TV TIPY 30.6. - 5.7. 2020

TV TIPY 30.6. - 5.7. 2020

článok



UTOROK 30.6.

Bad Boys (USA, 1995, Michael Bay), Dajto, 20.15
Bad Boys znamenal vstup do prvej hollywoodskej ligy pre režiséra Michalea Baya, ktorý v ňom jasne definoval svoj režijný štýl. Príbeh dvoch svojráznych policajtov v boji proti silnému drogovému gangu. To však neznamená, že chlapíkov v podaní Willa Smitha a Martina Lawrenceho opúšťa chuť po neustálom hláškovaní. Bay sa k látke vrátil po rokoch v pokračovaní, ktoré bolo ešte hlučnejšie, akčnejšie a veľkolepejšie, s príbehom to bolo ale opäť rovnako jednorozmerné. Trojku už Bay nerežíroval, ale určite nešlo o kvalitatívny zostup.

Rohy (Horns, 2013, USA, Kanada, Alexandre Aja), JOJ Cinema, 22.10
Igovi Perrishovi sa jeho úžasný život zrúti behom niekoľkých momentov. Jeho krásna priateľka je zavraždená a stáva sa z neho hlavný podozrivý. Svoj žiaľ začne utápať v alkohole a jedného dňa si všimne, že mu na čele začnú rásť rohy. Stáva sa z neho niečo ako superhrdina a bude sa snažiť svoje schopnosti využiť v hľadaní skutočného vraha. Daniel Radcliffe zatiaľ spoločne so Swiss Army Man v najviac netradičnej úlohe svojej kariéry. Rohy v sebe umne kombinujú viacero žánrov.

Prísaha (Eiðurinn, Island, 2016, Baltasar Kormákur), JOJ Plus, 22.30
V Hollywoode etablovaný režisér Baltasar Kormákur (Everest, 2 zbrane) sa vrátil na rodný Island, aby tu nakrútil kriminálny triler Prísaha. Ide o príbeh úspešného chirurga, ktorý žije spokojný život s manželkou a malou dcérkou. Muž má však ešte jednu dcéru z prvého manželstva a tou riadne zametá puberta. Dievča sa zaľúbilo do drogového dílera, čo má za následok jej odchod zo školy a následne aj závislosť na psychotropných látkach. Hlavnú úlohu sužovaného muža si zahral sám režisér.

TV tipy 30.6. - 5.7. 2020

STREDA 1.7.

Posel (Česko, 2012, Vladimír Mihálek), ČT 2, 20.00
Vladimír Michálek patrí k najuznávanejším a najzaujímavejším českým tvorcom, ktorý sa nevyhýba ani experimentovaniu. Amerika, Babí léto, Anděl Exit alebo O rodičích a detěch patria k tomu najzaujímavejšiemu v porevolučnej českej kinematografii. Posel je príbehom tridsaťročného Petra, bývalého profesionálneho cyklistu a v súčasnosti poslíčka. Jedného dňa sa mu však stane nepríjemná nehoda a muž začne prehodnocovať svoj život. Film sa však neodvíja tak úplne vyšľapanými cestičkami hľadania nového zmyslu života...

Muž bez tieňa (Paul Verhoeven, USA, Nemecko, 2000), AMC, 22.00
Vedec by sa mal pre svoj projekt vedieť obetovať a Sebastian Caine v podaní Kevina Bacona medzi takéto typy rozhodne patrí. Vyskúša na sebe revolučný vynález umožňujúci telu stať sa neviditeľným. Ale dobre vieme, ako to so šialenými vedcami chodí a že sa im ich pokusy neraz vymknú z rúk. Premena sa totiž netýka iba teľa, ale aj mysle a Sebastian začne byť pre svoje okolie nebezpečný. Túto viackrát sfilmovanú populárnu sci-fi látku tentokrát spracoval holandský provokatér Paul Verhoeven.

Ahoj, Terezka (Poľsko, 2001, Robert Glinski), Dvojka, 22.10
Príbehy obyčajných ľudí žijúcich na veľkomestských sídliskách môžu ponúknuť rozmanité osudy a diváka majú šancu prilákať tým, že tieto príbehy nám sú nesmierne blízke. Poľský film Ahoj, Terezka sa zameriava na život teenagerky Terezy žijúcej v spoločnej domácnosti s otcom, matkou a mladšou sestrou. Ako to už chodí, otec si rád vypije, matka zase hľadá východisko z šedi života v náboženstve. Tereza nastúpi na učilište a tam sa zoznámi s problematickou Renatou, ktorá jej ukáže príťažlivosť života na hrane.

TV tipy 30.6. - 5.7. 2020

ŠTVRTOK 2.7.

Edi (Poľsko, 2002, Piotr Trzaskalski), Dvojka, 21.35
Edi je klasický flákač, ktorý už ani nehľadá zmysel života. Zbiera šrot a knihy a utŕžené peniaze väčšinou prepije v miestnej krčme. Tam aj spoznáva dvojicu svojráznych miestnych gangstrov, ktorí ho požiadajú o jednu službičku. Prekvapivo po ňom chcú, aby doučoval ich sestru. Edi totiž nie je žiadny krásavec a tak by po ňom nemala pokukovať. Situácia s apochopiteľne začne komplikovať a Edimu pôjde možno aj o život. Poľská kombinácia melodramatických klišé s takmer až shakespearovskou tragédiou.

Špinavá dohoda (Raw Deal, USA, 1986, John Irwin), Film+, 22.00
Menej známy akčný film s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe. Rakúšan si tu neobvykle strihol úlohu šerifa, ktorý sa snaží vrátiť pri takto frustrujúcej práci naspäť do FBI. Na vlastnú päsť sa ale púšťa do boja so všemocným chicagským mafiánom talianskeho pôvodu a dať tak svojmu životu vyšší zmysel. Britský režisér John Irwin patril medzi veľmi plodných režisérov a pracuje stále dodnes. Medzi jeho najznámejšie filmy patria Robin Hood alebo Hamburger Hill.

Infiltrátor (The Infiltrator, VB, 2016, Brad Furman), JOJ Plus, 23.00
Bryan Cranston nie je iba „Heisenberg“, podobná úloha chlapov pôsobiacich v drogovom priemysle mu ale vďaka Breaking Bad natrvalo prischla, zároveň mu však padne ako uliata. Tentokrát hrá úlohu federálneho agenta, ktorý sa odhodlá infiltrovať do nebezpečného drogového kartelu samotného Pabla Escobara. Postupne sa dostáva hlbšie a hlbšie do mašinérie kartelu a musí sa postarať aj o bezpečnosť kolegyne v podaní Diane Kruger. Jednou z tém filmu je aj rozpad rodiny.

TV tipy 30.6. - 5.7. 2020

PIATOK 3.7.

Dôvod žiť a zomrieť (Una ragione per vivere e una per morire, Taliansko, Francúzsko, Španielsko, 1972, Tonino Valerii), ČT 2, 20.00
Taliansky špageti western sa zameriava na skupinku svojráznych kriminálnikov, ktorá sa bude snažiť dobyť pevnosť Fort Holman. Príbeh sa odohráva počas občianskej vojny severu proti juhu a ako v každom dobrom westerne tu pôjde aj o pomstu. Koprodukcia viacerých krajín sa prejavila aj v pestrom obsadení. Kde inde máte možnosť vidieť spoločne pred kamerou Buda Spencera, Tellyho Savalasa alebo Jamesa Coburna. Existujú dve diametrálne odlišné verzie, jedna má sotva osemdesiat minút, tá dlhšia dve hodiny.

Prehnití (Les Ripoux, Francúzsko, 1984, Claude Zidi), Jednotka, 22.05
Legendárna komediálna kriminálka sa odohráva v uličkách parížskej štvrte Montmartre. Tu spoznávame policajta Reného, ktorý je dlhé roky zvyknutý pracovať po svojom, avšak šéf mu pridá nového, mladšieho parťáka s modernejším spôsobom práce. Je to však René, ktorý sa v tomto prostredí vyzná. V hlavných úlohách uvidíte Philippeho Noireta a Thierryho Lhermittea. Film získal troch Cézarov, za najlepší film roka, réžiu a strih. O pár rokov neskôr vzniklo pokračovanie Prehnití proti prehnitým a nakoniec sa z Prehnitých stala trilógia.

Casablanca (USA, 1942, Michael Curtiz), Dvojka, 22.10
Aj obdobie druhej svetovej vojny môže priniesť na plátno krásny milostný príbeh. Casablanca, situovaná do rovnomenného marockého mesta, sa odohráva prevažne v istom nočnom klube, kde jeho majiteľ Rick Blaine poskytuje tajne zúfalým ľuďom unikajúcim pred fašizmom falošné pasy. Raz sem zavíta Victor Laszlo, muž českého pôvodu, so svojou krásnou manželkou. Rick v nej poznáva svoju dávnu lásku. Jeden z najcharizmatickejších milostných párov histórie stvárnili Humphrey Bogart a Ingrid Bergman.

TV tipy 30.6. - 5.7. 2020

SOBOTA 4.7.

Poklad na striebornom jazere (Nemecko, Juhoslávia, 1962, Harald Reinl), Jednotka, 20.30
Poklad na striebornom jazere nepatrí medzi slávnu trilógiu o Vinnetuovi, náčelníkovi Apačov, napriek tomu je tu opäť spoločne s Oldom Shatterhandom hlavnými postavami. Ide samozrejme o ďalšiu adaptáciu románu Karla Maya a slávnu dvojicu stvárnili Pierre Brice a Lex Barker. Dej sa točí okolo ústredného pokladu na Striebornom jazere, o ktorý by malo záujem aj zopár gangstrov, jedným z najnebezpečnejších bude Cornel spoločne so svojou bandou zabijakov. Ide zároveň o komerčne najúspešnejší film s týmito postavami.

Star Trek: Do temnoty (Star Trek Into Darkness, USA, 2013, J. J. Abrams), ČT 2, 21.15
Tvorcovia rebootu značky Star Trek vo svojom druhom počine privádzajú na scénu starú známu postavu, zloducha Khana, ktorého trekkies poznajú už z legendárneho filmu Khanov hnev: The Wrath of Khan z osemdesiatych rokov. Toho tentokrát vynikajúco stvárnil Benedict Cumberbatch so svojim typickým sherlockovským kukučom. Samozrejme je opäť osud sveta v ohrození a posádka Enterprise urobí všetko pre to, aby ho ochránila pred naštvaným Khanom a spoločne s ním si aj trochu zafilozofujeme o povahe a oprávnenosti pomsty.

Slnko v sieti (Československo, 1962, Štefan Uher), Dvojka, 21.30
Vlajková loď slovenskej novej vlny šesťdesiatych rokov, Slnko v sieti, patrí medzi takzvané pocitové filmy, ktoré sa príliš neupínajú na dej a nakrútil ho Štefan Uher v roku 1962. Slnko v sieti sa postupne odohráva na troch miestach. Na bratislavskom sídlisku, v prírode a na letnej brigáde, kde študenti zberajú seno. Film je plný symboliky a metafor a niektoré z nich v tejto dobe vadili aj komunistickým mecenášom. Kameramanom bol vynikajúci tunajší umelec Štefan Szomolányi, scenár napísal Alfonz Bednár.

TV tipy 30.6. - 5.7. 2020

NEDEĽA 5.7.

Posledný mohykán (The Last of the Mohycans, USA, 1992, Michael Mann), ČT 2, 20.00
Veľkolepá adaptácia románu Jamesa Coopera s Danielom Day-Lewisom v hlavnej úlohe priateľa indiánov menom Sokolie oko. Príbeh je zasadený do obdobia vojny medzi Francúzmi a Britmi o nadvládu nad severoamerickým územím v polovici 18. storočia. K slovu sa okrem zobrazenia krásnej krajiny dostávajú aj melodramatická milostná linka a nezabudnuteľná hudba Trevora Jonesa a Randyho Edelmana. V kariére Michaela Manna, tvorcu predovšetkým drsných kriminálok zo súčasnosti, ide o ojedinelý počin.

Vojna a mier: Pierre Bezuchov (Voyna i mir: Pierre Bezukhov, ZSSR, 1967, Sergej Bondarčuk), Dvojka, 20.40
Štvrtá a záverečná časť monumentálnej adaptácie románu Vojna a mier Leva Nikolajeviča Tolstoja. Osudy všetkých postáv diela sa v tomto filme uzatvárajú. V ňom sa Napoleonova armáda konečne dostáva do Moskvy, ale jej prevzatie neprebehne tak, ako si dobyvateľ predstavoval. Proti je najmä ústredný Pierre Bezuchov, ktorý má v pláne Napoleona zavraždiť a zachrániť tak svoju krajinu. Vojna a mier obsahuje monumentálne zábery s desiatkami tisícok štatistov, čiže niečo, čo sa dnes jednoducho vybaví pred zeleným plátnom, ale akosi to už nie je ono.

Oni a Silvio 1 (Loro 1, Taliansko, Francúzsko, 2018, Paolo Sorrentino), ČT 2, 21.55
Náhľad do kontroverzného života nemenovaného popredného talianskeho politika (všetci vieme, o koho ide) rozdelil Paolo Sorrentino na dve časti, respektíve vypustil do kín aj nie príliš presvedčivý zostrih v rámci jedného filmu. Vy ale máte možnosť si pozrieť v televízii originálnu, dvojdielnu verziu, kde vám viac vecí bude dávať zmysel. Onoho nemenovaného politika si zahral Sorrentinov obľúbenec Toni Servillo, ktorý už presvedčil aj v úlohe minimálône rovnako kontroverzného Giulia Androettiho.

TV tipy 30.6. - 5.7. 2020


autor Erik Binder 30.6.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.