Mesto Trnava

Už môžeme cestovať, stihli sme v behu vybaviť aj potrebné náležitosti. V nedeľu štartuje náš stroj času na Potulky Malým Rímom

Preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu značne ovplyvnili spoločenský život v našom meste. Niektoré podujatia sa vôbec nemohli uskutočniť a veľa nechýbalo, aby sme sa tento rok nestretli ani na letných cestách do blízkej i vzdialenej minulosti Trnavy. Ale aké by bolo trnavské leto bez našich Potuliek malým Rímom? Keď sa opatrenia začali uvoľňovať, v rekordnom čase sme oslovili našich osvedčených sprievodcov a vybrali s nimi nové zaujímavé destinácie. Potulky budú. Rýchlo sa zbaľte, pripravte si túlavé topánky a vopred kúpte cestovné lístky. Štartujeme v nedeľu 5. júla o 17.00 h pred mestskou vežou. Nezmeškajte stroj času, lebo cieľom prvej potulky bude Biely dom.
Kto nás tam pozýva? Obľúbená autorka kníh a článkov z histórie Trnavy Simona Jurčová. A je takmer isté, že názory účastníkov na aktivity v tomto známom objekte budú rôzne.
„Staršia a stredná generácia Trnavčanov ho pozná ako pioniersky dom, tí mladší zasa ako Kalokagatiu – Centrum voľného času. No názov tohto objektu mal v histórii aj iné podoby. Napríklad, na začiatku 20. storočia ho volali Emmerov dom a v polovici 20. storočia sa o ňom v zápisniciach mestskej rady zmieňujú ako o Bielom dome. Príďte si vypočuť jeho príbeh a nazrieť do interiéru, kde možno nájdete aj svoje spomienky,“ hovorí Simona Jurčová.
V nedeľu 12. júla o 17.00 h sa stretneme na Kalvárii a navštívime známu neznámu, ospevovanú aj zatracovanú Trnávku. S architektom Miroslavom Beňákom zaklopeme u trnavského vodníka, aby sme si mohli všetky zaujímavé a bežne neviditeľné miesta riečky prezrieť z neobvyklej „žabej“ perspektívy jeho vodného kráľovstva. „Aj keď dnes nepôsobí Trnávka ako vodný tok príťažlivo, v minulosti zohrávala významnú úlohu pri vzniku a rozvoji Trnavy. Voda bola vždy základným predpokladom pre životaschopné osídlenie, lebo slúžila nielen na uhasenie smädu a zavlažovanie, ale aj ako zdroj energie. Významnú úlohu zohrala aj pri formovaní trnavského priemyslu a križuje ju viacero architektonicky hodnotných mostov s vlastnou históriou,“ povedal Miroslav Beňák. Nezabudnite si pribaliť gumáky, rúško, repelent a baterku, lebo tí najodvážnejší možno spoznajú aj tajomstvá unikátnej trinástej komnaty vodného kráľovstva pod Námestím SNP...
Ďalšia nedeľa bude v znamení latinčiny, ktorá nás obkolesuje. Nemusíte sa však učiť slovíčka a zisťovať, ako sa po latinsky objednáva hamburger. Spoločne s ochotnou prekladateľkou Katarínou Karabovou poodhalíme význam skratiek, symbolov, slov či nápisov na niektorých významných pamiatkach v historickom centre Trnavy.
Poslednú júlovú nedeľu zamierime do slávnej histórie trnavského futbalu, navštívime futbalového mága Antona Malatinského a s Petrom Wagnerom nazrieme aj do verejnosti neprístupných priestorov nového futbalového štadióna.
Prvá augustová potulka nás povedie po stopách lásky v Trnave. „Vyberte sa s nami do dávnej i nedávnej minulosti na miesta, kde sa odohrávali romantické, dramatické aj mierne pikantné príbehy lásky. Ani v minulosti sa nekončili všetky šťastne, najmä ak sa do hry zaplietla nevera alebo sobášny podvodník. Naša potulka bude dojímavá, napínavá a vzrušujúca, lebo nahliadneme aj do zákulisia zakázanej lásky a priestorov, kde sa darilo najstaršiemu remeslu. Neváhajte, veď aj dnes platí, že „láska je strašne bohatá,“ pozývajú nás s úsmevom Júlia Ragačová a Slavomír Dzvoník.
Aj poslednú augustovú nedeľu budeme putovať po stopách lásky, ale inými chodníčkami. Potulku prvý aj druhý raz zakončíme v historickej budove štátneho archívu na výstave mapujúcej stopy lásky v archívnych dokumentoch.
Keby mohol Kostol Nanebovzatia Panny Márie rozprávať, iste by sme sa dozvedeli mnohé subtílne príbehy žien, ktoré sa pred stáročiami modlili v tichu jeho múrov. Ale boli to klarisky, ktoré sa zaviazali mlčaním, preto solidárne mlčí aj ich tajomný, príťažlivý a dodnes nezrekonštruovaný kostol. Namiesto neho sa druhú augustovú nedeľu ujme slova Lucia Duchoňová, ktorá nám porozpráva o jeho počiatkoch siahajúcich až na začiatok 13. storočia, keď sa Trnava stala slobodným kráľovským mestom, aj o jeho histórii spojenej s klariskami.
Aj august býva v Trnave horúci, preto iste každému dobre padne ďalšia potulka do chládku kláštorných múrov. Ferdinand Mak nás opäť zavedie do kláštorných kaplniek a bežne neprístupných priestorov jednej z reholí pôsobiacich v Trnave. Tentokrát poodhalíme tajomstvá starobylého rádu premonštrátiek.
Kto zmeškal potulku s Miroslavom Beňákom do vodníkovho kráľovstva a nevidel Trnavu zo žabej perspektívy, môže ešte využiť druhý termín 23. augusta o 17.00 h pri Kalvárii.

Srdečne vás pozývame a prosíme všetkých záujemcov o cestovanie do minulosti Trnavy, aby si vopred kúpili vstupenky v TTi v mestskej veži. Počet účastníkov potuliek bude v súvislosti s možným rizikom nákazy a reálnymi možnosťami priestorov limitovaný, na miestach stretnutia už nebudú vstupenky dostupné.


 

1.7.2020 18:38

Komentárov: 0