Ako vybrať najlepšiu prilbu na motorku? TOP produkty podľa recenzií

Potrebujete sa rýchlo zorientovať v širokej ponuke, a zároveň zúžiť svoj výber na najlepšie prilby na motorku? Prilba na motorku patrí k základnej, nevyhnutnej a zároveň aj povinnej výbave každého motocyklistu – a to v každej kategórii motoriek. Či sa na skútri iba prevážate na krátke trasy do práce, alebo ste majiteľom silnej motorky do ťažkého terénu, bez ochrany hlavy by ste nemali na motorku sadnúť.

Kúpou motorky častokrát spoznávanie s dôležitou výbavou motorkára iba začína. Každý motorkár si chce naplno užívať jazdu, cítiť sa bezpečne, komfortne a dovoliť si robiť triky, na ktoré je jeho motocykel predurčený. Výber prilby na motorku podlieha predovšetkým použitiu a potenciálnemu riziku. Aj laik vidí, že rozdiely medzi otvorenou prilbou a uzavretou integrálnou prilbou na motorku budú priepastné, a to predovšetkým v úrovni ochrany. Zohľadniť musíte prevedenie, materiál, aerodynamiku, hmotnosť a v neposlednom rade i čo možno najvyššiu mieru bezpečnosti v rámci danej kategórie (a tiež vášho rozpočtu). Prísne testy moto prilieb pravidelne prinášajú zaujímavé hodnotenia, kde sa každý testovaný model podrobil vysokej záťaži.

Strávili sme istý čas medzi recenziami prilieb na motorku a v diskusných fórach, v ktorých sa hľadala odpoveď na otázku „Aká prilba na motorku je najlepšia?“. Vaše rozhodovanie o vhodnej motoprilbe dokážu takéto informácie od reálnych používateľov výborne zacieliť, no tiež pomôžu vyhnúť sa sklamaniu. Prilba na motorku je kľúčovou výbavou, preto je dobré, ak si na jej výber vyhradíte dostatok času.

Najlepšie prilby na motorku podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktParametreHodnotenie 
#1Prepracovaná kinematika preklápania
LS2 FF900 Valiant II Solid


+ Jedna z najvšestrannejších prilieb na trhu
+ Najkompaktnejšia a najľahšia prilba vo svojej kategórii
+ Perfektné spracovanie a vynikajúci pomer kvality a ceny
od 337 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1700 g | Materiál škrupiny: Kinetic Polymer Alloy
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Ľahká karbónová výklopná prilba
HJC RPHA 90S Carbon
+ Vysoko kompaktná modulárna prilba
+ Precízne navrhnutý nízkohlučný interiér
+ Extra-pevný systém zatvárania
od 539 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1450 g | Materiál škrupiny: Karbon
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3Prepracovaná prilba s maximom pohodlia
Nolan N100-5 Plus Distinctive N-Com P/J
+ Obľúbená prilba od značky Nolan
+ Ultraširoké plexi
+ Exkluzívny otvárací mechanizmus bradového chrániča
od 434 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1700 g | Materiál škrupiny: Lexan
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Odporúčaná v zahraničí
HJC RPHA 70

+ Integrovaná slnečná clona
+ Zdvojené vetranie
+ Interiér vyberateľný a prateľný
od 429 €
Typ: integrálna | Hmotnosť: 1350 g | Materiál škrupiny: kompozit

⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Moderný dizajn
W-TEC YM-925
+ Výklopný mechanizmus s jednoduchým ovládaním
+ Rýchlozapínacia pracka
+ Samostatne výsuvná slnečná clona
od 95 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1650 g | Materiál škrupiny: ABS
⭐ 96 % Čítať recenzie
#6Najlepšia prilba na skúter
W-TEC YM-623
+ Samostatne výsuvná slnečná clona
+ Plexi odolné proti poškriabaniu
+ Vyberateľné a prateľné čalúnenie
od 69 €
Typ: otvorená | Hmotnosť: 1270 g | Materiál škrupiny: ABS
⭐ 94 % Čítať recenzie
#7Cena/výkon
LS2 FF902 Scope Solid
+ Výborne vybavená vyklápacia prilba strednej triedy
+ Integrovaná vysúvacia slnečná clona
+ Interiér priedušný, extra príjemný, antibakteriálny, hypoalergénny
od 158 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1650 g | Materiál škrupiny: HPTT Thermoplast
⭐ 94 % Čítať recenzie
#8Obľúbený model
Cassida Integral 3.0
+ Zapínanie mikrometrickou prackou
+ Lícnice je možné v prípade potreby odopnúť
+ Hypoalergénny interiér motorkárskej prilby
od 110 €
Typ: integrálna | Hmotnosť: 1550 g | Materiál škrupiny: polykarbonát
⭐ 92 % Čítať recenzie

Ako vybrať prilbu na motorku

Čo ako prvé hodnotíte pri voľbe motoprilby? Je to cena, dizajn alebo bezpečnosť? Najdôležitejšia by mala byť vaša bezpečnosť, no je pravda, že mnohí z vás pozerajú aj na dizajn. Motorka je láska a isto k nej chcete verne zapasovať, preto sa výrobcovia s prevedením motoprilieb hrajú do precíznych detailov. Ak sa k tomu pripojí aj poctivá výroba, kvalitné materiály a pokročilé technológie, je veľká šanca, že natrafíte na prilbu, s ktorou budete spokojní vo všetkých smeroch. Aké máte možnosti? Na čo sa zamerať a ako pri rozhodovaní nadobudnúť istotu?

Veľa zaujímavostí sumarizuje náš prehľad „Ako vybrať prilbu na motorku?“, doplnený o zoznam najlepších značiek aj cenové kategórie a ich popis.

Je prilba na motorku povinná?

Áno, prilba na motorku je súčasťou povinnej výbavy každého motocyklistu. Povinnosť nosenia ochrannej prilby je v zákone formulovaná nasledovne:

  • Vodič motocykla a jeho spolujazdec sú povinní počas jazdy používať riadne upevnenú schválenú ochrannú prilbu. Počas jazdy nesmie vodič motocykla ani jeho spolujazdec jesť, piť ani fajčiť.

Prilba na motorku musí byť homologovaná, čo zaručuje, že bola testovaná a schválená na používanie na pozemných komunikáciách / pretekárskych tratiach. Podľa platných predpisov musí spĺňať európsku homologizáciu ECE 22-05. Tento údaj by mal byť jasne vyznačený na vnútornom polstrovaní alebo remienkoch.

Za porušenie povinnosti nosenia prilby na motorke môžete byť pokutovaní (cca od 50 eur vyššie). Isto však aj vy poznáte odvážlivcov, ktorí sa po cestách premávajú s „vetrom vo vlasoch“. Kolízia jednostopového vozidla s automobilom je už aj pri nižších rýchlostiach pre motocyklistu veľkým rizikom. Vo všeobecnosti sú cyklisty a motocyklisti v cestnej premávke najviac ohrozenými účastníkmi. Akékoľvek vychýlenie ich vozidla z rovnováhy, prudká zmena rýchlosti či smeru znamená s vysokou pravdepodobnosťou veľmi nebezpečný pád. Nech sú mementom pre každého kamikadze bez ochrannej prilby kríže pri ceste s torzami havarovaných motoriek…

Typy moto prilieb podľa konštrukcie

Akú prilbu kúpiť na skúter či babetu? A akú na chopper, motokrosovú motorku či na rýchlu adrenalínovú jazdu? Podobne, ako existuje množstvo typov motoriek a rozličných kubatúr, odlišujú sa navzájom aj prilby. Každý typ prilby je pritom prispôsobený na istý štýl jazdy tak, aby priniesol jazdcovi maximálny úžitok.

Otvorené prilby

Ako je už z názvu zrejmé, ide o otvorenú konštrukciu, ktorá nemá bradovú časť. Pokrýva hlavu, temeno a uši. Ochrana hlavy je preto nižšia. Takýto typ prilby je vhodný na pomalšiu pokojnú jazdu a nenáročné presuny z miesta A do B. Jej súčasťou môže byť ochranné plexisklo pred očami, ale aj nemusí. V takom prípade budete potrebovať ešte ochranné okuliare, ktoré zapasujú do postranných výrezov na prilbe (prilba nesmie okuliare odtláčať). Otvorené prilby majú zvyčajne iba jednoduchý alebo retro dizajn. Ako dostatočná ochrana pred mrazom, dažďom či vetrom zvyčajne neobstoja.

Vyklápacie prilby

O stupeň lepšie sú na tom vyklápacie prilby, u ktorých môžete prednú časť prilby vyklopiť smerom hore. Ich súčasťou je ochranné plexisklo aj bradová časť – poskytujú teda kompletnú ochranu tvárovej časti. Ide o pomerne vyhľadávanú kategóriu, keďže predstavujú zaujímavý kompromis medzi otvorenou a integrálnou prilbou. Pri svižnejšej jazde oceníte, že máte plne chránenú aj tvár, pri státí v kolónach môžete prednú časť vysunúť hore a napiť sa bez nutnosti skladať celú prilbu alebo si pokecať so spolujazdcom. Sú príťažlivé z hľadiska bezpečnosti aj komfortu. Má to však dva menšie háčiky – môžu mať o niečo vyššiu hmotnosť (cca 2 kg) a vaša nová prilba s vyklopeným predným štítom nemusí spĺňať podmienky homologizácie (teda by ste sa nemali prevážať so štítom hore). To si skontrolujte radšej vopred.

Integrálne prilby

Integrálne prilby poskytujú vysokú mieru bezpečnosti, komfortu a aerodynamiky. Ide o uzavreté jednoliate konštrukcie (nič sa neodklápa), ktoré sú vhodné pre jazdy vo vysokých rýchlostiach a na celoročné použitie. Keďže tvárová časť je „napevno“, mimoriadne dôležitým faktorom je odvetrávanie. Oceníte tiež predprípravu na intercom, voľné miesto na reproduktory alebo miesto na uloženie batérie. V tejto kategórii nájdete základné integrálky z lacnejších materiálov, ale aj profi závodné modely z prémiových tvrdených materiálov. Cenový rozdiel sa rýchlo premietne do pohodlia pri nosení. Najlepšie integrálne prilby nesvištia a nešumia ani pri vysokých rýchlostiach, plexisklo sa nerosí, netlačia a sú perfektne odvetrávané. Keďže ide o konštrukciu, ktorá prechádza cez celú hlavu a tvár, niektoré modely môžu okresávať z výhľadu. Na pomalé výjazdy a obzeranie okolia sa príliš nehodia.

Crossové prilby

Prilby určené na motokros sa ponášajú na integrálne (celoliate prevedenie), no majú čosi naviac. Ich súčasťou je výrazný predný šilt a zvýraznená bradová časť. Sú konštruované s ohľadom na náročnú techniku offroad jazdy, rešpektujúc zvýšené riziko pre jazdca. Šilt chráni pred oslnením aj odfrkujúcimi kamienkami. Výrazná bradová časť poskytuje ochranu naviac pri náraze do riadidiel motorky.

crossová prilba

Materiálové prevedenie

Kvalita prilby závisí od materiálu, ktorý je použitý na výrobu škrupiny. Ovplyvňuje jej stálosť, životnosť, hmotnosť, no predovšetkým odolnosť prilby pri náraze.

  • Lacné prilby na motorku sú vyrábané z termoplastu. Vplyvom tepla sa plastové granulované guličky vylisujú do dvoch polovíc, ktoré sa v stredovej línii navzájom prepoja. Tento materiál sa hodí predovšetkým na nenáročné používanie pri nižších rýchlostiach jazdy. V porovnaní s nasledujúcimi materiálmi patrí k najťažším.
  • O niečo lepšie sú na tom prilby z polykarbonátu a polyamidu, ktoré sa vyrábajú v celosti a vykazujú dobrú teplotnú stabilitu aj mechanickú odolnosť pri náraze. Z týchto materiálov je vyrábaná väčšina dostupných motoprilieb. Lákadlom je najmä priaznivá cena.
  • Veľmi nízkou hmotnosťou, no zároveň vysokou úrovňou pevnosti sa vyznačujú karbónové prilby. V súčasnosti sa z karbónu vyrábajú trupy lietadiel či lodí a patrí k špičke medzi materiálmi. Prilby z karbónu vážia cca do 1 kg a nezaťažujú krk ani pri dlhom nosení. Nevýhodou je však vysoká cena (vhodné skôr na závody) a nižšia miera flexibility materiálu.
  • Ak hľadáte vysokú kvalitu, potom zamerajte svoju pozornosť na moto prilby z kompozitu (niekoľko vrstiev rozličných materiálov). Môže ísť o sklolaminát (fiberglass), alebo o kombináciu uhlíkových a aramidových vlákien (carbon – kevlar). Vynikajú výbornou odolnosťou, no zároveň aj pružnosťou. V niektorých prípadoch sú dokonca drahšie ako čisto karbónové prilby. Pri náraze totiž dokážu rozprestrieť energiu nárazu na väčšiu plochu, čím sa zmierni riziko totálneho prerazenia prilby.

Dôležité prvky pre váš komfort a bezpečnosť

Stačí jeden detail, ktorý tlačí, škrtí alebo odiera pokožku a s prilbou nebudete spokojní. Na aké ďalšie vlastnosti a parametre sa okrem typu zamerať?

Zapínanie prilby

K dispozícii sú dve možnosti – rýchlospona, ktorú nájdete na otvorených a výklopných prilbách a dvojité D prúžky, typické pre pretekárske a športové prilby. Obe možnosti sú na tom kvalitatívne rovnako a v rámci konkrétneho typu prilbu majú svoje opodstatnenie.

Vetranie prilby

Dobre navrhnutá ventilácia je pri integrálnych aj výklopných prilbách jedným z ukazovateľov kvality. Ide o systém vstupných a výstupných otvorov, doplnené o regulačný mechanizmus. Cez vstupné otvory sa do prilby dostáva čerstvý vzduch, cez výstupné otvory ohriaty vzduch opúšťa hlavu. Regulačným mechanizmom nastavujete intenzitu prúdenia vzduchu. Zatváranie a otváranie otvorov by ste pritom mali zvládnuť aj v rukaviciach.

Vnútro prilby a jej čalúnenie

Kedysi bolo vnútro prilieb vystlané kožou. Dnes nájdete na výstelke príjemné materiály, ktoré sajú pot a nespôsobujú podráždenie. Sú zvyčajne odnímateľné a prateľné. Veľmi dôležité je tvarovanie výstelky. Ak ste si vybrali dobrú veľkosť moto prilby, vnútro prilby by malo priľnúť a nikde netlačiť, ani príliš neodstávať. Výstelka je prakticky tvarovaná – je tu priestor pri ušiach na umiestnenie intercomu (jednoduchá vysielačka na komunikovanie so spolujazdcom), výkroje pre slúchadlá alebo stránice okuliarov.

Hmotnosť prilby

Hmotnosť úzko súvisí s typom moto helmy a použitým materiálom. Niektoré materiály sú ľahké, iné ťažšie. Pri dlhej jazde skôr či neskôr ucítite každý gram navyše. Hoci to nespozorujete hneď, môžu sa pri dlhšom nosení objaviť bolesti hlavy, ale najmä bolesti vystreľujúce zo zadnej časti krku.

  • Pre bežné, nezávodné používanie, uvažujte o hmotnosti cca do 1500 g. S prilbou do tejto hmotnosti bez problémov zvládnete aj dlhé výjazdy.
  • Ak je reč o športových prilbách, tam je ideálnou hmotnosťou 1000 – 1100 g. Ak sa k helme bude pridávať výbava naviac (intercom, slnečná clona, deflektory), hmotnosť bude stúpať.

Výhľad a plexisklo

Platí, že čím lepší výhľad do strán, tým lepšie? Pre pohodlnú „krasojazdu“ je dostatočne široký aj vysoký výhľad z prilby vždy výhodou. Materiálom je plexisklo, ktoré je v prípade lepších modelov ľahko vymeniteľné (napr. ak dôjde k jeho poškriabaniu, ktoré zhoršuje výhľad). Do istej miery ochraňuje povrch plexiskla tzv. Anti-Scratch úprava, no nie je vždy všemocná.

Kúpili ste otvorenú prilbu bez výplne pre výhľad? Ak na prilbe nemáte sklo, musíte mať ochranné okuliare. Stačí malý kamienok alebo hmyz a chvíľka nepozornosti sa zmení na nehodu.

K pokročilým vlastnostiam patrí Anti-Fog úprava (proti zahmlievaniu). Isto nám dáte za pravdu, že zarosený výhľad je to posledné, čo od kvalitnej moto prilby chcete. Pod označením Pinlock nájdete systém, ktorý sa vkladá do medzery v plexiskle a účinne bráni kondenzácii vody. Nie je bežnou súčasťou všetkých prilieb. Niekedy nájdete označenie Pinlock Ready a vložku dokúpite samostatne.

Je potrebné, aby malo plexisklo UV ochranu? Špeciálna UV ochrana je používaná najmä pre ochranu materiálu. Používa sa na škrupine helmy – zabraňuje predčasnému blednutiu farieb a krehnutiu plastu. Podobnú funkciu spĺňa UV ochrana aj pre plexisklo. Plexisklo s UV ochranou si dlhšie udržuje svoju pružnosť a ani pod vplyvom slnečného žiarenia nešedivie.

Aerodynamika

Aerodynamika nadobúda dôležitý význam až pri jazde vo vysokých rýchlostiach. Kým sa držíte pri zemi a neletíte ako blesk, môže byť všetko dokonalé i s priemernou prilbou. Pri rýchlej jazde sa však zrazu môžu objaviť nedostatky ako hučanie, pískanie, zvýšený tlak na hlavu aj krčné svalstvo, ktoré môžu byť až znepokojivo nepríjemné. Takéto negatívne javy môžu narušiť vašu koncentráciu na jazdu, ale tiež aj rovnováhu. Ak kupujete prilbu na rýchlu športovú jazdu, vyskúšajte ju predovšetkým pri rýchlej akcelerácii a prudkom brzdení. Ak zvládne extrémne limity, poradí si aj s rýchlosťou.

Ceny prilieb na motocykle

Cena prilby na motocykel odráža kvalitu použitého materiálu, dizajn, ale aj vychytené meno značky. Ak vám to finančný rozpočet dovolí, na prilbe nešetrite. Je totiž výbavou, ktorá ochraňuje najzraniteľnejšiu časť vášho tela – hlavu .

Prilby na motorku do 100 eur – Základná voľba

V cene do 100 eur nájdete viaceré aktuálne najpredávanejšie prilby na motorku typu otvorené a integrálne. Sledujte recenzie, v ktorých sa dozviete, či vám dané prevedenie postačí a bude vyhovovať. Zrejme nebudú spĺňať kritériá na rýchle jazdy bez kompromisov, no na nenáročné jazdenie po okolí môže ísť o pomerne dobrú voľbu.

Prilby na motorku do 300 eur – Pomer cena / kvalita

V strednej cenovej relácii nájdete bohatý výber a všehochuť dizajnov, materiálov a výbavy. Ak správne zvolíte veľkosť a typ prilby, zrazu budete stáť pred desiatkami vydarených modelov a rozhodovať začnú detaily. Vedú najmä integrálne prilby, v tesnom závese sú prilby crossové a otvorené.

Prilby na motorku od 300 eur – TOP prevedenie / Víťazi testov

Ak patríte k motocyklistom, ktorí hľadajú len to najlepšie, vyberte sa medzi moto prilby s cenou vyššou ako 100 eur. Natrafíte tu na viacero víťazov prestížnych testov, ktoré sú svojím prevedením vysoko nad konkurenciou. Prilby dostávajú do výbavy špičkové materiály, sú vysoko odolné, no zároveň aj pružné. Je na mieste očakávať vysoký komfort nosenia!

Najlepšie značky prilieb na motocykle

  • Cassida – Cenovo dostupné helmy od legendárneho českého výrobcu Cassida obsadili hneď niekoľko popredných miest v predajnosti. Lákavý je najmä pomer cena/kvalita. Za rozumný peniaz získate modernú, plne funkčnú prilbu s dobrou výbavou.
  • W-tec – Ďalšia česká značka produkujúca motocyklové vybavenie má na svojom konte vydarené prilby v dravom športovom dizajne. Prevažnú časť ponuky zoženiete v cene do 100 eur. K prilbe si môžete doladiť aj komplet motocyklistické oblečenie.
  • Scorpion – Bohatá ponuka motoprilieb v rôznych cenových reláciách dáva naplno vyniknúť rozmanitosti. Americký výrobca má zvládnuté všetky typy prilieb, a to vo vysokej kvalite. Tešiť sa môžete na najnovšie technológie pod taktovkou skúsených konštruktérov a dizajnérov.
  • HJC – 50-ročná tradícia výroby prilieb na motocykle sa premietla do najbohatšej ponuky produktov v tomto segmente na našom trhu. S veľkým úspechom sa predávajú predovšetkým integrálne prilby. Najlacnejšiu prilbu HJC kúpite za 60 eur, najdrahšiu až za 10-násobok ceny.
  • AGV – Už od počiatku bola talianska značka pri zrode mnohých zvučných mien motošportu. Nemalú snahu investuje do splnenia najvyšších bezpečnostných štandardov. Ide o prémiovú TOP kvalitu, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších jazdcov. Pravdou však je, že niektoré AGV prilby môžu byť drahšie ako menšia motorka.
  • Shark – Prilby Shark sú ako stvorené pre motocyklových nadšencov, ktorí hľadajú prilbu na časté a dlhé používanie bez kompromisov. Tieto modely oslovia dizajnom, ale aj špičkovým komfortom, nízkou hmotnosťou a výbornou stabilitou na hlave.
  • Nolan – Výborná kvalita a spokojné recenzie sa spájajú s talianskou značkou Nolan, ktorej prilby patria medzi najpredávanejšie pre bežné cestné využitie.
  • LS2 – Helmy LS2 sú vyvíjané v Španielsku. S prehľadom plnia všetky bezpečnostné európske a svetové certifikáty, vrátane najprísnejších svetových štandardov SNELL. Ponuka značky je bohatá typovo a pokrýva celé cenové spektrum.
  • Schuberth – Nemecká značka SCHUBERTH HELMETS je už dlhé roky znakom bezpečnosti, moderných technológií a vysokého komfortu. Na testovanie používa značka vlastný aerotunel, v ktorom svoje modely vylaďuje k absolútnej dokonalosti. Prémiové modely vykazujú podstatne nižšiu hlučnosť ako konkurenčné prilby.
  • X-lite – Značka, ktorú majú v obľube i jazdci MotoGP. Ide o ponuku prilieb, ktorá svojím prevedením osloví aj náročných spotrebiteľov. Väčšina modelov je síce drahšia (cez 300 eur), no za svoju investíciu dostanete množstvo inovácií a vysoký komfort.

Najčastejšie kladené otázky – FAQ

Ako zistiť správnu veľkosť prilby na motorku?

Aj keby vlastníte tu najkvalitnejšiu prilbu, ktorá vyhrala všetky testy rad radom, ak si vyberiete nevhodnú veľkosť, ochrana hlavy nebude dostatočná. Pre zistenie správnej veľkosti prilby je dôležitý obvod hlavy. Meria sa tesne nad ušami a obočím.

Zistený obvod si vždy porovnajte s veľkostnou tabuľkou konkrétneho výrobcu. Veľkosti totiž nie sú stanovené univerzálne a čo je u jedného výrobcu veľ. M, je u druhého už L. Veľkosti prilieb na motorku sa uvádzajú cez podobné označenie ako oblečenie – od najmenšej XXXS (obvod 49 cm) po XXXL (obvod 66 cm).

Pri skúšaní dajte hlavne na svoj pocit, nie iba na radu kamaráta. Tvar hlavy je totiž jedinečný, no našťastie ponuka je tak široká, že si svojho favorita isto vyhliadnete. Dobre padnúca prilba vám z hlavy nespadne, ani keď ňou prudko zakývate do strán. Nesmie tlačiť na čele, spánkoch, ani spôsobovať pocit, že vám tŕpne hlava. Ak váhate medzi dvomi veľkosťami, vyberte radšej tú menšiu. Výstelka časom mierne povolí.

Ako sa testujú prilby na motorku?

Prémiové modely sú skonštruované tak, aby zvládali ďaleko vyššiu záťaž než predpisujú normy. Určuje sa maximálny náraz, ktorému ešte dokázali odolať. Práve preto sú priepastné rozdiely medzi víťazmi testov a priemernými prilbami. V testoch je hlavným skúmaným parametrom pevnosť škrupiny. Okrem toho sa však skúma aj mnoho ďalších faktorov, napr. aerodynamický odpor, priľnavosť interiéru, zahmlievanie, hlučnosť, výmena vzduchu v interiéri, test výhľadu z prilby, trieštivosť plexiskla, hmotnosť, atď. …

Kedy prilbu na motorku vymeniť za novú? Aká je jej životnosť?

Neexistuje jednotný názor na to, po akom čase nepoškodenú prilbu vymeniť. Záleží od frekvencie používania. Na prilbe však po čase môžete vidieť opotrebovanie a materiál prichádza po približne 3 – 5 rokoch aktívneho používania o časť svojich kvalít (ničí sa pôsobením slnka, odfrkujúcich kamienkov, …) Ak ste však zažili kolíziu/nehodu a s prilbou ste narazili o pevnú prekážku, s jej výmenou neváhajte. Dokonca aj vtedy, ak navonok nejaví žiadne poškodenie.

 ProduktParametreHodnotenie 
#1Prepracovaná kinematika preklápania
LS2 FF900 Valiant II Solid


+ Jedna z najvšestrannejších prilieb na trhu
+ Najkompaktnejšia a najľahšia prilba vo svojej kategórii
+ Perfektné spracovanie a vynikajúci pomer kvality a ceny
od 337 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1700 g | Materiál škrupiny: Kinetic Polymer Alloy
⭐ 100 % Čítať recenzie
#2Ľahká karbónová výklopná prilba
HJC RPHA 90S Carbon
+ Vysoko kompaktná modulárna prilba
+ Precízne navrhnutý nízkohlučný interiér
+ Extra-pevný systém zatvárania
od 539 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1450 g | Materiál škrupiny: Karbon
⭐ 100 % Čítať recenzie
#3Prepracovaná prilba s maximom pohodlia
Nolan N100-5 Plus Distinctive N-Com P/J
+ Obľúbená prilba od značky Nolan
+ Ultraširoké plexi
+ Exkluzívny otvárací mechanizmus bradového chrániča
od 434 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1700 g | Materiál škrupiny: Lexan
⭐ 98 % Čítať recenzie
#4Odporúčaná v zahraničí
HJC RPHA 70

+ Integrovaná slnečná clona
+ Zdvojené vetranie
+ Interiér vyberateľný a prateľný
od 429 €
Typ: integrálna | Hmotnosť: 1350 g | Materiál škrupiny: kompozit

⭐ 96 % Čítať recenzie
#5Moderný dizajn
W-TEC YM-925
+ Výklopný mechanizmus s jednoduchým ovládaním
+ Rýchlozapínacia pracka
+ Samostatne výsuvná slnečná clona
od 95 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1650 g | Materiál škrupiny: ABS
⭐ 96 % Čítať recenzie
#6Najlepšia prilba na skúter
W-TEC YM-623
+ Samostatne výsuvná slnečná clona
+ Plexi odolné proti poškriabaniu
+ Vyberateľné a prateľné čalúnenie
od 69 €
Typ: otvorená | Hmotnosť: 1270 g | Materiál škrupiny: ABS
⭐ 94 % Čítať recenzie
#7Cena/výkon
LS2 FF902 Scope Solid
+ Výborne vybavená vyklápacia prilba strednej triedy
+ Integrovaná vysúvacia slnečná clona
+ Interiér priedušný, extra príjemný, antibakteriálny, hypoalergénny
od 158 €
Typ: výklopná | Hmotnosť: 1650 g | Materiál škrupiny: HPTT Thermoplast
⭐ 94 % Čítať recenzie
#8Obľúbený model
Cassida Integral 3.0
+ Zapínanie mikrometrickou prackou
+ Lícnice je možné v prípade potreby odopnúť
+ Hypoalergénny interiér motorkárskej prilby
od 110 €
Typ: integrálna | Hmotnosť: 1550 g | Materiál škrupiny: polykarbonát
⭐ 92 % Čítať recenzie
Dúfame, že sme vám pomohli, alebo vás aspoň inšpirovali pri výbere novej moto prilby. Ak áno, budeme radi za vašu spätnú väzbu, skúsenosť, vašu recenziu, porovnanie alebo hodnotenie zakúpeného produktu. Môžete to urobiť v komentároch nižšie na tejto stránke. Možno práve váš názor pomôže ostatným vybrať najlepšiu prilbu na motocykel na trhu.
[/wps_section]
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin