Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dovolenkovať chce až štyridsať percent Slovákov, väčšina doma na Slovensku
Zdielať na

Dovolenkovať chce až štyridsať percent Slovákov, väčšina doma na Slovensku

SLOVENSKO / Slováci chcú cez leto dovolenkovať na Slovensku a lacnejšie. Potvrdzuje to aktuálny prieskum spoločnosti Partners Group SK, ktorý realizovala agentúra Focus na vzorke 1 009 respondentov. Na letnú dovolenku pôjde 40 percent Slovákov a väčšia časť - až dve tretiny z nás, ju podľa prieskumu strávi na Slovensku. Aj preto je už takmer nemožné objednať si chatku v horách alebo karavan.

Ísť či neísť na letnú dovolenku, kam vôbec a za koľko? Tieto otázky si dnes kladú tisíce Slovákov. Pravda je taká, že koronasituácia poriadne zmenila naše chúťky.

"Sme to doma prebrali a sme si povedali, že bude na to čas budúci rok aj ten ďalší, takže vôbec nechceme vycestovať a Slovensko je krásne," uviedol rapper Kali. "Pôjdem do Piešťan, tam idem už asi 54-krát," pousmiala sa herečka Mária Kráľovičová. 

Podľa prieskumu sme zodpovední a opatrní, preto zostávame dovolenkovať doma na Slovensku. Všetko si zvyčajne riešime individuálne a služby cestovných kancelárií idú bokom. 

Vysvetlení, prečo je to tak, je viac. "Možno je to z obavy cestovať do zahraničia," reagoval prezident zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. 

Opatrne pristupujeme k dovolenkám aj pokiaľ ide o peniaze, za dovolenku sme ochotní minúť o polovicu menej. Takmer polovicu opýtaných v prieskume uviedla, že chcú na dovolenku minúť do 500 eur. "Možno je to aj spôsobené tým, že majú menej peňazí, respektíve chcú menej peňazí minúť," zhodnotil Marek Harbuľák. 

Najväčší záujem je jednoznačne o hory a turistiku, aj preto sa najviac prenajímajú práve zrubové domy a chaty. "Je najväčší záujem o ubytovania samostatne stojace, chaty, zrubové domy a tým, že ten dopyt je obrovský, v niektorých termínoch už sú aj vypredané," poznamenala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV. 

Okrem samostatne stojacich chatiek a domčekov v horách sú obrovským hitom tohto leta aj autokaravany. Na leto strávané na Slovensku stavili aj Daniela Hantuchová či Ján Koleník. 

"Turistika, hory, jednoznačne, ale že poriadne túry, 5-6 hodinové minimálne," poznamenala bývalá tenistka Daniela Hantuchová. 

"Rád by som išiel na túru na Zamkovského chatu napríklad," prezradil herec Ján Koleník. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy