Cyklovýlet okolo Sĺňavy pri Piešťanoch

Váh a Sĺňava, Piešťany. Foto: Shutterstock

Máte radi leňošenie na slnku, pikniky, zmrzku a chladené čapované nápoje? Niečo vám však stále nahovára, že by ste si letné radosti mali užívať popri aktívnom pohybe. Vytiahnite rodinu na bicyklový výlet okolo Sĺňavy, kde spojíte pohyb s príjemným relaxom pri vode.

Cyklotrasa okolo piešťanskej Sĺňavy je miesto, kde nikdy nie je pusto, predovšetkým v lete. Stretnete tam cyklistov aj korčuliarov, nordic walkerov, mamičky s kočíkmi a bežcov. Aj kúpeľní hostia radi objavujú túto časť Piešťan.

Cyklotrasa popri Váhu a Sĺňavy, Piešťany. Foto: Shutterstock
Cyklotrasa popri Váhu a Sĺňavy, Piešťany. Foto: Shutterstock

Samotný cyklookruh okolo vodnej nádrže Sĺňava na Váhu má bez niekoľkých metrov 12 kilometrov. Keď začnete v mestskom parku, tachometer vám ukáže celkovo 17 prejdených kilometrov.

Vodohospodári len pred zhruba piatimi rokmi prikývli mestu a priaznivcom cyklistiky sprístupnenie hate v Drahovciach, spojili tak ľavý a pravý breh vodného diela. Trasa vedie po rovine, na jednej strane má kvalitnejší, na druhej menej kvalitný, ale zjazdný povrch a ponúka užívateľom okrem samotného športovania príjemný zážitok z okolitej prírody.

V Piešťanoch žije veľa labutí. Môžete ich kŕmiť z mosta na kúpeľný ostrov. Foto: Shutterstock
V Piešťanoch žije veľa labutí. Môžete ich kŕmiť z mosta na kúpeľný ostrov. Foto: Shutterstock

Na Sĺňave nie je o viaceré občerstvovacie zastávky núdza. Bližšie k mestu je napríklad Kemping Pullmann a Saint Tropez Bar na ľavej strane.

Keď tu budete, nezabudnite sa zastaviť v Ratnovskej zátoke v stredisku vodných športov. Na polceste nájdete príjemný Rybársky Dvor a Siestu pláž, cestou späť zase letnú terasu Dino a kemping Lodenica.

V Piešťanoch a okolí je aj veľa možností na kultúrne a spoločenské vyžitie. K najnavštevovanejším patrí Otvorenie kúpeľnej sezóny, čo je tradičné kultúrne pod ujatie a považuje sa za vrchol sezóny.

Výletné tipy:

1. Areál vodných športov Ratnovská zátoka

www.lyziari.sk

Areál vodného lyžovania je situovaný na jazere Sĺňava pri obci Ratnovce a je určený širokému okruhu ľudí, lyžiarom začiatočníkom – „pod dozorom inštruktora“, mierne pokročilým a náročným vodným lyžiarom, wakeboardistom a rodinám s deťmi.

Areál vodného lyžovania nájdete na Sĺňave pri obci Ratnovce. Foto: Shutterstock
Areál vodného lyžovania nájdete na Sĺňave pri obci Ratnovce. Foto: Shutterstock

Čo potrebujete, aby ste mohli lyžovať za vodnolyžiarskym vlekom? Iba plavky a chuť športovať. Ostatné vám poskytnú v požičovni: lyže s plávacou vestou sú povinná výbava a sú v cene lístka, neoprén je nepovinná výbava, za doplatok.

V areáli je tiež k dispozícii pláž s ležadlami a plážovými sprchami, beach volejbalové ihrisko, detský kútik s preliezačkami, šmýkačkami, hojdačkami a pieskoviskom. Kvalitné občerstvenie si môžete vychutnať na letnej terase. Nachádza sa tu aj predajňa wakeboardových a športových potrieb.

2. Kemping Lodenica

www.lodenica.sk

Očarili vás Piešťany a chceli by ste tu stráviť dovolenku? Ubytujte sa v stane alebo v karavane. Areál Lodenice leží v tichom prostredí lesoparku mesta Piešťany.

V kempingu sú vyhradené miesta s elektrickými prípojkami pre 150 karavanov s pevnými príjazdovými cestami a ďalšie elektrické prípojky sa nachádzajú na zatrávnených plochách.

Ubytovať sa môžete aj v bungalovoch turistickej ubytovne. Stravovacie služby poskytuje priamo v areáli štýlová reštaurácia Koliba Pltník.

Tip redakcie: Country Lodenica

Festival venovaný country a folkovej hudbe sa koná vždy posledný augustový víkend už od roku 1999. Je to najväčšia akcia svojho druhu na Slovensku.

3. Vyhliadkové plavby loďou

Na vyhliadkovú plavbu sa môžete vydať loďou kotviacou pri Kolonádovom moste v Piešťanoch. Trajan je loď typu katamarán Miaz s kapacitou 60 osôb, otvorená terasa má 32 miest, na prove lode sú miesta na státie cca pre 15 osôb, takže sa môžete zahrať na Titanic.

Na výber máte z dvoch okružných plavieb. Krátka trvá 55 minút a ide sa k Vtáčiemu ostrovu a späť. Dlhá trvá 80 minút, trasa je okolo Vtáčieho ostrova cez Ratnovskú zátoku k Dráhovskej hati, odtiaľ proti prúdu k Rybárskemu dvoru s možnosťou pristátia a späť. Na lodi je možnosť občerstviť sa.

Pri Kolonádovom moste môžete nastúpiť na výletnú loď. Foto: Shutterstock
Pri Kolonádovom moste môžete nastúpiť na výletnú loď. Foto: Shutterstock

4. Veslársky klub Sĺňava Piešťany

www.veslovanie-piestany.sk

Kolíska vodných športov v piešťanskom regióne je umiestnená na pravom brehu vážskej vodnej nádrže Sĺňava s výbornými možnosťami vodných športov, rybolovu a rekreácie.

Nie úplne tradičný šport - veslovanie. Foto: Shutterstock
Nie úplne tradičný šport – veslovanie. Foto: Shutterstock

Klub je otvorený pre všetkých. To znamená, že veslovať môže ktokoľvek, aj keď len pre otužovanie zdravia alebo vylepšenie si svojej kondície.

Ak sa nebojíte vody a viete plávať, skúste to. Vek pri tom nehrá žiadnu úlohu. Na veslovanie nepotrebujete vlastne nič, loď aj veslá si zapožičiate z klubu a jediné, čo si treba so sebou priniesť, je vhodné oblečenie.

Tip redakcie: kurz pre deti

Klub každoročne organizuje v letných mesiacoch veslárske kurzy pre deti od 11 do 15 rokov. Veslársky kurz pre deti v letných mesiacoch je týždňový (od pondelka do piatka) a deti sa hravou formou učia základy tohto nádherného športu. Kurz sa zväčša ukončí pretekmi začiatočníkov.

5. Piešťanský kúpeľný ostrov

www.visitpiestany.sk

Kúpeľný ostrov, na ktorom je sústredená prevažná časť kúpeľnej liečby v Piešťanoch, je vytvorený obtokovým ramenom Váhu. Nachádza sa východne od mesta, s ktorým je spojený dvomi mostami. Pre peších je určený Kolonádový most, druhý aj pre autá je Krajinský most.

Lámač barle po ceste na Kúpeľný ostrov. Foto: Shutterstock
Lámač barle po ceste na Kúpeľný ostrov. Foto: Shutterstock

Na ploche 60 hektárov nájdete krásny kúpeľný park, sieť hotelov, liečebných domov a športovísk, medzi nimi i termálne kúpalisko Eva. Kúpeľný ostrov je prehliadkou rôznych architektonických štýlov. Novodobé stavby môžu sotva konkurovať kúpeľným domom Napoleon v klasicistickom štýle, funkcionalistickej vodárenskej veži či secesnému skvostu Thermia Palace. Deťom sa však určite bude viac páčiť prechádzka kúpeľným parkom či šantenie vo fontáne.

Na Piešťanský kúpeľný ostrov sa dostanete po Kolonádovom moste pre chodcov. Foto: Shutterstock
Na Piešťanský kúpeľný ostrov sa dostanete po Kolonádovom moste pre chodcov. Foto: Shutterstock

Tip redakcie: Kúpeľný promenádny most

Odfoťte sa pri soche známeho barlolámača a prejdite sa po moste, ktorý má vyše 80 rokov. Atraktivitu mosta zvyšujú predajne zakomponované do príbrežných mostových polí, uprostred sklenej priehradky oddeľujúcej obidva prekryté promenádne pruhy sú dve vitráže zhotovené podľa návrhu maliara M. Benku.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu