komarPríjemné letné večery nás lákajú von. Žiaľ, tam sme pre otravný hmyz lákadlom my ľudia. Ako zabrániť, aby sa nám nedostal doslova pod kožu? A ako si poradiť s prípadnými štípancami?

Komáre a iný dotieravý hmyz už pokazili nejedno príjemné letné posedenie. Ich vytrvalé nájazdy na našu kožu predčasne ukončili sľubne rozbehnuté záhradné párty či grilovačky alebo nás minimálne donútili vzdať sa a presunúť sa dovnútra. Komu by sa chcelo neustále oháňať a brániť pred ich útokmi?

Poznáte krvilačné muchničky?

V lete si väčšina z nás chce užiť nielen pohodu na terase a v záhrade, ale aj pri vode. Ak sa pri nej zdržíme trochu dlhšie, beda nám! Po štípance si tam ideme takmer na istotu. Vyroja sa na nás komáre a v posledných rokoch aj rozčertené čierne mušky, tzv. muchničky. Extrémne bolestivé štípance nám ich budú pripomínať aj dva týždne. Muchničky, ale v čoraz väčšej miere aj komáre, prenášajú rôzne ochorenia vrátane boreliózy či encefalitídy. Nie nadarmo sa im vraví aj lietajúce kliešte. Sú natoľko „dravé“, že ich zväčša neodradí ani repelent, preto jedinou obranou proti nim je oblečenie zahaľujúce celé telo.

Reakcie na uštipnutie

Každé uštipnutie zákonite sprevádza reakcia nášho organizmu. Postihnuté miesto môže jemne opuchnúť, začervenať, no najmä veľmi svrbí a niekedy až bolí. Imunita sa takto vyrovnáva s cudzorodými látkami, ktorými si hmyz upravuje našu krv, aby jej dokázal vypiť za krátky čas čo najviac. Komár dobre vie, že je otázka sekúnd, kedy si ho všimneme. Jeho sliny obsahujú aj rôzne iné, pre naše telo neznáme bielkoviny, na ktoré môžeme mať slabšiu či silnejšiu reakciu.

Existuje alergia na komáre?

stipanceV prípade silnejšej reakcie nemusíme mať nevyhnutne alergickú reakciu na bielkoviny v slinách komárov. Viac dní trvajúcim opuchom či bolestivosťou môžu trpieť ľudia so zníženou imunitou alebo citlivejšou pokožkou a malé deti. „Čím lepšie funguje imunitný systém, tým miernejšie sú aj jeho prípadné alergické prejavy,“ hovorí Ing. Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti Natures. Ak mávate vy alebo vaše deti na uštipnutia prudké reakcie, môžete sa na sezónu komárov pripraviť užívaním imunostimulátorov, napríklad s obsahom beta glukánu. „Nedá sa to generalizovať, ale v mnohých prípadoch sa preukázalo, že pomocou beta glukánu možno tlmiť príznaky alergií. Ukázalo sa, že je vhodné začať ho užívať aspoň 1-2 mesiace pred alergickou sezónou, stačia pritom nižšie dávky (cca 2 mg/kg),“ dodáva Adrián Doboly, odborník na imunitu.
Základným znakom alergickej reakcie je, že sa neprejavuje len v mieste vpichu, ale aj na inej časti tela. Príznaky môžu byť naozaj rôznorodé, tak ako pri akejkoľvek alergickej reakcii. Niekomu opuchne tvár alebo sa mu môže dokonca ťažšie dýchať. Vtedy je namieste podanie antihistaminík alebo aj kortikoidov.

Borelióza a imunita

Možno ste už boreliózu prekonali, dokonca niekoľkokrát, ani ste to netušili - prezradili ju len krvné testy. Gratulujeme! Vaša imunita si odviedla svoju prácu na jednotku. Žiaľ, u citlivejších jedincov môže mať neliečená borelióza nezvratné a veľmi nepríjemné celoživotné následky. Čím neskôr sa zistí a lieči, tým horšie. Keď prejde do chronickej fázy, poškodzuje aj imunitný systém a takto oslabené telo je potom ľahkým terčom pre akékoľvek infekcie.

Ako sťažiť hmyzu cestu k našej koži

Čo robiť, aby nás komáre nechali na pokoji? Pri útoku hladného hmyzu sa nemusíme hneď vzdávať a utekať dovnútra. Ak bežať dnu, tak len po svetlejšie oblečenie, ktoré nám zakryje ruky aj nohy, a po repelent. Otravné komáre a štípajúce mušky útočia najčastejšie až za súmraku, a tak nám už v dlhých rukávoch a nohaviciach nebude teplo. A prečo si obliecť svetlé farby? Hmyz vraj viac lákajú tie tmavé – a za vyskúšanie nič nedáte.

Pomoc z lekárne

Mnohí ľudia sa bežne dostupné repelenty z lekární a drogérií boja používať, pretože ich považujú za silnú „chémiu“. Nie sú ďaleko od pravdy, najčastejšia účinná látka v nich – DEET – sa používala ako pesticíd. V repelentoch je však v slabej koncentrácii, pri ktorej sa nedokázal škodlivý vplyv na ľudský organizmus.repelent nohy

Keď pomáha príroda

Pomôcť si dokážete aj prírodnými esenciálnymi olejmi, ktoré sú na rozdiel od bežných repelentov z lekární a drogérií nielen účinné, ale aj pekne voňajú. „Vôňa citrónovej trávy, cédrového dreva a kvetinových esenciálnych olejov odháňa rôzne druhy hmyzu ako komáre, kliešte a pavúky. Kombinácia eukalyptu, levandule, mäty piepornej, citróna a kajeputu sa vám osvedčí aj pri ošetrovaní alergických vyrážok či štípancov. Stačí ju rozmiešať v malom množstve kokosového alebo olivového oleja a potrieť postihnuté miesto,“ hovorí Lenka Špaldová. Keďže tieto prírodné repelenty sa aplikujú rovno na pokožku, vždy si vyberajme tie najkvalitnejšie - stopercentne prírodné a v bio kvalite, inak pri citlivejšej koži hrozí alergická reakcia.

Môže vás zaujímať: Prírodný repelent proti komárom

Aby štípance nesvrbeli...

Ako si pomôcť, keď sme na prevenciu zabudli? Netreba nič špeciálne, cibuľu, cesnak či zemiaky máme doma všetci. Plátok jednoducho pritlačíme na kožu a keď už štípanec nesvrbí, miesto opláchneme vodou. Svrbenie a opuch zmierni aj ocot, najlepšie jablkový. Nanesieme ho vatovým tampónom a po chvíľke zmyjeme. Za vyskúšanie stojí aj poctivý med od včelára, lebo má protizápalové účinky, alebo aj morská soľ roztretá s trochou vody na pastu. Po chvíľke pôsobenia ju zmyjeme. Opuch stiahne aj obyčajný ľad, hoci len na chvíľku. Na dlhší čas ranku schladí aloe vera. Jednoducho vytlačíme šťavu z kúska rastliny a aplikujeme. Nie každý z nás ju doma pestuje, vtedy sa oplatí mať doma gél s obsahom jeho šťavy.
Účinným pomocníkom pri ošetrovaní štípancov je aj beta glukán vo forme gélu, ktorý pokožku príjemne ochladzuje a regeneruje. Jeho regeneračná schopnosť je taká silná, že nájde uplatnenie aj pri väčších ranách, takže sa oplatí mať ho pre istotu doma. „Prípravky s obsahom beta glukánu prispievajú ku kvalitnému a rýchlemu hojeniu rán a majú pozitívny vplyv na prirodzenú imunitu kožného tkaniva, čím znižujú riziko tvorby hlbokých a výrazných jaziev,“ dodáva Adrián Doboly, odborník na imunitu z Natures.

Veríme, že vyzbrojení týmito informáciami si tohtoročné leto užijete ešte viac ako tie predchádzajúce a štípancov bude minimum.

Bio - repelent proti kliešťom a komárom >>

 

Foto: ilustračné pixabay.com

ZDIEĽAJTE NÁS