Namiesto festivalu v Karlových Varoch bežia filmy on-line

Filmový festival v Karlových Varoch sa pre pandémiu tento rok neuskutoční. Organizátori však pripravili on-line EFP Future Frames Generation NEXT of European Cinema, v ktorom sa predstaví desať študentských filmov európskych tvorcov. On-line festival sa už začal a trvá do 8. júla.

01.07.2020 07:00
Otec Foto:
Na snímke tvorcovia a protagonisti filmu Otec, ktorý vlani získal Krištáľový glóbus počas 54. ročníka MFF Karlove Vary.
debata

Medzinárodný filmový festival Karlove Vary je jednou z tohtoročných obetí pandémie nového koronavírusu na poli kultúrnych podujatí. Jeho 55. ročník sa v českom kúpeľnom meste neuskutoční, filmoví priaznivci sa naň môžu tešiť budúci rok. V spolupráci s iniciatívou European Film Promotion (EFP) však festival pripravil program EFP Future Frames Generation NEXT of European Cinema, v ktorom predstaví desať študentských filmov európskych tvorcov. Online program sa začal v pondelok (29. 6.) a potrvá do 8. júla.

„Čiastočne bude nadväzovať na akcie pre filmových profesionálov, ktoré festival organizuje v rámci platformy Eastern Promises. Zastúpenie vo výbere bude mať aj Slovensko, reprezentovať ho bude snímka Pre čisté svedomie režiséra Matúša Ryšana,“ TASR o tom informoval Peter Gašparík, PR manažér Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) v Bratislave.

„Je to pre mňa obrovská česť, byť súčasťou tohto prestížneho výberu a zároveň stáť po boku enormne talentovaných slovenských režisérov, ktorí sa v ňom posledné roky pravidelne objavujú. Fakt, že naše domáce filmy si v zahraničí každým rokom budujú väčšiu a väčšiu atraktivitu, mi robí nesmiernu radosť,“ hovorí Ryšan, čerstvý absolvent FTF VŠMU. Jeho absolventský film rozpráva príbeh mladej ženy, ktorá sa rozhodne upozorniť políciu na finančné nezrovnalosti ministerstva, na ktorom je zamestnaná. Za svoju snahu dosiahnuť spravodlivosť však zaplatí príliš vysokú cenu.

Festival prostredníctvom sekcie Future Frames ponúka vo svojom programe priestor desiatim mladým talentom každý rok, tentoraz však namiesto štandardnej spätnej väzby od festivalového publika dostanú tvorcovia odozvu od filmových profesionálov a novinárov. „Čakajú ich online tréningy, prezentácie a stretnutia so skúsenými filmármi, distribútormi či festivalovými organizátormi,“ dodal Gašparík.
debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Karlove Vary