Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
This photo released Thursday, July 2, 2020, by the Atomic Energy Organization of Iran, shows a building after it was damaged by a fire, at the Natanz uranium enrichment facility some 200 miles (322 kilometers) south of the capital Tehran, Iran. A fire burned the building above Iran's underground Natanz nuclear enrichment facility, though officials say it did not affect its centrifuge operation or cause any release of radiation. The Atomic Energy Organization of Iran sought to downplay the fire Thursday, calling it an "incident" that only affected an "industrial shed." (
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Atomic Energy Organization of Iran via AP
3. júla 2020 Jadrová energia od Energia.skSITA

Budovu nad iránskym podzemným jadrovým zariadením Natanz vo štvrtok zasiahol výbuch a následný požiar

Satelitné dáta, ktoré zozbieral americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA), naznačujú, že požiar vypukol okolo 14:00 miestneho času v severozápadnom rohu areálu centra pre obohacovanie uránu Natanz. Plamene boli také jasné, že ich dokázal zachytiť satelit vo vesmíre.

Iránska organizácia pre atómovú energiu (AEOI) sa požiar pokúšala zľahčovať a nazvala ho len „incidentom“, ktorý zasiahol priemyselnú halu vo výstavbe.

Príčina požiaru

Na miesto, ktoré v minulosti bolo cieľom niekoľkých sabotáží, však vycestoval jej šéf Alí Akbar Salehi aj hovorca Behrúz Kamalvándí, ktorý neskôr pre štátnu televíziu uviedol, že prácu na mieste obohacovania to neovplyvnilo a všetko funguje tak, ako predtým.

Úrady neposkytli žiadne informácie o príčine požiaru, no štátna tlačová agentúra IRNA zverejnila komentár, ktorý sa týkal možnej sabotáže zo strany nepriateľských národov ako Izrael a USA.

Gepardi vlasti

Perzské vysielanie BBC vo štvrtok informovalo, že získali e-mail od skupiny nazývajúcej sa Gepardi vlasti, ktorý predchádzal oznámeniu požiaru.

Skupina, ktorú podľa jej tvrdení tvoria disidenti z iránskych bezpečnostných zložiek, sa prihlásila k útoku na zariadenie na výrobu centrifúg Natanz. Iránski experti dosiaľ o takejto skupine nepočuli a ich tvrdenie sa zatiaľ agentúre AP nepodarilo overiť.

Centrum pre obohacovanie uránu Natanz sa nachádza 250 kilometrov južne od Teheránu a jeho súčasťou sú aj podzemné zariadenia skryté pod 7,6 metra hrubým betónom, ktorý im má poskytnúť ochranu aj pred náletmi.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.