zapekaný baklažán

Zapekaný baklažán s cuketou a zemiakmi

posted in: Hlavné jedlá, Leto | 0

Leto je čas grilovačiek. Ale prečo vždy grilovať len mäso? A prečo nepoužiť gril ako rúru a nezapiecť si v ňom dobrú chutnú a zdravú zeleninu? Tentokrát sme zvolili baklažán, cuketu a zemiaky. A vytvorili sme jedlo, ktoré je absolútne plnohodnotné s mäsovými pokrmami. Samozrejme, pokiaľ niekomu mäsko vyslovene chýba tento recept využije ako dobrý nápad na prílohu. A skvele sa k nemu hodí červené víno, tentokrát padla voľba na vynikajúci Cabernet sauvignon, ktoré len podčiakrne chuť tohoto vyslovene letného jedla. V prípade, že ste vegáni syr pokojne vynechajte, nám sa však do receptu skvele hodil. Zapekaný baklažán si obľúbite svojou jednoduchosťou, ale hlavne chuťou.

TIP: skúste do jedla pridať aj marocké korenie Ras El Hanout. Dostanete tak výnimočnú chuť. ktorá vás príjemne prekvapí.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice

zapekaný baklažán

kosik

Na prípravu budete potrebovať (4 porcie):
1 veľký baklažán
1 väčšiu cuketu
5 zemiakov
hrsť nastrúhaného parmezánu
1 červenú cibuľu
2 väčšie mäsité paradajky
2 strúčiky cesnaku
tymián a rozmarín
lyžičku rasce
olivový olej extra virgin
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
vločky pikantnej červenej papriky (môžete vynechať)

 

A takto na to:

Ako sme už na začiatku spomenuli, pri príprave tohto jedla sme použili záhradný gril. Samozrejme, rovnako dobre prirpravíte zapekaný baklažán s cuketou a zemiakmi aj v obyčajnej rúre. Baklažán dobre umyte a nelúpte. Narežte ho asi na centimeter hrubé plátky. Rovnako postupujte s cuketou. Zemiaky by mali byť o dosť tenšie, snažte sa o tenučké plátky. Na dno pekáča nalejte olivový olej a dobre rozotrite. S olivovým olejom určite nešetrite. Začnite bohatou vrstvou zemiakov, osoľte a okoreňte ich, použite aj nasekané bylinky. Na vrch naukladajte na pásiky narezanú cibuľu a zasypte rascou, vločkami a polejte olivový olejom.

Zakryté alolbalom pečte v grile alebo rúre asi 25 minút. Keď su zemiaky mäkké naukladajte na nich osolený a okorenený baklažán, cuketu a na plátky narezanú mäsitú paradajku. Cesnak narežte na plátky a použite ho tiež. Pečte ďalších 20 minút. Na posledných 5 minút všetko zasypte výdatnou vrstvou parmezánu. Použiť môžete aj iné druhy syra, tu sa fantázii medze nekladú. Na tanieri môžete jedlo ešte dozdobiť bylinkami (my sme zvolili bazalku) a pokvapkať olivovým olejom. Podávajte ako letný hlavný chod, prípadne ako prílohu k iným druhom grilovaných jedál.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

zapekaný baklažán

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre