Mesto Trnava

Ak nechceme žiť s potkanmi, nemali by sme ich kŕmiť odpadkami. Rozumnejšie bude, keď ohlásime ich výskyt mestskému úradu

Celoplošná jarná deratizácia, ktorá sa uskutočňovala na základne výzvy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave od 24. apríla do 15. mája, síce v našom meste znížila počet potkanov, ale problémy s nimi natrvalo neodstránila. Keď v týchto dňoch Trnavčania stretnú potkana na prechádzke za svetla, hoci ide o nočného tvora, je to známka ich opätovného premnoženia a na každého odvážlivca si môžu pripočítať desať ďalších pod zemou. Aj keď sa v letných horúčavách tempo ich rozmnožovania trochu spomalí, rýchlo to zase dobehnú. Samička potkana vrhne za svoj život najmenej 60, ale ak je dobre živená zvyškami z kontajnerov na odpad, tak aj vyše 140 mláďat. Na zvládnutie tohto problému je nevyhnutná aj spolupráca s občanmi. 

„Na niektorých miestach Trnavy – napríklad na Nerudovej, Ulici generála Goliana, Tajovského, Gejzu Dusíka a Veternej je už situácia s potkanmi neúnosná. Žiaľ, prispievajú k tomu aj obyvatelia, ktorí v dobrej viere, že možno niekomu núdznemu pomôžu, nedávajú použiteľný odpad priamo do zberných nádob, ale iba vedľa nich, alebo ho zavesia na oplotenie kontajnerového stojiska. Iní si zase myslia, že týmto spôsobom pomáhajú túlavým mačkám, ale potkany sú proti nim v presile. Potrava, ktorú ľudia nachystali pre mačku, je pre potkany milou pozvánkou na tzv. švédske stoly“, povedala Lenka Danišovičová z referátu verejnoprospešných služieb mestského úradu. Podľa jej slov by bolo vhodné, keby si ľudia uvedomili, že ich dobre mienené pokusy pomôcť ľuďom v núdzi alebo zvieratám žijúcim s nami na sídliskách, v konečnom dôsledku pomáhajú najmä potkanej populácii.
Opakovaný výskyt potkanov by mali občania vždy ohlásiť na e-mailovú adresu lenka.danisovicova@trnava.sk s presným opisom miesta, a ak je to možné, aj s fotografiami, lebo obývané nory, z ktorých potkany vyliezajú, nemusia byť na prvý pohľad viditeľné.
Mesto Trnava zabezpečuje deratizáciu plôch verejnej zelene na pozemkoch, ktoré má vo vlastníctve alebo v užívaní. Deratizáciu ostatných pozemkov, na ktorých sa vyskytujú potkanie nory vrátane kanalizačných prípojok do domov musí zabezpečiť ich majiteľ na vlastné náklady. „Hlavné vetvy kanalizácie sú vo vlastníctve TAVOS-u, ktorý vyzveme na deratizáciu“ doplnila Lenka Danišovičová.


Sídliská sú už pre potkany prirodzeným životným prostredím. Kým si nájdu dostatok potravy pri kontajneroch, na smetiskách, v pivniciach, skladoch či v kanalizácii, bude sa im dobre dariť a určite dobrovoľne neodídu. Pokúsme sa im na revanš tiež trošku strpčiť život a nakladajme s biologickým odpadom tak, aby sa k nemu nemohli ľahko dostať. Najlepšie však bude, keď ho vyprodukujeme čo najmenej. Treba si zvykať, lebo aj biologický odpad už čoskoro budeme musieť separovať, či sa nám to páči, alebo nie. A je nádej, že potkanom sa to tiež nebude páčiť.

Foto: pixabay

30.6.2020 17:39

Komentárov: 0

 

Kľúčové slová