Nevoľnosť v aute dokáže potrápiť aj dospelých

Chystáte sa v najbližšie dni na dlhšiu jazdu autom, no vaše telo to veľmi náročne znáša? Hoc nešoférujete, pred cestou a počas nej vám býva nevoľno, ste podráždení, malátni a máte neustále nutkanie na zvracanie? Tento stav poznáme pod pojmom kinetóza. Týka sa ako detí, tak aj dospelých. Jednoducho pred ňou neutečiete!

Aj tieto nepríjemné pocity dokážeme zmierniť alebo ich úplne odstrániť. Základom je správna príprava na cestu, emočná rovnováha a pokoj. Je nesprávne, ak pri prvých príznakoch spanikárime, čím rozrušíme aj ostatných spolucestujúcich. Niekto môže takúto nevoľnosť pocítiť raz, iní pravidelne alebo vôbec.

Závisí to od schopnosti nášho organizmu spracovávať rôzne vnemy ohľadom pohybu na ceste a pokojného stavu vášho tela. Áno, sú to rozporuplné a náročne vyhodnocované signály. Ak je vaše telo slabé, unavené alebo bojuje s rôznymi ochoreniami zároveň, je viac náchylnejšie aj na kinetózu. Na dlhšie cesty vám preto odporúčame dostatočne sa pripraviť a v aute mať po ruke všetko potrebné.

Majme svoje telo pod kontrolou aj v aute

Čo sa týka liekov proti kinetóze, tie sa užívajú včas (aspoň 15 – 20 minút pred nastúpením do auta). Pred cestou sa vyvarujte ťažkým, mastným jedlám. Vhodné nie sú ani syry, ryby a iné jedlá, ktoré vám nepríjemne zapáchajú (napr. silne korenisté pokrmy). Zapíjajte jedlo čistou vlažnou vodou, no tú v aute konzumujte len striedmo. Taktiež priveľa vody podporuje pocit plného, ťažkého žalúdka.

Pred jazdou si dostatočne oddýchnite, nenastupujte podráždení alebo nervózni. Cestu vnímajte v smere jazdy, nevytáčajte sa do strán. Neodporúčame ani priveľa čítať, sledovať filmy na externých monitoroch či pridlho telefonovať. Vhodné je sedieť na mieste spolujazdca, priebežne otvárať okno a dýchať zhlboka. Majte zatvorené oči, počúvajte príjemnú hudbu a zhovárajte sa, aby vám cesta čo najrýchlejšie ubehla. Robte viac prestávok na občerstvenie, respektíve, aby ste sa trochu poprechádzali a nadýchali čerstvého vzduchu.

Foto: pixabay.com