Postup je jednoduchý: nájsť byt na inzertnom portáli, ísť na obhliadku, a ak sa páči, kúpiť. Znie to jednoducho a časť ľudí hľadajúcich bývanie sa domnieva, že bývanie si dokážu vybrať sami a realitného odborníka či kanceláriu na to nepotrebujú. V ideálnom prípade majú pravdu, no kúpa nehnuteľnosti má svoje úskalia. Ak si človek nie je istý svojimi schopnosťami, mal by vyhľadať odborné rady, ktoré mu pomôžu lepšie sa rozhodnúť. Samozrejme, ten v takom prípade požaduje svoj podiel z realitnej transakcie. Ako pri akomkoľvek inom poradcovi je preto dôležité vybrať si naozaj skúseného odborníka s dobrými referenciami.

Ambície

Kvalitný realitný odborník by mal klientom poradiť, či nehnuteľnosť korešponduje s ich očakávaniami. Pri kúpe bytu alebo domu by nemalo rozhodovať očarenie nehnuteľnosťou, ale to, či má šancu v budúcnosti sa zhodnotiť. Pri investícii do bývania je absolútne najzásadnejšia lokalita. Ak si záujemca hľadá domov, mal by zvážiť, či je nehnuteľnosť dostatočné prepojená s centrom najbližšieho mesta. Aj to, či je lokalita vybavená všetkými energiami, ktoré od bývania požaduje. Dôležité je, či preferuje zelené okolie alebo rušné centrum. Napríklad ak je záujemca človek, ktorý nemá rád hluk, nie je pre neho ideálna voľba nehnuteľnosť v blízkosti cesty či električkovej trasy. Aj keď sa zdá, že zvyknúť sa dá na všetko, v budúcnosti to môže spôsobovať nespokojnosť.

Lokalita môže mať aj problémy. Môže ísť o významnú zmenu jej propozície. Keď sa napríklad v okolí pripravuje výstavba skládky odpadu alebo spaľovne, hodnota nehnuteľnosti, ako aj záujem o jej nájom prudko klesnú a majiteľ utrpí významnú stratu. Podrobnosti územného plánu aj informácie o investičných plánoch majú väčšinou realitní odborníci „v malíčku“.

Oplatí sa tiež zoznámiť s budúcimi susedmi, ktorí do určitej miery zohrávajú dôležitú úlohu pri bývaní. „Dobrý realitný poradca má svoje postupy, ako zistiť, či susedia nie sú vážny problém. Ťaží aj z toho, že väčšinou pozná pomery v lokalite, v ktorej predáva,“ hovorí Silvia Lukáčová z RealPointu.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa