Dobré noviny
Niektoré hady vedia lietať až 100 metrov. Vedci zistili, ako to dokážu
Dominika Pacigová
Dominika Pacigová

Niektoré hady vedia lietať až 100 metrov. Vedci zistili, ako to dokážu

Foto: Ilustračné, na snímke je had Chrysopelea paradisi.
Foto: Ilustračné, na snímke je had Chrysopelea paradisi. — Foto: flickr.com / Reprofoto Youtube - Discovery UK

Ich výskum priniesol nové informácie. Opierali sa o štúdiu profesora Socha, ktorý sa hadmi zaoberá približne 20 rokov. 

BLACKSBURG 1. júla - Viacerí ľudia nemajú radi plazy. Pri pohľade na hady majú strach v očiach a snažia sa im vyhýbať. Tím vedcov z Virginia Tech však prednedávnom publikoval výskum, ktorý prináša nové informácie. Zamerali sa na hady, ktoré sa dokážu vlniť vo vzduchu, uvádza portál CNN.

Výskum prináša nové informácie 

Chrysopelea paradisi je druh hada, ktorý sa nachádza v juhovýchodnej Ázii. Častokrát sa nazýva aj rajským lietajúcim hadom. Väčšinou sa nachádza vo vlhkých lesoch a vo vzduchu sa dokáže vlniť zo strany na stranu. Takýmto spôsobom dokáže prekonať vzdialenosť okolo 100 metrov. 

Doposiaľ sme nemali dostatočné množstvo informácií o tom, prečo sa tieto hady vlnia vo vzduchu. Vedci z Virgina Tech však skúmali tento jav a výskum publikovali v časopise Nature Physics

Experimenty so živými hadmi 

Vedúcim štúdie bol Isaac Yeaton. Spolu s ostatnými odborníkmi sa opierali o štúdiu profesora Socha, ktorý sa hadom venuje približne 20 rokov. Odborníci viedli experimenty so živými hadmi a taktiež vyvinuli výpočtový model. 

V dnešných dňoch už vedia, že vlnenie vo vzduchu slúži na udržanie stability a bráni ich pádu. Yeaton tvrdí, že hady sú organizmami, ktoré neustále vytvárajú nové otázky, a práve preto budú aj naďalej skúmať ich správanie.

Už ste čítali?