Národné divadlo uviedlo v roku 2019 trinásť premiér

Národné divadlo uviedlo v roku 2019 trinásť premiér

Bratislava 2. júla 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Činohra Slovenského národného divadla (SND) predstavila v uplynulej sezóne deväť vlastných premiér a dva projekty, pri ktorých spolupracovala s nezávislými divadlami a tvorcami. Na stredajšom verejnom odpočte o tom informovala dramaturgička SND Miriam Kičiňová

Na snímke historická budova Slovenského národného divadla

Medzi premiéry činohry SND v roku 2019 patrili aj inscenácie Vedľajšie účinky, Štvorec, Pohreb alebo svadba, Ruské denníky, Bakchantky, Fyzici, Cudzô, Dnes večer nehráme a Celé zle.

Reklama

Dramaturgička ďalej spresnila, že šesť z týchto premiér tematicky spadalo do sezóny 2018/2019, v ktorej sa skúmal vzťah medzi intelektuálmi a spoločnosťou. Dve premiéry odštartovali výročnú sezónu, ktorá sa zameriavala na zmysel divadla v súčasnej spoločnosti a jedna bola určená tínedžerskému publiku.

„Rok 2019 bol náročný aj pre ďalšie projekty, ako bol napríklad medzinárodný festival Eurokontext.sk či hosťovanie činohry v rôznych mestách, ale aj nezávislé produkcie v Modrom salóne a diskusné večery či spolupráca s festivalom Be2can,“ vysvetlila Kičiňová.

Reklama

Opera SND uviedla v uplynulom roku premiéry Rozprávka o šťastnom konci od Petra Zagara a Hoffmanove poviedky od Jacquesa Offenbacha, informoval riaditeľ opery Rastislav Štúr. „Tento počet je nižší, ako bol v priebehu iných rokov, ale túto skutočnosť determinovala niekoľkomesačná generálna oprava javiskových technológií v Sále opery a baletu v novej budove SND,“ vysvetlil Štúr. Popri dvoch nových tituloch dokázala Opera SND v rámci hracieho plánu divákom ponúkať reprízy dvadsiatich ďalších titulov.

Riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský na dnešnom verejnom odpočte informoval, že Balet SND predstavil v roku 2019 premiéry Tulák Chaplin – pocta géniovi a Don Quijote. Premiéra Tulák Chaplin – pocta géniovi mala medzinárodný presah v rámci celosvetovej oslavy 130. výročia narodenia Charlieho Chaplina. Premiéru Don Quijote uviedol Balet SND v druhom polroku 2019.

„Mimoriadnou udalosťou bolo aj hosťovanie legendy svetového tanca Michaila Baryšnikova, ktorý sa na Slovensku predstavil po prvý raz,“ vysvetlil Dolinský. Súbor Baletu SND prezentovali v zahraniční niekoľkí sólisti na baletných gala. Dolinský tiež informoval, že existencia Baletnej prípravky SND, ktorá funguje štvrtý rok, má za sebou prvé výsledky v podobe účinkovania detí v baletných inscenáciách.

Začiatkom sezóny vyšla aj Ročenka SND 2019/2020, ktorá obsahuje pripravované premiéry a hrací plán na celú nadchádzajúcu sezónu. Publikácia je trojjazyčná – slovenská, anglická i nemecká. Národné divadlo zároveň pri príležitosti 100. výročia SND vydalo jubilejné číslo časopisu Portál, ktoré vyšlo v špeciálnom dizajne. V roku 2019 predalo SND 689 kusov Abonentiek, z ktorých tržba predstavuje 100 560 eur a predaných Darčekových poukazov v roku 2019 bolo 3 423 kusov, z ktorých tržba predstavuje sumu 95 385 eur.

O hospodárskych výsledkoch SND informovala vedúca ekonomického odboru divadla Eva Lepešová. Ako uviedla, divadlo vlani skončilo so záporným hospodárskym výsledkom – 88 479 eur. Negatívne ovplyvnilo hospodárenie SND zvýšenie miezd robotníckych profesií, ktorý mal dosah na SND 520 800 eur, a s tým súvisiace odvody 182 280 eur. Zvýšenie hodnoty stravných lístkov malo dosah na rozpočet divadla 13 259 eur.

Reklama

Príspevok na rekreácie zamestnancov pre divadlo predstavoval výdavok 28 288 eur. Zvýšenie príplatkov k mzdám vyplývajúce zo Zákonníka práce od 1. mája 2019 a vyplatenie nárokov vyplývajúcich z ukončeného súdneho sporu o neplatnosti výpovede ďalších 107 932 eur. Nákup dlhodobého hmotného a nehmotného majetku z vlastných zdrojov, ktorý ovplyvnil hospodársky výsledok, predstavuje sumu 654 603 eur. Najvyššou položkou na strane výdavkov však boli osobné náklady, ktoré bol pre minulý rok podľa účtovnej závierky divadla 19,1 milióna eur. Priemerná mesačná mzda zamestnancov SND v roku 2019 bola 1 270 eur, pracovalo tam 905 zamestnancov.

SND vlani odohralo 674 predstavení, ktoré videlo 236 103 návštevníkov. Tržby z nich predstavovali sumu 3 245 139 eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali