Štvrtok, 28. marec 2024

Bieda štadiónov. Nový seriál začíname v Bratislave na Spojoch

Former Skyblue Former Skyblue 30.06.2020
FOTO: Archív autora
Bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice. V lokalite kúsok od centra, za známym nákupným dvorom, ktorí miestni poznajú ako „Cigánsky Prior“, leží za ohradou v dobre stráženom objekte futbalový štadión. Komu patril a kto na ňom hrával, si spomenú iba zainteresovaní. Prisťahovalci, skupujúci rozpadajúce sa domky a pozemky, určite ani netušia…

TJ Spoje Bratislava

Takže vedzte – hrával tu klub TJ Spoje Bratislava, ľudovo nazývaný „poštári“. Ich futbalovým Mount Everestom bola sezóna 1987/88, keď ako nováčik v SNL (čo bola za federálu druhá najvyššia súťaž) obsadili 3. miesto! A viete kto ju vtedy vyhral? Nikto menší ako Slovan Bratislava, ktorý sa po troch rokoch potácania v druhej lige konečne vrátil medzi elitu a potom v roku 1992 oslávil posledný federálny titul.

Keď v auguste 1987 zavítali „belasí“ na tento štadión, bolo beznádejne vypredané. Skôr prepredané – lebo ľudia sa tiesnili okolo ihriska hlava na hlave a okupovali aj okolité stromy. Hostia vyhrali 3:1 a pamätám si ešte, že jeden z gólov strelil Jaro Timko.

Spojári prežili v druhej lige ešte ďalšie tri sezóny (už nie sa takým úspechom) a po nežnej začal ich strmhlavý pád. Posledná zmienka o futbalovom klube TJ Spoje, ktorú zaznamenáva wikipédia, je zo sezóny 2003/04 v V. lige…  V spomínanej „bronzovej“ sezóne  viedol klub z lavičky František Urvay a v zostave nájdeme mená ako Ľubomír Zrubec, Peter Gramblička, Peter Cerovský či Ján Haspra, aktuálny tréner Ružomberka.

Chátral klub, aj štadión

Ako upadal klub, rovnaký a možno horší osud postihol štadión. Na začiatku bola delimitácia majetku na novovzniknuté štátne podniky – Slovenskú poštu a Slovenské telekomunikácie. Získal ho ten druhý, ale nemecký vlastník nemal záujem o „neproduktívny“ majetok a ten sa dostal do rúk súkromnej developerskej firmy.

Nastal tradičný slovenský kolotoč – súdne spory, odpor miestneho obyvateľstva proti podnikateľskému zámeru (areál sa mal rozdeliť – časť ponechať na športovanie a časť na bytovú výstavbu – ako inak). Medzitým si na objekte zgustli „bezďáci“ , ale i miestni, ktorí tam navozili komunálny odpad.

Takže v súčasnosti je objekt oplotený, uzavretý a aj odfotiť si ho môžete akurát tak z diaľky cez tréningové ihrisko. To je aspoň udržiavané na rozdiel od hlavnej plochy, kde by ste sa asi stratili v po krk siahajúcej burine….

A tak malý útulný štadiónik s vlnovitou strechou čaká na svoj ďalší osud. Ako to v dnešnej dobe chodí, futbalový už asi nebude. Svojho času sa hovorilo o záujme Interu, ale ten napokon dal prednosť Stupave. A to bude zrejme labutia pieseň pre športový objekt, na ktorého pažiti svojho času behali aj neskorší belasí majstri.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po siedmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika.

Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866.

Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať.

Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem.

Telovýchovný vedúci.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera