Pestujeme čierne a červené ríbezle – sadenie, strihanie, choroby

Georgina Babinová Téma
14. marca 2024 1

Čierne ríbezle, plné vitamínu C, sú ľahko pestovateľným mäkkým ovocím. Robí sa z nich skvelý džem, zdravé nápoje a sú dôležitou súčasťou letných dezertov. Červené ríbezle sú síce pre niekoho kyslé na to, aby sa konzumovali čerstvé, ale ako džem sú vynikajúce. Ak ste záhradkár a chcete pestovať niečo, čo bude vašu záhradu zdobiť a súčasne prinášať úžitok, zvážte ríbezle! Je to krásne ovocie (a aj jeho kvety) už na pohľad. Pestuje sa extrémne ľahko a bezproblémovo, takže nepotrebujete veľa záhradníckych znalostí, poskytuje úrodu vysoko výživnej potraviny a navyše pridáva krásny akcent záhrade svojimi príjemnými farbami.

Obe odrody môžete pestovať súčasne, pretože vyžadujú takmer identickú rutinu. Jediným rozdielom je, že zatiaľ čo čierne ríbezle potrebujú veľmi základné prerezávanie, červené odrody potrebujú o niečo intenzívnejšie, podobne ako egreše. V tomto článku vás zoznámime s ríbezľami, ich odrodami, so základmi ich sadenia a pestovania a dúfame, že vás to povzbudí k výsadbe tohto úžasného ovocia doma vo vašej záhrade.

Ríbezle v skratke

Ríbezle sú členmi rodu Ribes. Sú to sladkokyslé plody plné chuti a zvyčajne sa pestujú ich nasledujúce odrody (typicky klasifikované podľa farieb).

Čierne ríbezle

Čierne ríbezle

Čierne ríbezle (Ribes ussuriense alebo Ribes nigrum) sú známe svojou silnou chuťou, vďaka ktorej sú viac ideálne pre sirupy, džemy a podobné potravinové výrobky, než aby sa jedli čerstvé. Čierne ríbezle produkované odrodou „Boskoop Giant“ a „Noir de Bourgogne“ sú však veľmi chutné. Aj plody „Ben Sarek“ a „Titania“ sú veľké a dostatočne sladké, aby sa mohli konzumovať čerstvé, ak sú riadne dozreté. Čierne ríbezle sú čiastočne sterilné, takže je lepšie zasadiť dve odrody blízko seba.

 

Červené ríbezle

Červené ríbezle

Zvyčajne sa používajú na výrobu štiav, džemov, alebo lekvárov. Obľúbené sú ich odrody „Cascade“ s veľkým a sladkým ovocím, „Red Lake“ dobre rastúci druh s dlhými obdobiami kvitnutia a dozrievania a „Wilder“ s tendenciou šíriť sa a s extrémnou produktivitou. Červené ríbezle sú zvyčajne samoopelivé, ale za určitých podmienok profitujú z krížového opeľovania s ďalšou červenou alebo bielou odrodou.

 

Biele ríbezle

Biele ríbezleTieto majú 3 odrody – R. rubrum, R. petraenum a R. vulgare a zvyčajne majú nižší obsah kyselín ako iné odrody, takže sú ideálne na priamu konzumáciu. Najlepšie biele ríbezle sú takmer priehľadné. „White Dutch“ má sladké, šťavnaté bobule a „White Imperial“produkuje veľké množstvo malých bobúľ s veľmi nízkou kyslosťou. Rovnako ako červené ríbezle, aj biele sú zvyčajne samoopelivé, ale môžu sa opeľovať aj s ďalšou bielou alebo červenou odrodou.

 

Ružové ríbezle

Ružové ríbezleRibes vulgare alebo ružové ríbezle sú medzistupňom medzi bielym a červeným rybízom. Majú bezfarebnú šupku a ružovú dužinu. „Gloire des Sablons“ sa tešia z veľkých bobúl a produktivity, zatiaľ čo „Pink Champagne“ sú známe najvyššou sladkosťou spomedzi ríbezlí. Ďalším typom je „Rosasport“, ktorý je tiež chutný a vhodný na priamu konzumáciu.

 

Žlté ríbezle

Žlté ríbezleŽlté ríbezle alebo R. aureum sa tiež nazývajú zlatými ríbezľami. Úzko s nimi súvisí aj druh R. odoratum. Toto je pravdepodobne najviac sucho – tolerantný druh ríbezlí. Žlté ríbezle tiež profitujú z krížového opeľovania.

 

 

Ako a kde pestovať ríbezle?

Napriek tomu, že sú blízkymi príbuznými, červené ríbezle majú iný rastový zvyk ako čierne. Obe tolerujú väčšinu pôd, okrem mokrej alebo slabo odvodnenej. Dávajú prednosť slnečnému miestu, ktoré je chránené pred studeným vetrom, ale červené sa vyrovnajú aj s čiastočným tieňom.

Ríbezle nie sú príliš vyberavé na pôdu, len sa vyhnite príliš zásaditej alebo kyslej pôde. Môžu rásť v pôde s pH medzi 4 a 7, ale pre dosiahnutie najlepších výsledkov by mala byť pôda mierne kyslá v rozmedzí 6,0 až 6,5. Ríbezle nemajú radi slané pôdy alebo pôdy so slabým odvodnením. Najlepšia pôda je taká, ktorá obsahuje veľa organických látok, ktorá zlepšuje odvodnenie a živí rastliny.

čierne ríbezle

 

Ako pestovať čierne ríbezle?

Úžasnou vlastnosťou čiernych ríbezlí je to, že znášajú nedodstatočnú drenáž oveľa lepšie ako iné podobne mäkké ovocie. Napriek tomu by sa však mali vysádzať v dobre odvodnenej pôde, obohatenej o organické látky a tiež by mali byť chránené pred silným vetrom. Ak vaša záhrada leží nízko a je preto náchylná na mráz, môžete urobiť dve veci – buď zvoliť odrody, ktoré sú odolné proti mrazu (nové odrody Ben), alebo zakryte rastliny v apríli flísom chrániacim pred mrazom, ktorý bude chrániť kvety, pretože aby ste získali ovocie, v prvom rade treba ochrániť kvety.

 

➡️ Výsadba

Keď sadíte ovocný strom alebo krík, je veľmi dôležité pripraviť pôdu. Je to preto, že na rozdiel od zeleniny zostávajú ovocné dreviny na rovnakom mieste, keď ich už raz zasadíte; takže máte iba jednu šancu pripraviť pôdu.

V prípade čiernych ríbezlí je vhodné sa venovať pôde približne 4 týždne pred začiatkom výsadby. Počítajte s plochou asi 60 x 60 cm. Všetka burina by sa mala úplne odstrániť a miesto vyplňte množstvom (asi 2 vedrá) dobre zhnitého hnoja. Je dôležité odstrániť hlboko zakorenené buriny, pretože ak si ich všimnete neskôr okolo stoniek, nebudete ich vedieť odstrániť, pretože tam už budú korene ríbezlí.

 

 

Prostokorenné sadenice čiernych ríbezlí sa vysádzajú v októbri až novembri (alebo februári – marci) (na rozdiel od črepníkových rastlín, ktoré je možné pestovať kedykoľvek počas roka). Vzdialenosť medzi rastlinami a radmi by mala byť 150 cm. Keď kopete jamu, nezabudnite, že by mala byť aspoň dvojnásobná ako veľkosť koreňovej gule. Dávajte pozor, aby ste korene rozprestreli, keď dáte rastlinu do jamy. Stonka by mala ísť asi o 6 cm hlbšie ako pôvodne bola. Hlbšia výsadba umožní, aby sa zo základne objavilo mnoho nových výhonkov, ktoré sa nakoniec vyvinú do nových vetiev, ktoré prinesú ovocie.

Pred opätovným naplnením jamy zamiešajte do pôdy trochu dobre zhnitého hnoja a potom jemne šlapte po zemi, aby spevnela. Nakoniec dôkladne zalejte výsadbový otvor, pretože rovnomerné prevlhčenie pomôže spevniť pôdu okolo koreňov rastliny.

 

➡️ Prerezávanie po výsadbe

Hneď po výsadbe by ste mali skrátiť každý výhonok na 2 – 3 púčiky. Toto prerezávanie je v skutočnosti druhou fázou postupu hlbokej výsadby a ponúka takisto benefit spočívajúci v pridaní počtu konárov produkujúcich ovocie. Na plody treba čakať až do ďalšieho roku, pretože ovocie sa rodí na stonkách, ktoré vyrastali v predchádzajúcom roku. Budete síce musieť počkať na džem, ale vaša rastlina sa v dlhodobom výhľade krásne zveľaďuje.

 

Viac záhradných nožníc

💡💡 u nás nájdete celý test záhradných nožníc

 

➡️ Ročné prerezávanie

Je vhodné vykonávať každoročné prerezávanie kedykoľvek od novembra do marca. Viac sa odporúča marec, pretože ak sa vyskytnú nejaké rany, rýchlo sa vyliečia, keďže krík sa v apríli zobudí z obdobia pokoja. Zimné prerezávanie (nielen ríbezlí, ale akéhokoľvek ovocia) ponecháva surový rez otvorený živlom, pretože rastlina sa sama nedokáže liečiť.

Pamätajte, že ovocie bude najlepšie, ak sa produkuje z mladého dreva; preto sa staré drevo musí vyčistiť každý rok. To udrží vašu rastlinu v najproduktívnejšom stave. Staré drevo identifikujete tak, že je zreteľne tmavšie, zatiaľ čo mladé drevo je bledé. Je tiež hrubšie ako mladé drevo a preto sa dá ľahko nájsť. Pri odstraňovaní starého dreva ho režte čo najbližšie k spodnej časti rastliny; urobte vodorovný rez tak, aby sa zabránilo hromadeniu dažďovej vody v rane.

Všetky rezy by tiež mali byť smerujúce smerom von do pukov, ktoré umožnia rast nových výhonkov smerom von a nie dovnútra. Je to preto, že nový výhonok vychádza z puku najbližšie k vášmu rezu a rastie rovnakým smerom ako puk. Mali by ste tiež orezať drevo, ktoré vyzerá slabo alebo nezdravo. Tiež by sa malo rezať horizontálne alebo nízke vetvy, ktoré odchádzajú z rastliny, aby sa krík mohol ľahko zozbierať a aby sa zabránilo aj nízko rastúcemu ovociu, pretože sa v dôsledku kontaktu s pôdou kazí.

 

Červené ríbezle

 

Ako pestovať červené ríbezle?

Ako už bolo spomenuté, podmienky pestovania pre červené ríbezle sú takmer rovnaké ako pre čierne, t. j. 60 x 60 cm pôdy, ktorá by sa mala pripraviť s dobre zhnitým hnojom. Rozstup je tiež rovnaký, t. j. 1,5 m medzi rastlinami. Červené ríbezle a sa však môžu pestovať aj ako jednotlivé (rozstup 45 cm), dvojité (rozstup 90 cm) alebo trojité (120 cm rozstupy) kordonové rastliny. Toto je najbežnejšia metóda, pretože je najjednoduchšia a poskytuje najvyšší výnos. Červené ríbezle by sa mali vysádzať na plnom slnku v dobre odvodnenej pôde. Budú tiež vyžadovať ochranu pred mrazom v apríli, keď sa rastliny obalia vrecami alebo rúnom.

 

➡️ Výsadba

Aj pri výsadbe červenej ríbezle je nepatrný rozdiel oproti čiernej. Zatiaľ čo čierne ríbezle sú vysadené hlbšie, ako boli pôvodne, červené ríbezle sa vysádzajú na rovnakej úrovni. Takže môžete vidieť transformáciu z tmavšieho na bledšie drevo na stonke, ktorá označuje starú úroveň pôdy. Dôvodom tohto rozdielu je to, že v prípade rastliny čiernych ríbezlí si prajeme viac výhonkov vychádzajúcich zo základne rastliny, zatiaľ čo v prípade rastlín červenej ríbezle chceme jedinú stonku, ktorá má na vrchu otvorený tvar kríka.

 

➡️ Prerezávanie po výsadbe

V prípade prerezávania červených ríbezlí budete musieť z pôdy v spodnej časti rastliny odobrať akékoľvek výhonky. Sú to nové stonky vychádzajúce zo základne koreňovej gule alebo z hlavnej stonky. Zrežte všetky zostávajúce vetvy zhruba na polovicu ich dĺžky. Urobte rez pri puku smerujúcom nahor, pretože to bude stimulovať rast smerom nahor, nie smerom von.

 

➡️ Ročné prerezávanie

Otvorená čaša je ideálnym tvarom kríka červených ríbezlí so solitérnym hlavným kmeňom a prázdnym priestorom v kroví, do ktorého vniká svetlo a vzduch. Tento tvar otvoreného kríka a málo lístia na základni má ďalšiu výhodu – drží pod kontrolou húsenice piliarok, pretože tie nie sú veľmi rady, keď sú exponované. Piliarky sú nebezpečné a môžu veľmi rýchlo zničiť zdravý ker; takže by ste mali byť opatrní. Otvorený ker vám umožní ľahko ich rozoznať a okamžite likvidovať, aby ste predišli ďalšiemu poškodeniu.

Aby ste získali tvar čaše, odrežte všetky stonky vyvíjajúce sa vo vnútri kríka a tiež všetky bočné vetvy smerujúce do stredu. Odstráňte tiež akékoľvek umierajúce alebo odumreté drevo, pretože je neproduktívne a môže byť aj miestom choroby. Najkvalitnejšie ovocie rastie na minuloročnom dreve; preto je potrebné odrezať aj všetky vetvy staršie ako 3 alebo viac rokov. Odstráňte tiež všetky nízke a visiace konáre, ktoré rastú smerom von okolo základne, pretože bránia vášmu prístupu počas zberu a nízko položené ovocie sa aj kazí. Motivovaní záhradkári v lete pred zberom ríbezľový krík navyše preriedia. To podporuje tvorbu kvetných pukov na zvyšných výhonkoch na budúci rok vďaka lepšiemu vystaveniu svetlu.

 

➡️ Letné prerezávanie

Letný rez slúži na zlepšenie expozície, podporuje tvorbu kvetných pukov na ďalší rok a vykonáva sa pred zberom. Postup je nasledovný:

  • Skráťte výhonky, ktoré prinášajú ovocie.
  • Odstráňte príliš strmé, prebytočné výhonky (ponechajte spolu asi 10 dvoj- až trojročných výhonkov), alebo poranené nové výhonky.
  • Nepreháňajte to s riedením. Dozrievajúce plody, ktoré sú náhle silným spôsobom vystavené slnku, sa môžu poškodiť.

 

➡️ Prerezávanie po zbere – omladzovací rez

  • niekedy trojročné, ale vždy štvorročné a staršie vetvy odrežeme tesne nad pôdou, aby ešte ostalo 14 až 16 vetví.
  • podľa potreby vetvy skrátime o štvrtinu, aby sa rozkonárili.

Orezávanie ríbezlí

 

Starostlivosť

Pri pestovaní odrôd ríbezlí je potrebné pamätať na niektoré bežné faktory. Tu je niekoľko z nich.

  • neustále odstraňujte burinu okolo spodnej časti kríka; to sa dá dosiahnuť ručným trhaním a mulčovaním, nie kopaním, pretože korene nie sú hlboké a môžu sa ľahko poškodiť. Ďalšou výhodou mulčovania je, že ide o perfektný spôsob hnojenia rastlín pevnou vrstvou záhradného kompostu a / alebo hnoja, ktorý obsahuje všetky potrebné živiny pre rastlinu.
  • počas suchých období polievajte, ale nie počas dozrievania ovocia, pretože to môže spôsobiť rozštiepenie plodov.
  • nezabudnite, že čierne ríbezle potrebujú viac hnojiva ako červené. Hnojivo by sa malo pridávať pri príprave pôdy na sadenie mladých rastlín a pre usadené rastliny koncom jesene a / alebo koncom zimy. V závislosti od typu pôdy, kyslosti, odtoku, množstva zrážok atď. je potrebné pridať kompost / humus, starý hnoj, dokonca aj nejaký piesok a nejaké vyvážené hnojivo NPK, najlepšie s postupným uvoľňovaním živín. Majte na pamäti, že väčšie dávky dusíka môžu podporovať silný rast rastlín, ale rastliny budú slabé a náchylné k fyzickému poškodeniu a chorobám. Tiež by ste sa mali vyvarovať hnojív s chloridom draselným (alebo inými chloridmi).

 

 

Rozmnožovanie

Rozmnožovanie ríbezlí je veľmi jednoduché z odrezkov z tvrdého dreva, ktoré sa orezali v zime. Stonky s upravenou dĺžkou sa ľahko zakorenia, keď sa jednoducho zapichnú do pôdy. Narežte ich na kúsky so 4 – 6 pukmi. Každý odrezok zastrčte do zeme
(alebo kvetináča) tak, aby 2-3 púčiky zostali nad zemou. Dobre zalejte vodou a potom použite mulč, alebo iným spôsobom zabezpečte, aby pôda nevyschla. Rastliny získané z odrezkov prinesú ovocie o tri roky.

 

Škodcovia a choroby

Hmyzí škodcovia sú pre domácich pestovateľov ríbezlí menšou hrozbou. Zamorenie je zriedkavé a len vzácne spôsobuje vážne škody. Ríbezle si nevyžadujú rozsiahle opatrenia na kontrolu chorôb. Starostlivý výber stanovišťa a správne postupy, ako je mulčovanie, prerezávanie a ozdravovanie, minimalizujú problémy so škodcami. Medzi problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť patria:

 

➡️ Choroby

  • antraknóza – ide o plesňové ochorenie, ktoré napadá ovocie počas dozrievania. Prvým viditeľným znakom je kruhový bod na pokožke, ktorý je mierne zapadnutý. Škvrny sa zväčšujú a tmavnú; ovocie hnije. Dlhšie obdobia tepla a vlhkosti uľahčujú rast antraknózy. Huba prezimuje v chorých rastlinných zvyškoch. Odporúčame ponechať dostatočný priestor medzi rastlinami pre dobrú cirkuláciu vzduchu, vyhýbať sa prílišnému zalievaniu, čo môže šíriť spóry húb, udržiavať čistú záhradu, odstraňovať a likvidovať všetok chorý rastlinný materiál. Použite mulč, aby ste zabránili rozšíreniu spór z pôdy na rastliny.
  • botrytis – táto huba spôsobuje sivú pleseň na kvetoch, listoch, stonkách a púčikoch. Darí sa jej v chladnom a mokrom počasí. Odporúčame odstrániť postihnuté časti rastlín, vyvarovať sa zalievaniu v noci a ponechaniu vody na rastline pri zalievaní. Uistite sa, že ríbezle majú zabezpečenú dobrú cirkuláciu vzduchu.
  • múčnatka – vo vlhkých poveternostných podmienkach sa vyskytuje na vrchnej časti listov. Zdá sa, že listy majú belavý alebo sivastý povrch a môžu sa krútiť. Odporúčame zaistiť dobrú cirkuláciu vzduchu správnym rozmiestnením a prerezávaním.

Infikovaný ker ríbezle

 

➡️ Škodcovia

  • vošky – zelenožltý, červený, čierny alebo broskyňovo sfarbený hmyz môže šíriť choroby. Na listoch zanecháva lepivé zvyšky, ktoré priťahujú mravce. Odporúčame vniesť alebo prilákať do záhrady prírodné dravce, ako sú chrobáky a osy, ktoré sa živia voškami. Môžete ich tiež umyť vodou alebo použiť insekticídne mydlo.
  • roztoč ríbezľový (Cecidophyes ribis) – spôsobí zdurenie púčikov. Napáda skôr čierne ríbezle. Prezimuje v napadnutých pukoch, ktoré sa na jar síce rozvinú, ale neskôr prestávajú rásť a usychajú. Odporúčame odstrániť napadnuté puky. V prípade zamorenia úplne omladiť ker.
  • húsenice a piliarky – ak objavíte na rastline týchto škodcov, môžete použiť mikrobiálny prípravok NovaFerm® ORION v 2 % koncentrácii

 

Zber

V závislosti na kultivaroch a lokalite pestovania sa ríbezle zbierajú v júni, júli a auguste. Ak si chcete vychutnať zrelé ovocie priamo z rastlín, najlepšie je nechať ich zostať na rastline asi tri týždne po sfarbení – zber ríbezlí v pravý okamih je niekedy ako vyberanie melónov – nikdy neviete, čo máte, kým neochutnáte. Pri zbere ovocia by ste sa mali vyhýbať vlhkosti, pretože vlhké ovocie stráca kvalitu rýchlejšie. Možno je lepšie pripraviť džem, buď iba z ríbezlí alebo v kombinácii s iným ovocím, napríklad do džemu možno pridať niekoľko kúskov jabĺk, aby sa znížila kyslosť.

Ak používate ovocie na džem, mali by ste ho zozbierať skôr, ako bude úplne dozreté, aby bola vyššia prirodzená hladina pektínu. Obraté ovocie rýchlo ochlaďte a vložte do nádob s viečkom alebo uzavretých vreciek. Pri skladovaní ovocia v chladničke sa tým zachová vlhkosť a zabráni sa vysušeniu. Okamžite schladené bobule zostanú v chladničke čerstvé aj niekoľko týždňov. Z ríbezlí sa robí aj víno. Môžete naň použiť bobule všetkých farieb. V lete zmrazte zhluky plodov a pridajte ich do pohárov ľadového čaju, limonády alebo obľúbeného koktailu.

červené ríbezle v košíku

 

Kontrolný zoznam sezónnych úloh

Čo robiť?Kedy?
Výsadba nových kríkovfebruár - marec
Počas kvitnutia hľadajte príznaky hmyzu a chorobymáj - jún
Dávajte si pozor na múčnatku; podľa potreby ošetrujte alebo prerezávajtejún - september
Zberjúl - august
Pred príchodom snehu odstráňte opadané listy, zvyšky rastlínoktóber - november
Kompostovaný hnoj aplikujte pred napadnutím snehuoktóber - november
Orežte slabé, mŕtve drevo; prerieďte do tvaru otvorenej čaše ešte pred začiatkom rastumarec

 

Ako pestovať ríbezle v kvetináči?

Pestovanie ríbezlí sa zvyčajne deje na otvorenom priestranstve a možno z tohto dôvodu ich pestovanie v kvetináči málokedy príde niekomu na myseľ. Ale, aj to je možné. Pestovanie v kvetináči má mnoho výhod, najmä v menších záhradách a v chladnejšom podnebí. Ríbezle sú veľmi atraktívne a dekoratívne rastliny a ich pestovanie v kontajneri vám umožní umiestniť ich na to najlepšie miesto. Ich pestovanie vo vnútri počas skutočne chladných zimných období pomáha rastlinám začať vegetačné obdobie skôr a zabrániť škodám spôsobeným mrazom.

 

Čo ste o ríbezliach možno nevedeli…

  • v 100 gramoch čiernych ríbezlí je 63 kalórií
  • okrem obrovského množstva vitamínu C obsahujú tieto malé drahokamy aj kyselinu pantoténovú (vitamín B5), pyridoxín (vitamín B6) a tiamín (vitamín B1). Tiež dôležitý minerál železo, rovnako ako meď, vápnik, fosfor, mangán, horčík a draslík.
  • zdravotné prínosy červených ríbezlí zahŕňajú zvýšenie sily imunitného systému, udržiavanie zdravého kardiovaskulárneho systému, pomoc pri kontrole vysokého krvného tlaku, pomoc pri kontrole cukrovky, poskytovanie úľavy od nespavosti a antivírusové benefity. Poskytujú tiež úľavu od problémov s obehom a posilňujú kosti a zuby.
  • odvar z listov, kôry alebo koreňov sa používal ako tradičné liečivo
  • zložky v listoch čiernych ríbezlí zvyšujú sekréciu kortizolu v nadobličkách, čím stimulujú aktivitu parasympatického nervového systému, čo sa môže ukázať ako užitočné pri stresových stavoch
  • olej extrahovaný zo semien čiernych ríbezlí má uplatnenie v kozmetickom priemysle. Používa sa väčšinou pri výrobe produktov starostlivosti o pleť.
  • listy čiernych ríbezlí sa používajú ako aromatické činidlo pri výrobe čajov alebo vodiek v Rusku
  • čierne ríbezle sú trvalky, ktoré vo voľnej prírode prežijú od 15 do 30 rokov
  • šľachtenie sa uskutočňuje v Škótsku, Poľsku, Litve, Nórsku a na Novom Zélande s cieľom vytvoriť čierne ríbezle s lepšími konzumnými vlastnosťami a kríky s vyššou tvrdosťou a odolnosťou voči chorobám
💡 TIP DoDomácnosti: Ako na pestovanie drobného ovocia - egreše, ríbezle, josta...

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.7/5 - (28 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.