Dobré noviny
Boli sme pri záchrane života: Slovákom s chorým srdcom pomáha nový prístroj, ktorý je prvým v strednej Európe
Dominika Pacigová
Dominika Pacigová

Boli sme pri záchrane života: Slovákom s chorým srdcom pomáha nový prístroj, ktorý je prvým v strednej Európe

Angiografický systém ARTIS icono umožní vďaka špičkovej technológii a umelej inteligencii vyšetriť viac pacientov za kratší čas.
Angiografický systém ARTIS icono umožní vďaka špičkovej technológii a umelej inteligencii vyšetriť viac pacientov za kratší čas. — Foto: Peter Frolo

Lekári sledujú operáciu počas zákroku na virtuálnom obraze, ktorý snímajú medicínske prístroje.​ Práve kvalita zobrazenia je vo veľkej miere faktorom pre úspešnosť a rýchlosť operačného zákroku.

BRATISLAVA 30. júna  V bratislavskom Centre intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby CINRE pribudla pre pacientov nová sála, ktorá je vybavená jedinečným prístrojom. Angiografický systém ARTIS icono umožní vďaka špičkovej technológii a umelej inteligencii vyšetriť viac pacientov za kratší čas. CINRE je prvé zdravotnícke zariadenie v strednej Európe, v ktorom slúži tento prístroj pacientom.

Mnohokrát ide o časovo náročné výkony 

Ochorenia srdca a obehovej sústavy patria medzi najsmrteľnejšie civilizačné ochorenia. Na Slovensku na ne každý mesiac umrie okolo 2500 ľudí. Mnohým pacientom by pritom vedeli pomôcť špecialisti z najmodernejších medicínskych odborov, akým je aj intervenčná rádiológia. Umožňuje operovať pacienta cez malé vpichy v koži a cez cievy sa dostať na potrebné miesto v tele. Lekári sledujú operáciu počas zákroku na virtuálnom obraze, ktorý snímajú medicínske prístroje.

Práve kvalita zobrazenia je vo veľkej miere faktorom pre úspešnosť a rýchlosť operačného zákroku. „V našom centre ročne zoperujeme viac ako 4000 pacientov, z ktorých približne polovicu tvoria kardiointervencie, teda operácie na srdci a jeho tepnách. Mnohokrát ide o časovo náročné výkony, ktoré si vyžadujú používanie najmodernejšej zobrazovacej techniky. Aby sme mohli zvýšiť počet výkonov, ale aj ich kvalitu, rozhodli sme sa rozšíriť naše vybavenie o high-tech zariadenie ARTIS icono, ktoré predstavuje súčasnú špičku v zobrazovacích technológiách potrebných pre najnáročnejšie srdcové intervencie,“ povedal Ivan Vulev, priekopník intervenčnej rádiológie na Slovensku, ktorý vedie tím odborníkov v spoločnosti CINRE. 

Primár Oddelenia intervenčnej kardiológie CINRE Ladislav Groch komentuje na monitore miniinvazívny operačný výkon na srdcových tepnách s novým operačným röntgenom ARTIS icono v Nemocnici CINRE

V CINRE pribudla pre pacientov nová sála, ktorá je vybudovaná jedinečným prístrojom.
V CINRE pribudla pre pacientov nová sála, ktorá je vybudovaná jedinečným prístrojom. Foto: Peter Frolo
CINRE je prvé zdravotnícke zariadenie v strednej Európe, v ktorom slúži tento prístroj pacientom.
CINRE je prvé zdravotnícke zariadenie v strednej Európe, v ktorom slúži tento prístroj pacientom. Foto: Peter Frolo
Na snímke je vľavo výkonný a medicínsky riaditeľ Nemocnice CINRE Ivan Vulev v operačnej sále pred miniinvazívnym operačným výkonom u pacienta na srdcových tepnách s novým operačným röntgenom ARTIS icono (v pozadí vpravo) v Nemocnici CINRE.
Na snímke je vľavo výkonný a medicínsky riaditeľ Nemocnice CINRE Ivan Vulev v operačnej sále pred miniinvazívnym operačným výkonom u pacienta na srdcových tepnách s novým operačným röntgenom ARTIS icono (v pozadí vpravo) v Nemocnici CINRE. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Výnimočný výkon a univerzálnosť 

Angiograf ARTIS icono predstavila spoločnosť Siemens Healthineers iba začiatkom minulého roka a CINRE je prvé pracovisko v strednej Európe, ktoré ho začína používať. Prístroj je jedinečný najmä tým, že začal využívať umelú inteligenciu na stanovenie pracovných postupov pri terapeutických výkonoch. Lekárom umožňuje intuitívny pracovný postup a poskytuje im vysokú kvalitu zobrazenia. Je vybavený nadčasovými softvérovými riešeniami na komplexnú diagnostiku a terapeutické výkony srdca. „Medzi jeho výhody patrí aj jeho výnimočný výkon a univerzálnosť. Prispieva k rýchlemu a spoľahlivému určeniu diagnózy a rozhodnutiu o následnom ošetrení a liečbe,“ uviedol Štefan Takács, produktový špecialista Siemens Healthineers Slovensko.  

Moderná technológia umožňuje robiť zákroky za kratší čas, a tak pomáha viacerým pacientom. „Mottom nemocnice CINRE je neustály pokrok a inovácie v spojení s najvyššou medicínskou kvalitou, preto sme sa rozhodli pre tento nový systém. Jeho vynikajúcou vlastnosťou je možné prepínanie medzi 2D a 3D zobrazovaním, kvalita obrazu a znížená požadovaná dávka žiarenia. Vďaka tomu, že C-rameno môže teraz vykonávať nové trajektórie pohybu, vyšetrované oblasti môžu byť teraz zobrazované prakticky bez artefaktov v 3D vizualizácii,“ zhodnotil Ivan Vulev.

Medzi jeho výhody patrí aj jeho výnimočný výkon a univerzálnosť.
Medzi jeho výhody patrí aj jeho výnimočný výkon a univerzálnosť. Foto: Peter Frolo
Moderná technológia umožňuje robiť zákroky za kratší čas, a tak pomáha viacerým pacientom.
Moderná technológia umožňuje robiť zákroky za kratší čas, a tak pomáha viacerým pacientom. Foto: Peter Frolo
Spoločnosti Siemens Healthineers sa podarilo dodať a nainštalovať nový angiografický systém aj napriek opatreniam, ktoré vyvolala koronakríza.
Spoločnosti Siemens Healthineers sa podarilo dodať a nainštalovať nový angiografický systém aj napriek opatreniam, ktoré vyvolala koronakríza. Foto: Peter Frolo

Sviatok intervenčných kardiológov nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe

Spoločnosti Siemens Healthineers sa podarilo dodať a nainštalovať nový angiografický systém aj napriek opatreniam, ktoré vyvolala koronakríza. „Podarilo sa nám to nainštalovať v priebehu troch týždňov, čo si myslím, že je výrazným znakom profesionality,“ objasnil počas tlačovej konferencie Vladimír Šolík, riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko. „Sme radi, že inštalácia aj súvisiace dodávky prebehli podľa plánu a prístroj môže slúžiť nielen lekárom, ale hlavne pacientom v CINRE. Toto bude zatiaľ jediné referenčné pracovisko na Slovensku, a zároveň bude aj prvé v strednej Európe. Spoločnosť Siemens Healthineers tvorí budúcnosť zdravotníctva a táto jedinečná inštalácia prispieva k napĺňaniu nášho prísľubu poskytovateľom zdravotnej starostlivosti,“ dodal Šolík.

CINRE sa môže pýšiť tým, že je prvým zdravotníckym zariadením v strednej Európe, v ktorom slúži tento prístroj pacientom. „Ide o sviatok intervenčných kardiológov nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe,“ skonštatoval Vulev.

Prístroj je jedinečný najmä tým, že začal využívať umelú inteligenciu na stanovenie pracovných postupov pri terapeutických výkonoch.
Prístroj je jedinečný najmä tým, že začal využívať umelú inteligenciu na stanovenie pracovných postupov pri terapeutických výkonoch. Foto: Peter Frolo
Angiograf ARTIS icono predstavila spoločnosť Siemens Healthineers iba začiatkom minulého roka a CINRE je prvé pracovisko v strednej Európe, ktoré ho začína používať.
Angiograf ARTIS icono predstavila spoločnosť Siemens Healthineers iba začiatkom minulého roka a CINRE je prvé pracovisko v strednej Európe, ktoré ho začína používať. Foto: Peter Frolo

Ide o minúty 

Podľa slov Ivana Vuleva, výkonného a medicínskeho riaditeľa nemocnice CINRE, sú všetky výkony nemocnice preplácané poisťovňami, nakoľko ide o akútne výkony. 

Predstavenie unikátneho prístroja ARTIS icono bolo spojené s miniinvazívnym operačným výkonom na srdcových tepnách. Na sále bol 85-ročný pacient s najakútnejšou formou infarktu. Primár Oddelenia intervenčnej kardiológie priblížil, ako operačný výkon prebiehal. „Výkon je nesmierne efektívny. Po akútnom infarkte myokardu trvá priemerne 30 minút, pričom pacient je plne pri vedomí. My máme častokrát dobrý pocit, pretože pacient prichádza s ťažkými bolesťami, no keď mu tepnu otvoríme, bolesti ustupujú. Pacient odchádza bez väčších ťažkostí a zostáva v nemocnici v priemere štyri dni,“ prezradil Ladislav Groch.

MUDr. Ladislav Groch, PhD., primár Oddelenia intervenčnej kardiológie, komentuje, ako prebieha miniinvazívnym operačný výkon na srdcových tepnách.
Ladislav Groch, primár Oddelenia intervenčnej kardiológie, komentuje, ako prebieha miniinvazívny operačný výkon na srdcových tepnách. Foto: archív DN
Na snímke je primár Oddelenia intervenčnej kardiológie, ktorý objasňuje, ako prebiehal operačný výkon.
Práve kvalita zobrazenia je vo veľkej miere faktorom pre úspešnosť a rýchlosť operačného zákroku. Foto: archív DN

Čas hrá nemierne veľkú rolu. „Pre nás je rozhodujúce to, že ide o minúty, pretože každých tridsať minút navyše znamená jedno percento úmrtnosti naviac. Čím dlhší čas uplynie, tým väčšie percento srdcového svalu bude zničené, odumrie. V priaznivom prípade sa zahojí jazvou, v nepriaznivom vedie k srdcovej slabosti, v najhoršom prípade môže srdce prasknúť,“ vysvetlil Groch. 

K operácii sa vyjadril aj odborník po tom, čo vyšiel zo sály. „Ide o prvý infarkt pacientky. Dúfajme, že sa to upraví, no riziko opakovaného infarktu vždy u každého je,“ uzavrel intervenčný kardiológ Michal Rezek.

Na snímke je primár Oddelenia intervenčnej kardiológie Ladislav Groch a intervenčný kardiológ Michal Rezek po operačnom výkone.
Na snímke je primár Oddelenia intervenčnej kardiológie Ladislav Groch a intervenčný kardiológ Michal Rezek po operačnom výkone. Foto: archív DN

Už ste čítali?