Bez pokroku sa vo štvrtok skončilo v Bruseli „zintenzívnené“ kolo rozhovorov o obchode po brexite. Diplomati sa zaviazali, že budú pokračovať v rokovaniach na budúci týždeň v Londýne.

Stretnutie v Bruseli bolo prvé „osobné“ stretnutie od vypuknutia pandémie nového koronavírusu, čo vyvolávalo veľkú nádej, že sa podarí dosiahnuť pokrok.

KK22 Brusel - Michel Barnier, vyjednávač Európskej únie (EÚ) pre brexit, hovorí počas tlačovej konferencie 24. apríla 2020 v Bruseli. FOTO TASR/AP
The European Commission's Head of Task Force for Relations with the United Kingdom Michel Barnier gestures as he speaks during a media conference at EU headquarters in Brussels Friday April 24, 2020. (AP Photo/Olivier Matthys)
Neprehliadnite

Europoslanci nepodporia dohodu s Britániou za každú cenu

„Naším cieľom bolo dostať úspešne a rýchlo rokovania na trajektóriu smerom k dosiahnutiu dohody,“ uviedol hlavný vyjednávač Európskej únie (EÚ) Michel Barnier vo svojom vyhlásení. „Po štyroch dňoch diskusií však pretrvávajú vážne rozdiely,“ skonštatoval. Ale s nádejou dodal: „Stále veríme, že dohoda je možná a v záujme všetkých.“

Diskusie sa skončili už vo štvrtok o deň skôr, ako sa plánovalo, pretože schôdza medzi hlavnými vyjednávačmi, pôvodne naplánovaná na piatok (3.7.), bola z programu rokovaní vyradená.

Britský vyjednávač David Frost podobne ako Barnier vyhlásil, že medzi Londýnom a EÚ pretrvávajú „významné rozdiely“. Ale aj on dodal, že jeho tím je stále odhodlaný usilovne pracovať na tom, aby sa včas podarilo nájsť zhodu v otázke princípov, na ktorých bude založená dohoda.

Rozhovory tento týždeň a aj nasledujúci sa konajú v menšom formáte ako predchádzajúce kolá rokovaní v nádeji, že osobnejšie stretnutie môže priniesť prielom.

EBE 33 Londýn - Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na Downing Street 10, aby sa zúčastnil na schôdzi parlamentu v Londýne v stredu 13. mája 2020. FOTO TASR/AP
Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street to attend the weekly Prime Ministers' Questions session, in parliament in London, Wednesday, May 13, 2020. (AP Photo/Frank Augstein)
Neprehliadnite

Británia a EÚ chcú dať „nový impulz" rokovaniam o budúcich vzťahoch

Barnier a Frost prejavili ochotu neprerušiť diskusie a koordinovali zverejnenie svojich vyhlásení. Žiadna strana pritom nenaplánovala stretnutia s médiami.

Británia vystúpila z Únie 31. januára, pričom do konca tohto roka platí prechodné obdobie, počas ktorého má stále prístup na jednotný európsky trh a zostáva aj v colnej únii. Medzitým by obe strany mali dosiahnuť dohodu o obchode. Bez nej sa budú od nového roka riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), čo znamená zavedenie ciel, kvót a ďalších prekážok vrátane byrokracie.

Londýn tvrdo tlačí na to, aby sa ešte v lete dosiahla dohoda o hlavných obrysoch obchodnej zmluvy, čo by firmám poskytlo jasnejší obraz o budúcich vzťahoch ešte pred koncom roka.

EÚ je pod menším časovým tlakom, potrebuje dohodu do októbra, aby do konca roka stihla prejsť ratifikačným procesom.