Najlepšie hamaky: TOP 6 produktov podľa recenzií a testov

Najlepšie hamakyPri hľadaní najlepšej hamaky môžete postrehnúť hneď na niekoľko zádrhelov. Tento pojem je medzi našincami menej známy a aj v e-shopoch sa nerozlišuje medzi hamakou a hojdacou sieťou. Sú však medzi nimi veľmi podstatné rozdiely, nielen z hľadiska konštrukcie a materiálov, aj využitia v prostredí. Kým hojdacia sieť predstavuje miesto na príjemný relax v záhrade, hamaka je určená aj do náročnejších podmienok, pre outdoor aktivity a svojim prevedením dokáže poskytovať dostatočnú ochranu a pohodlie aj v silnom vetre.

Chcete zavesiť sieť medzi stromy na záhrade či pri chate? Chystáte sa na niekoľkodňovú túru a potrebujete vybavenie, ktoré šetrí priestor a zároveň dostatočne chráni? Aký je rozdiel medzi systémom tenkých laniek a centrálnym kotviacim systémom? Oplatí sa kúpiť hamaku so strieškou a moskytiérou? V našom sprievodcovi si krok po kroku prejdeme základné rozdiely a parametre, aby ste sa pri výbere bez problémov zorientovali v ponuke.

V zahraničí predstavujú hamaky fenomén, najmä medzi outdoor nadšencami. Dôvod? Ide o zaujímavé riešenie prespávania pod holým nebom. V prípade, že pátrate po detailnejších informáciách, rozhodne nie je problém nájsť veľké množstvo recenzií a testov hamák, ktoré sú publikované online v odborných magazínoch.

Aká je teda najlepšia hamaka?

  1. Highlander Nomad Hammock
  2. Sea to Summit Pro Single – Víťaz testu SURVIVAL MAGAZIN 3/2017 (26 bodov z 30
  3. Therm A Rest Slacker Hammocks Single
  4. La Siesta Colibri Double – pre dvoch
  5. Basic QUECHUA – lacná z Decathlonu
  6. Cattara NYLON 275x137cm

Najlepšie hamaky na trhu

 ProduktParametreHodnotenieCena (od) 
#1Highlander Nomad Hammock

 Obľúbený model 
Materiál: odolný polyamid
Rozmery: 275 x 142 cm
Nosnosť: 110 kg
Hmotnosť: 1300 g
[usr 5 text="true" tooltip="true"]71 € Čítať recenzie
#2Sea to Summit Pro Single

 Víťaz testu SURVIVAL MAGAZIN
3/2017 (26 bodov z 30)
 
Materiál: nylonový 70D ripstop materiál
Rozmery: 300 x 150 cm
Nosnosť: 180 kg
Hmotnosť: 360 g
[usr 5 text="true" tooltip="true"]63 € Čítať recenzie
#3Therm A Rest Slacker Hammocks Single

 3. miesto testu SURVIVAL MAGAZIN
3/2017 (23 bodov z 30)
 
Materiál: 100% ripstop polyester
Rozmery: 295 x 160 cm
Nosnosť: 181 kg
Hmotnosť: 570 g
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]72 € Čítať recenzie
#4La Siesta Colibri Double

 Pre dvoch 
Materiál: padákový hodváb
Rozmery: 300 x 200 cm
Nosnosť: 180 kg
Hmotnosť: 950 g
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]57 € Čítať recenzie
#5Basic QUECHUA

 Predává Decathlon 
Materiál: 100% polyester
Rozmery: 260 × 152 cm
Nosnosť: 110 kg
Hmotnosť: 415 g
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]10 € Čítať recenzie
#6Cattara NYLON 275x137cm

 Skvelá cena 
Materiál: nylon
Rozmery: 275 x 135 cm
Nosnosť: 120 kg
Hmotnosť: 580 g
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]16 € Čítať recenzie

Ako vybrať hamaku/hojdaciu sieť

ako vybrať hamaku

Hamaka (v angl. hammock) má svoje korene v Južnej Amerike. Práve pre tento región sú typické pestrofarebné siete zavesené medzi dvomi stromami poblíž pláže. Pre miestnych predstavujú symbol ich životného štýlu a prihliadnuc na problémy s bývaním a nižšiu životnú úroveň aj priestor pre pravidelné prespávanie. U nás sú hamaky vnímané skôr pozitívne, ako súčasť voľnočasovej výbavy. Výborne konkurujú stanom, na záhradách nahrádzajú klasické hojdacie siete. Ako hamaku správne vybrať a aké máte možnosti, si viac povieme v nasledujúcich odsekoch.

Hamaka a hojdacia sieť: Základné rozdiely

Hojdacia sieť je obľúbeným rodinným vybavením na záhradu, terasu alebo pri chatu. Výber je obrovský. Typickým znakom je systém tenkých laniek, ktoré idú od základnej textílie a spájajú sa v jednom hlavnom “očku”. Cez ne sa lanami sieť upevní medzi dve pevné prekážky, napr. konáre dvoch protiľahlých stromov. Samotná hojdacia/ložná plocha môže byť sieťovaná, z pevnej bavlny, alebo dvoch vrstiev textílie s tenkou polstrovanou výplňou. Súčasťou niektorých hojdacích sietí sú rozperné horizontálne tyče po okrajoch, ktoré udržujú miesto na ležanie čiastočne vystreté. Na pohľad ide o krásne oživenie záhrady ponúkajúce priestor pre relax dospelých aj detí. Nevýhodou je systém tenkých laniek – motajú sa a okrajové pri preťažení praskajú. Rovnako tak aj horšia priedušnosť niektorých materiálov – hojdacia sieť nepreschne, hromadí sa v nej hmyz, plesne. Z niektorých je náročné vystúpiť – zmení sa ťažisko a hojdajúci človek stratí rovnováhu.

hojdacia sieť

Hamaka stojí oproti hojdacej siete, nie je však jej súperom, skôr prirodzeným nasledovníkom s vylepšeniami. Miesto tenkých laniek je po krajoch centrálny tunel, cez ktorý je vedené silné spevnené lano s malým rizikom poškodenia pri pravidelnom používaní. Je vyrobená z priedušných, ľahko schnúcich materiálov. Pri nastupovaní vás “vcucne”, pri vystupovaní zase nezhodí, jej ťažisko je stabilnejšie. V závislosti od prevedenia a výbavy, môže mať rôzne využitie.

Hamaky: Druhy, delenie a ich využitie

Základné rozdiely sú predovšetkým v látke, závesnom systéme, materiáli. Spolu s tým úzko súvisí aj hmotnosť. V závislosti od toho, kde budete hamaku používať, sa líši aj cena. Najkvalitnejšie hamaky, ktoré nesklamú ani v náročných podmienkach, sú niekoľkokrát drahšie ako pestrofarebná hamaka na dvor.

Ako vyzerá hamaka do bytu/interiéru?hamaka do bytu

Môže ísť o skutočne exkluzívnu časť vybavenia domácnosti. Bytové hamaky sú najčastejšie z prírodných materiálov, v šedej, béžovej, bielej alebo čiernej farbe. Veľký dôraz sa kladie na dizajn a pohodlnosť. Okrem sietí preto natrafíte aj na polstrované ložné plochy. Vešajú sa o pevné konzoly v strope/stenách alebo o drevené stropné rámy. Novinkou na trhu si mini hamaky /hojdacie siete pre bábätká. O rám detskej postieľky sa uchytia laná a bábätko spokojne zaspí v polohe, ktorá sa nápadne ponáša na polohu z obdobia pred narodením.

Ako vyzerá hamaka na záhradu?

Hamaky na záhradu predstavujú typovú, farebnú aj materiálovú rôznorodosť.

  • Na terasu alebo na zimnú záhradu sa hodí hamaka z prírodných materiálov, kde nemusíte riešiť hmotnosť, ani rýchlosť preschnutia, nakoľko je krytá pred dažďom.
  • Do otvoreného priestoru vyberajte hamaku, ktorá rýchlo preschne a je dostatočne priedušná. Inak sa vám do nej nasťahuje vlhkomilný hmyz (najmä ucholaky).

Jednoduchšie hamaky zaobstaráte už za cenu nižšiu ako 20 €. Za vyšší štandard si priplatíte, no získate napríklad v cene aj samostojacu drevenú/oceľovú konštrukciu a hamaku umiestnite kdekoľvek vám to vyhovuje.

Ako vyzerá hamaka na outdoor?

Turistická hamaka alebo outdoor hamaka je charakteristická svojou odolnosťou a ľahkosťou. Ponúka vysokú priedušnosť. Je vyrobená z materiálov ako polyester, polyamid, nylon alebo padákové textílie a ľahko ju zbalíte do kompaktných rozmerov. Vo výbave môže mať striešku aj moskytiéru. Je skvelou alternatívou stanu a dokonca vo svojej praktickosti nad ním aj vyhráva. Dá sa rozložiť aj na miestach, kde by ste len ťažko našli rovinu pre stan, inštalácia je nenáročná a vďaka polohe nad zemou, ste chránený pred chladom a vlhkosťou. Máte krásny výhľad na hviezdy, no viete sa do nej aj bezpečne zamotať. Hamaka ako taká neponúka tepelnú izoláciu. Bez problémov sa však do nej zmestí karimatka alebo spacák.

Podľa počtu vrstiev sa hamaky delia na jedno-, dvoj- a trojvrstvové. S rastúcim počtom vrstiev sa zvyšuje aj ich využiteľnosť počas roka. Jednoduché sú vhodné najmä do pekného počasia počas leta. Viacvrstvové ponúkajú komfort aj pri túrach od jesene do jari.

hamaka outdoor

Základné parametre a vlastnosti hamaky

Pri tomto type výbavy, či už na záhradu alebo na turistiku, treba zohľadniť účel, frekvenciu používania a parametre, ktoré súvisia s telesnou konštrukciou jej používateľa.

Nosnosť hamaky

Nosnosť hamaky prevyšuje 100 kg. Základné prevedenie ponúka nosnosť 110-120 kg, s rastúcou kvalitou materiálu a celkovou veľkosťou rastie prirodzene aj nosnosť. Natrafíte na nosnosť 150 kg, 180 kg aj 200 kg. Hamaky pre dve osoby ponúkajú najvyššiu nosnosť.

Rozmery hamaky

Jednoznačne treba rátať s rezervou. Nebudete predsa ležať v miestach, kde sa textília nariasuje. Najmenšie hamaky majú rozmery 210 x 140 cm – sú vhodné pre nízke, drobné postavy alebo deti. Dostatočný komfort pre postavu dospelého človeka ponúka hamaka, ktorá je dlhá od 270 cm (a viac) a široká 140 cm a viac. Ak chcete kúpiť hamaku pre dvoch, siahnite po XXL prevedení v rozmeroch až 320 x 230 cm.

Hmotnosť hamaky

V závislosti od miesta používania, môže byť pre vás hmotnosť hamaky zaujímavým faktorom. Ak hľadáte efektný kus na terasu, nebude prekážať ani vyššia hmotnosť. V turistickom batohu však treba počítať s každým gramom navyše. Kvalitná outdoor hamaka váži približne od 500 – 1000 g a pre tenké umelé materiály nezaberá po zložení veľa miesta.

Ceny hamák

V e-shopoch sa oplatí rozlišovať medzi hojdacou sieťou, závesným hojdacím kreslo a hamakou. My sme sa v nasledujúcom členení zamerali predovšetkým na hamaky a hojdacie siete, keďže častokrát ich nájdete v jednej spoločnej kategórii.

✅ Hamaky do 30 €

Prevažujú predovšetkým jednoduché hamaky na záhradu, vhodné pre občasný relax a príjemné pohupovanie. Ich hmotnosť je o niečo vyššia, schopnosť rýchlo preschnúť zase nižšia (najmä, ak sú z bavlny).

✅ Hamaky do 60 €

V druhej cenovej kategórii nájdete viacero najpredávanejších hojdacích sietí/hamák. Ich určenie je širšie, do výbavy pribúdajú moderné odľahčené materiály. Lákajú skladnosťou a nízkou hmotnosťou.

✅ Hamaky od 60 €

Hamaky určené pre dve osoby, viacvrstvové hamaky, hamaky so strieškou / moskytiérou, ale aj hojdacie siete vhodné do bytu v príjemnom estetickom dizajne – kategória určená pre náročných používateľov, ktorí si dávajú záležať na vysokej funkčnosti.

Najlepšie značky hamák

Ak hľadáte pohodlie a materiály, ktoré sa vyznačujú stálosťou a pevnosťou aj pri zaťažení, nesiahajte po lacnej akciovej hamake od noname výrobcu zo supermarketu. Možno sa s ňou zahrajú deti, ale na použitie v prírode bude zrejme vykazovať viac nedokonalostí. Ktoré značky uspeli v testoch hamák? U koho nájdete dobrý pomer cena/kvalita?

  • Highlander – Ľahké, skladné a pohodlné turistické hamaky za priaznivú cenu.
  • Amazonas – Široký výber v rozmanitých prevedeniach – od pútavých záhradných modelov, po kvalitné hamaky do prírody. Krásne farby, výborné materiály a veľmi dobré ohlasy v zahraničí.
  • Therm A Rest – Špičkové bezšvíkové hamaky z prvotriedneho materiálu. Ľahké, pružné, odolné. O niečo vyššia cena.
  • Sea to Summit – Víťazné prevedenie z testu hamák (Survival Magazin) je navrhnuté pre použitie v záhrade, parku aj vo voľnej prírode. Tieto hamaky vynikajú extra nízkou hmotnosťou a odolnosťou materiálov.

Najčastejšie kladené otázky – FAQ

Aká je hamaka z Decathlonu?

Ideálny tip pre tých, ktorí sú chcú hojdanie a relax v hamake vyskúšať prvýkrát. V ponuke sú dva druhy – hamaka pre jednu osobu (cena cca 10 €) a pre 2 osoby (23€) . Aj napriek nízkej cene, príjemne prekvapujú – sú ľahké, skladné a veľmi dobre predávané.

Kam sa hamaka upevňuje?

Záleží predovšetkým od jej určenia:

  • Hamaka do bytu – zavesenie o pevné stropné konzoly alebo drevené trámy
  • Hamaka do záhrady – medzi 2 stromy, na terase o 2 pevné prvky na stenách alebo zavesiť na špeciálny stojan
  • Hamaka na outdoor – medzi dva stromy

Ako hamaku používať v prírode?

Vyberajte takú veľkú hamaku, aby ste do nej mohli vložiť karimatku, tenší spací vak alebo spacák. V noci by ste prechladli, hamaka totiž zvyčajne nemá tepelnú izoláciu a prefukuje cez ňu.

Zaobstarajte si nepremokavú striešku (ako originálnu súčasť vybavenia k hamake) alebo univerzálnu celtu (plastová plachta) a dostatok laniek na upevnenie cez stred aj po bokoch. Stredové lanko sa napína cca 30 cm ponad body uchytenia hamaky na stromoch.

Hamaku treba umiestniť do takej výšky, aby sa pri zaťažení nedotýkala žiadnou časťou zeme.

Vzdialenosť medzi pevnými bodmi na stromoch by mala byť cca 450 cm (pri hamake dlhej 270 cm). Vyberajte zdravé konáre s priemerom minimálne 10 cm. Aby nedošlo k zarezaniu laniek do kôry, zaobstarajte si špeciálne podložky, ktoré strom ochránia. Najlepšie hamaky majú kotvenie navrhnuté s ohľadom na ochranu stromu.

 ProduktParametreHodnotenieCena (od) 
#1Highlander Nomad Hammock

 Obľúbený model 
Materiál: odolný polyamid
Rozmery: 275 x 142 cm
Nosnosť: 110 kg
Hmotnosť: 1300 g
[usr 5 text="true" tooltip="true"]71 € Čítať recenzie
#2Sea to Summit Pro Single

 Víťaz testu SURVIVAL MAGAZIN
3/2017 (26 bodov z 30)
 
Materiál: nylonový 70D ripstop materiál
Rozmery: 300 x 150 cm
Nosnosť: 180 kg
Hmotnosť: 360 g
[usr 5 text="true" tooltip="true"]63 € Čítať recenzie
#3Therm A Rest Slacker Hammocks Single

 3. miesto testu SURVIVAL MAGAZIN
3/2017 (23 bodov z 30)
 
Materiál: 100% ripstop polyester
Rozmery: 295 x 160 cm
Nosnosť: 181 kg
Hmotnosť: 570 g
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]72 € Čítať recenzie
#4La Siesta Colibri Double

 Pre dvoch 
Materiál: padákový hodváb
Rozmery: 300 x 200 cm
Nosnosť: 180 kg
Hmotnosť: 950 g
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]57 € Čítať recenzie
#5Basic QUECHUA

 Predává Decathlon 
Materiál: 100% polyester
Rozmery: 260 × 152 cm
Nosnosť: 110 kg
Hmotnosť: 415 g
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]10 € Čítať recenzie
#6Cattara NYLON 275x137cm

 Skvelá cena 
Materiál: nylon
Rozmery: 275 x 135 cm
Nosnosť: 120 kg
Hmotnosť: 580 g
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]16 € Čítať recenzie
Dúfame, že sme vám pomohli, alebo vás aspoň inšpirovali pri výbere novej hamaky. Ak áno, budeme radi za vašu spätnú väzbu, skúsenosť, vašu recenziu, porovnanie alebo hodnotenie zakúpeného produktu. Môžete to urobiť v komentároch nižšie na tejto stránke. Možno práve váš názor pomôže ostatným s výberom najlepších hamák na trhu.

📌 Čo si zbaliť na turistiku a outdoor aktivity? Pozrite aj našich ďalších sprievodcov s tipmi na kvalitné a obľúbené produkty v daných kategóriách:

Najlepšie turistické topánky | Najlepšie spacie vakyNajlepšie samonafukovacie karimatky | Najlepšie trekingové palice | Najlepšie ďalekohľady | Najlepšie stany | Najlepšie termosky

5/5 - (1 vote)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin