Domácnosti už dostávajú dotácie na malé OZE, svoje žiadosti môžu stále podávať do zásobníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
OZE SIEA
Zdroj: ilustračné, pixabay.com

Poukážky na fotovoltické panely získalo aktuálne 478 domácností. Ako informoval vedúci oddelenia komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič, domácnosti, ktoré chcú do konca roka inštalovať fotovoltické panely, môžu do takzvaných zásobníkov naďalej podávať svoje žiadosti o príspevok z projektu Zelená domácnostiam II. „Prvých 478 vydaných poukážok Slovenská inovačná a energetická agentúra zasiela v týchto dňoch domácnostiam. Inovovaný zásobníkový systém umožňuje prijímať viac žiadostí, ku ktorým budú postupne vydávané poukážky na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie,“ dodal Jurikovič.

Na fotovoltické panely pôjde 1,5 milióna

Slovenská inovačná a energetická agentúra na poukážky pre fotovoltické panely v aktuálnom období do 1. decembra 2020 vyčlenila 1,5 milióna eur. Poukážky vydané v posledný júnový deň tohto roka pre 478 zariadení majú hodnotu 697-tisíc eur. Ďalšie žiadosti o príspevok na panely je možné podávať naďalej do naplnenia zásobníka.

Aktuálne môžu domácnosti podávať žiadosti aj o príspevky na tepelné čerpadlá, slnečné kolektory a kotly na biomasu. „Poradie žiadostí v zásobníkoch je známe ihneď po ich podaní. Podľa toho môže domácnosť zistiť, či jej poukážka bude vydaná v nasledujúci deň po podaní žiadosti, alebo až neskôr,“ dodal Jurikovič.

Nesprávnu žiadosť môžete opraviť

Kým žiadosť čaká na vydanie poukážky, môže si domácnosť sama zmeniť typ zariadenia a opraviť väčšinu chýb, pričom si zachová poradie v zásobníku. „Ak je podávanie žiadostí otvorené a domácnosť zistí, že v lehote nestihne zariadenie nainštalovať alebo uviedla miesto inštalácie nesprávne, môže pôvodnú žiadosť zaradenú v zásobníku sama zrušiť a registrovať novú,“ doplnil Jurikovič.

V súčasnosti už z projektu Zelená domácnostiam II podporili viac ako 7 200 zrealizovaných inštalácií zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Suma doteraz preplatených poukážok je viac ako 14 miliónov eur. Celkom je na podporu inštalácií vyčlenených 37 miliónov eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Stanislav Jurikovič
Firmy a inštitúcie SIEA Slovenská inovačná a energetická agentúra