Dobré noviny
Českí vedci skúmali náročnosť povolaní. Toto je desať najväčších „makačov“
Michaela Mäsiarová
Michaela Mäsiarová

Českí vedci skúmali náročnosť povolaní. Toto je desať najväčších „makačov“

foto: Maxssx, Karolina Grabowska, Pexels
foto: Maxssx, Karolina Grabowska, Pexels — Foto: Pixabay.com

Prieskum expertov z pražskej univerzity ukázal 10 najväčších pracovných „makačov“.

PRAHA 30. júna - Niektoré profesie vyžadujú viac psychickej odolnosti ako fyzickej sily, niekde zamestnanci sedia celý deň pri počítači, inde sa niekoľko hodín ani nezastavia. Tak ako sa líši náplň práce ľudí v jednotlivých povolaniach, líši sa aj ich pohybová aktivita, teda počet krokov či napríklad kalorický výdaj. Výsledkom je často enormný úbytok minerálov z tela, a to najmä pri fyzicky náročnejších povolaniach, ktorý môže mať neskôr veľký dopad na ľudský organizmus.

Presne tieto aspekty pohybovej aktivity sa rozhodli skúmať experti z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Prahe a uskutočnili prieskum, v rámci ktorého bolo detailne spracovaných a preskúmaných desať najnáročnejších povolaní, píše portál Aktualne.cz.

Ako to prebiehalo?

„Na základe odporúčaní odborníkov sme vybrali desať povolaní, pri ktorých bol z podstaty ich práce predpokladaný úbytok minerálnych látok. Išlo o smetiarov, skladníkov, hasičov, farmárov či záchranárov. Profesie, pri ktorých sa o manuálnej náročnosti tak často nehovorí, no i napriek tomu sú fyzicky náročné,“ vysvetlil Tomáš Větrovský z pražskej Univerzity Karlovy, ktorý prieskum viedol. Počas ich bežných pracovných dní sa zaznamenávali spomínané dáta o pohybovej aktivite, ako počet krokov, čas strávený intenzívnym pohybom, ale aj sedením a celkový kalorický výdaj.

Merania sa zúčastnili napríklad zamestnanci Pražských služieb, kde smetiari bežne manipulujú aj s nádobami vážiacimi v priemere až 30 kg. Zapojili sa aj záchranári z pražskej záchranky, pre ktorých je práca náročná psychicky, ale aj fyzicky - pri resuscitácii či transporte pacienta.

Drevorubači vs. športovci

Prieskum ukázal, že najväčšími „makačmi“ sú práve smetiari, skladníci a drevorubači. Tí bežne odporúčaných 10-tisíc krokov denne stihnú nachodiť aj dva či trikrát. „Umiestnenie profesionálnych športovcov na čelných priečkach nás neprekvapilo, no ako sme zistili, športovci majú medzi extrémnymi výkonmi dostatok času na odpočinok, na rozdiel od manuálne pracujúcich  ľudí,“ opisuje pre Aktualne.cz Větrovský.

Sledované profesie naviac zahŕňajú statickú záťaž, zdvíhanie ťažkých bremien alebo monotónny pohyb v neobvyklých polohách a náročných podmienkach, a to v dlhých zmenách.

Prehľad 10 najväčších „makačov“ podľa prieskumu Univerzity Karlovy v Prahe:

Povolanie Podiel stredne intenzívneho pohybu počas pracovnej zmeny Počet spálených kalórií za hodinu Počet prejdených krokov za hodinu Počet minút strávených intenzívnym pohybom za hodinu
1. Smetiari 36 %
zdvíhanie ťažkých bremien, exhaláty, málo oddychu,
kratšie zmeny
243 2783 22
2. Skladníci 25 %
12 hodinová zmena, monotónna práca, hluk, ale možnosť si oddýchnuť
93 2528 15
3. Športovci 24 %
dostatok času na regeneráciu, ale zvýšené riziko úrazu pohybového aparátu
131 1424 11
4. Drevorubači 21 %
ťažké bremená, nezvyčajná poloha pri práci, vibrácie pri práci s pílou, riziko úrazu, sú v lese
206 1282 13
5. Stavební robotníci 16 %
zdvíhanie ťažkých bremien, vibrácie pri práci so zbíjačkou, stres z rizika úrazu
na stavbe
116 1420 20
6. Farmári 16 %
dlhé zmeny, sedemdňový pracovný týždeň, zdvíhanie ťažkých bremien, no čas 
v prírode
101 971 8
7. Poštoví doručovatelia 13 %
z odborného hľadiska zdravý pohyb na vzduchu, dostatok času na regeneráciu
47  1140 6
8. Hasiči 10 %
24 hodinové zmeny, stres a riziko výjazdov, ale pohyb strieda oddych
85 591 5
9. Záchranári 8 %
minimum pohybu strednej intenzity, chýba vysoká intenzita, veľa sedenia, akútny stres
45 574 2
10. Zdravotné sestry  3 %
veľa sedenia, málo intenzívneho pohybu, chronický stres
32 491 1

Odporúčania vs. realita v povolaniach

„Odborníci pre zdravý životný štýl odporúčajú aspoň 150 minút pohybu strednej intenzity týždenne. Sedem profesií z nášho prieskumu tieto hodnoty dosiahlo za jeden jediný deň, naviac v práci,“ komentuje Větrovský. I keď si niektorí pracovníci túto kvótu naplnia v práci, podľa expertov by nemali na pohyb vo voľnom čase rezignovať úplne. „Pohybová aktivita ako je chôdza, beh, cyklistika či plávanie má zvyčajne dynamický charakter a dostatočnú intenzitu, ak je vykonávaná primeranú dobu a sprevádzaná dostatočným časom na zotavenie,“ dodáva odborník. 

Pri náročných profesiách, ale samozrejme aj mimo nich, netreba zabúdať na vyvážený jedálniček. „Jedálniček ťažko pracujúcich ľudí musí byť bohatý nielen na energiu, ale aj na nutrične bohaté potraviny, ktoré dodávajú vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Manuálne ťažko pracujúci by mali venovať pozornosť aj množstvu prijímaného vápnika,“ upozorňuje lekárka Václava Kunová z českej Spoločnosti pre výživu.

Už ste čítali?