Madrid – mesto farieb a viva la vida

Madrid treba spoznávať všetkými zmyslami

Ochutnajte callos a cocido madrileño, vermút priamo zo suda či typický letný nápoj tinto de verano. A potom sa túlajte ulicami plnými farieb a pouličných umelcov.

Keďže v okolí Madridu je mnoho krásnych mestečiek, veľa návštevníkov hlavné mesto Španielska prebehne za jeden či dva dni. Napriek tomu si myslím, že Madrid má čo ponúknuť. A keďže v ňom momentálne žijem a pracujem aj ako turistická sprievodkyňa, rada vám predstavím moje obľúbené miesta. 

Ako sa do Madridu dostať

Do Madridu pravdepodobne priletíte na letisko Adolfa Suaréza, nazývané aj Barajas. S mestom je pohodlne prepojené linkou metra. Lístok z letiska stojí 3 €, avšak v automate si musíte kúpiť aj metro kartu, ktorá stojí 2,50 €. Na ňu si potom môžete dobíjať jazdy. Najviac sa oplatí kúpiť si 10 jázd za 12 €. Výhodou je, že na jednu kartu môže cestovať viacero cestujúcich. Okrem toho, karta rovnako platí aj v autobusoch verejnej dopravy.

Park El Retiro v Madride
Park El Retiro v Madride

Čo vidieť a zažiť v Madride

Kráľovský Madrid

Spoznávanie Madridu začnite na najpopulárnejšom námestí Puerta del Sol. Nachádza sa na ňom symbol Madridumedveď so stromom, ktorý sa volá el madroño. Je to typický meeting point všetkých Madridčanov. Na námestí sa okrem toho nachádza radnica, na ktorej pri vítaní nového roku odbíja zvon. Ľudia čakajú na námestí s pripravenými bobuľami hrozna a tie si pri každom odbití vložia do úst, aby boli šťastní celý rok. Legendárnou je aj retro reklama Tio Pepe na jednej z budov.

Z tohto námestia sa presuňte na hlavné námestie, teda Plaza Mayor. Tak ako vo všetkých španielskych mestách aj v Madride má obdĺžnikovitý tvar. Reštaurácie sú tu väčšinou zbytočne predražené, a tak odporúčam vyhnúť sa im.

Z hlavného námestia môžete pokračovať ku kráľovskému palácu a ku katedrále. Cestou sa však pristavte na trhu Mercado San Miguel. V súčasnosti ide o veľmi turistické a predražené miesto, avšak jeho budova je zo všetkých trhov v meste architektonicky najkrajšia. 

Symbol Madridu – medveď a strom el madroño
Symbol Madridu – medveď a strom el madroño

Katedrála zasvätená patrónke mesta Almudene určite nepatrí k najkrajším, keďže ide o pomerne novú stavbu. Dokončená bola v roku 1993. No hneď oproti nej stojí kráľovský palác Palacio Real. Ide o obrovský komplex s kráľovskými záhradami. Úprimne však priznávam, že som ho zatiaľ nenavštívila, pretože ma viac lákalo letné kráľovské sídlo Aranjuez. Od Madridu je vzdialené 45 km a neďaleko neho sa nachádza obrovský park, v ktorom sa voľne pohybujú húfy pávov a veveričiek. Zároveň ukrýva lovecký zámoček Casa del Labrador. Práve ten ma očaril najviac. Vstupné doň stojí 6 € a máte v ňom zahrnutú takmer súkromnú prehliadku. 

Všehochuť multikultúrnej metropoly – taký je Madrid

Vráťme sa však späť do Madridu. Blízko paláca sa nachádza námestie Plaza de España, ktoré je v súčasnosti v rekonštrukcii, no nájdete na ňom sochy dôležitých literárnych postáv – Dona Quijota a Sancha Panzu. Ak budete pokračovať na sever, prídete k miestu nazývanému Templo de Debod. Ide o park, v ktorom stojí egyptský chrám pochádzajú z 2. storočia pred Kristom. Dostal sa sem vďaka egyptskej vláde, ktorá ho takto zachránila pre ničivými záplavami. Okrem toho je z parku príjemný výhľad. Miesto však odporúčam navštíviť pri západe slnka, práve vtedy je chrám naozaj fotogenický. 

Výhľad na Madrid z parku Templo de Debod
Výhľad na Madrid z parku Templo de Debod

Ulicou z architektonicky najkrajšími budovami je Gran Vía. Nachádza sa na nej napríklad známa budova Teléfonica. Keď ňou budete prechádzať zastavte sa aj na námestí Callao a vyvezte sa na najvyššie poschodie obchodného domu El Corte Inglés. Ponúka jeden z najkrajších výhľadov v Madride a zároveň tu môžete ochutnať aj kuchyňu severného Španielska či Mexika.

Najkrajšie výhľady v Madride môžete objaviť vďaka článku Rooftop bary v Madride – Madrid ako na dlani.

Gran Vía a Paseo del Prado – dve najdôležitejšie ulice Madridu

Gran Vía vás potom zavedie k námestiu Cibeles. Stojí na ňom ikonická budova bývalých telekomunikácií a tiež fontána bohyne plodnosti. Práve do nej skáču hráči Realu Madrid po tom, ako vyhrajú majstrovstvá. Pri tejto fontáne tiež začína známa ulica Paseo del Prado. Áno, práve tu nájdete jednu z najznámejších galérií sveta, ktorá ukrýva majstrovské umelecké diela – Museo del Prado. V jej blízkosti stojí ďalšia monumentálna fontána Neptúna. Do nej pre zmenu skáču futbalisti Atlética Madrid. Okrem toho na tejto ulici môžete navštíviť veľmi pôsobivé Múzeum námorníctva či Kráľovskú botanickú záhradu.

A to už prichádzame k hlavnej vlakovej stanici Atocha. Ide o jednu z mojich obľúbených budov. Je kompletne bezbariérová a v jej útrobách sa skrýva doslova ďalšia botanická záhrada. Tu je radosť čakať na vlak. 

Ak máte radi múzeá, určite si pozrite článok Najlepšie múzeá v Madride.

Železničná stanica Atocha, Madrid
Železničná stanica Atocha v Madride

Madrid – mesto, ktoré žije kultúrou tapas

Madrid je preslávený mnohými kvalitnými tapas barmi. Tie najlepšie nájdete v ulici Calle Huertas, ale aj v štvrtiach Tribunal či Chueca. Štvrť Tribunal okrem toho ukrýva aj veľmi zaujímavé Múzeum histórie Madridu, ktoré môžete navštíviť zadarmo. V jeho blízkosti sa tiež nachádza Múzeum romantizmu. Aj toto múzeum stojí za návštevu, najmä ak ste romantické duše. Špeciálne múzeum má aj metro. Konkrétne jeho už nefunkčná stanica Chamberí, teda stanica duchov či nástupište nula. Túto návštevu si však dobre naplánujte, pretože sa doň zmestí len malý počet návštevníkov. 

Medzi moje obľúbené múzeá patrí aj dom španielskeho maliara Sorollu. Dom s krásnou záhradou ukrýva maľby tohto umelca ovplyvneného impresionizmom. V záhrade si môžete posedieť a príjemne si oddýchnuť.

Calle Huertas, Madrid
Calle Huertas v Madride

Prečítajte si aj Čo ochutnať v Madride.

Nielen fanúšikovia futbalu by mali navštíviť štadión Santiago Bernabéu, teda štadión Realu Madrid. Ak netúžite po jeho celej prehliadke, dajte si kávu či niečo pod zub v jeho kaviarni. Budete z nej mať výhľad priamo na ihrisko.

V Madride by ste tiež mali navštíviť niektorý z miestnych trhov. Čerstvá zelenina, ovocie a najmä ryby, morské plody či syry a rôzne druhy jamónu – potešia všetky vaše zmysly. Mojimi obľúbenými sú: Mercado de Maravillas (Trh zázrakov) v štvrti Cuatro Caminos, Mercado de la Cebada v štvrti La Latina, Mercado de San Fernando v štvrti Lavapiéz, ale aj Mercado de San Antón v štvrti Chueca.

Viac o madridských trhoch nájdete v článku Tržnice v Madride.

Štadión Realu Madrid – Santiago Bernabéu
Štadión Realu Madrid – Santiago Bernabéu

Nedeľa v Madride

Najkrajší madridský park – El Retiro

Na príjemné trávenie nedele odporúčam dve miesta – trh El Rastro a park El Retiro. Prechádzku po obrovskom zelenom parku vám budú spríjemňovať rôzni pouliční umelci – od hudobníkov a spevákov, cez maliarov až po kúzelníkov. Môžete si tu sadnúť na terasu niektorej z kaviarní a vychutnať si osviežujúci nápoj tinto de verano, čiže červené víno a gaseosu, čo je sladená sóda. Alebo si prenajať loďku a člnkovať sa po umelom jazierku spolu s kačkami. V parku sa nachádza pôsobivá fontána, ktorej súčasťou je socha padlého anjela a tiež záhrada ruží La Rosaleda. Okrem toho park ukrýva dve architektonicky pôsobivé budovy – Palacio de Cristal a Palacio de Velázquez. Obe vždy hostia nejakú zaujímavú výstavu moderného umenia. Milovníci moderného umenia by tiež mali navštíviť galériu Reina Sofia, ktorá stojí oproti už spomínanej železničnej stanici Atocha

Možno neviete, že Madrid je skutočne zelené mesto. Dôkazom sú aj jeho parky. Viac sa o nich dozviete v článku Najkrajšie parky v Madride.

Picassova Guernica v galérii Reina Sofia, Madrid
Picassova Guernica v galérii Reina Sofia

Trh, ktorý má atmosféru – El Rastro

Ak namiesto pokojnej prechádzky uprednostňujete živý ruch, zamierte v nedeľu doobeda na pouličný trh El Rastro do štvrti La Latina. Trh je plný skvelých umelcov a stánkov, kde kúpite všetko od starožitností, kníh či platní z druhej ruky, po oblečenie a suveníry. Určite sa zastavte v bare Skinzano, v ktorom môžete ochutnať malú paellu či callos, teda držky za 1 euro. A čo je typický jedlom Madridčanov? Cocido madrileño – madridský vývar zo sliepky a zeleniny, ktorý sprevádzajú aj typické španielske mäsové výrobky. Viac si o ňom môžete prečítať v článku Tradičné jedlo v Madride.

Madrid a jeho okolie ponúka mnoho zaujímavých miest dýchajúcich históriou, umením, dobrým jedlom a kultúrou viva la vida – teda užívaním si života. Španieli sú totiž skutočnými milovníkmi života a vychutnávajú si každú jeho sekundu. 

Atmosféra v Madride
Atmosféra v Madride

Ak by ste chceli spoznať Madrid so Slovenkami, ktoré v ňom žijú, neváhajte navštíviť stránku Madridčanka a dohodnúť si konzultáciu či prehliadku.

Viac cestovateľských článkov si môžete prečítať v sekcii Na cestách.

Madrid – mesto farieb a viva la vida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top