 85 pre Android 10 zariadenia beží už na 64-bitovej architektúre. Poukazuje na to portál AndroidPolice.com. Spoločnosť Google zároveň potvrdila túto zmenu, ktorá je zatiaľ dostupná naprieč BETA verziami prehliadača (vo verzii Dev a Canary).

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ
Chrome pre Android_64-bitova verzia
Zdroj: AndroidPolice.com

Nová verzia prehliadača je rýchlejšou

Portál ďalej píše, že na základe testovania novej a staršej verzie prehliadača prostredníctvom služby Octane zistili, že prehliadač beží rýchlejšie približne o 10%.  Portál však druhým dychom dodáva, že to nemusí mať súvis len so samotnou architektúrou, ale mohli byť optimalizované aj iné procesy bežiace na pozadí prehliadača.

Portál ďalej spomína, že niektorí používatelia hlásia zmeny už aj vo verzii prehliadača 84. Predpokladá sa, že tieto zmeny v skoršej verzii prehliadača boli aktivované len vybraným používateľom, obzvlášť v prípade majiteľov telefónov Pixel.

V každom prípade, postupným uvoľňovaním novších verzií prehliadača pre širokú verejnosť, môžeme očakávať, že 64-bitová architektúra bude dostupnou v priebehu najbližších týždňov až mesiacov pre všetkých používateľov Androidu 10, prípadne aj pre používateľov nižších verzií operačného systému.

Mimochodom, nie tak dávno Google zaviedol nové pravidlo, že všetky aplikácie v Google Play musia bežať na 64-bitovej architektúre. Termín, do kedy majú vývojári čas na to, aby prispôsobili svoje aplikácie a hry je 1. august 2021.

V prípade, ak by ste chceli skúsiť novú architektúru prehliadača, môžete tak spraviť prostredníctvom odkazov nižšie. Následne pomocou príkazu chrome://version viete zistiť architektúru, na ktorej beží prehliadač.

Chrome Canary (instabil)
Chrome Canary (instabil)
Developer: Google LLC
Price: Free
Chrome Dev
Chrome Dev
Developer: Google LLC
Price: Free
Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre