V polovici marca sa pre pandémiu zastavilo takmer všetko. Výnimkou nebol ani realitný trh. V čase, keď vláda vyhlásila najtvrdšie karanténne opatrenia, sa majitelia aj potenciálni záujemcovia snažili odložiť kúpu, predaj i prenájmy bytov, ich prehliadky realitnými maklérmi takmer neprebiehali. Teraz sa zamrznutý trh pomaly vracia k normálu, vraví v rozhovore pre TREND Prime Mojmír Plavec, advokát a tajomník Realitnej únie SR.

Máloktorá investícia vynášala v posledných rokoch tak dobre ako kúpa bytu. Aká je situácia dnes, v čase utíchajúcej pandémie koronavírusu?

Realitný trh je menej náchylný na výraznejšiu kolísavosť a reaguje na zmeny s niekoľkomesačným oneskorením. Obhliadky nehnuteľností sa v začiatkoch pandémie vykonávali maximálne na úrovni piatich percent v porovnaní s predchádzajúcim obdobím, čo bolo značne kritické. Po uvoľnení prvej vlny opatrení sa to postupne začalo meniť, keďže ľudia neustále hľadajú či ponúkajú nehnuteľnosti a riešia svoje bývanie, či už sa to týka kúpy, predaja, alebo aj následného prenájmu.

Mnoho vlastníkov bytov ešte pred pár mesiacmi ťažilo z lukratívneho biznisu prenajímania vlastného bytu či domu cudzím, spravidla zahraničným návštevníkom. Ako sa koronavírus prejavil na krátkodobých nájmoch?

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa