Prejsť na obsah

Vicepremiér Sulík dnes spolu s primátorom Polačekom oživili projekt využitia geotermálnych vrtov pri Ďurkove

Pracovné raňajky s košickým primátorom Jaroslavom Polačekom (nezávislý) o využití geotermálnych vrtov pri Ďurkove boli jedným z hlavných bodov dnešnej návštevy vicepremiéra pre ekonomiku a ministra hospodárstva Richard Sulíka (SaS) v metropole východu.

Neďaleko od Košíc na území medzi obcami Ďurkov, Bidovce, Svinica a Olšovany boli v rokoch 1998-1999 navŕtané tri prieskumné geotermálne vrty, ktorých teplota dosahuje 136-stupňov. Pôvodne sa uvažovalo, žeby sa horúca voda z nich dala využiť nielen na vykurovanie domácností, priemyselných podnikov alebo škôl, ale aj na výstavbu akvaparku, pestovanie zeleniny alebo kvetov v skleníkoch, či chov rýb.

Ďalšie kroky pri využívaní geotermálnej energie budú aj výsledkom dohôd medzi Teplárňou a SPP

Verejnosť v meste však tieto možnosti vníma zatiaľ skôr ako sci-fi, keďže od konca minulého storočia nenastal vo využití geotermálnej energie žiaden pokrok. Dnešné stretnutie primátora s ministrom hospodárstva však podľa oboch z nich dáva pozitívnu nádej, že sa konečne v tejto oblasti niečo pohne. Richard Sulík sa primátorovi priznal, že doteraz nemal vedomosť o tom aký potenciál drieme v lokalite, ktorá je od Košíc vzdialená necelých 20 kilometrov.  

„Vôbec som nevedel, že Košice môžu využívať horúcu vodu, ktoré leží v útrobách zeme len pár kilometrov odtiaľto. Je jej dostatok, no všetko závisí na spolupráci medzi košickou Teplárňou (TEKO) a SPP, čo sú spoločnosti, ktoré patria pod ministerstva hospodárstva. Je to oblasť, kde viem a chcem byť nápomocný. Nedá sa to riešiť cez mail, lepšie raz vidieť ako potom počuť, a preto už v najbližších dňoch sa tým začnem zaoberať,“ prisľúbil vicepremiér.  

Primátor Polaček sa nechcel príliš vracať do minulosti a hodnotiť, kto môže za súčasný stav (ne)využívania geotermálnej energie. Lokalita je podľa neho jedna z najpriaznivejších geotermálnych zón na celom Slovensku a je veľkou škodou, že sa vôbec nevyužíva. Od nástupu do funkcie koncom roka 2018 už absolvoval viacero stretnutí so zástupcami spoločnosti Geoterm Košice, ktorej väčšinový vlastník je prostredníctvom spoločnosti SPP Infrastucture štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP).  

„Už niekoľkokrát sme sa rozprávali o tom ako vieme tento projekt reálne oživiť a nebol len takou spiacou „Šípkovou ruženkou“. Preto veľmi pozitívne vnímam naše dnešné stretnutie s pánom vicepremiér. Ten zo svojej pozície prisľúbil, že TEKO a SPP začnú spolu komunikovať, aby sme mohli začať na tom pracovať. Predtým sme počúvali len dôvody a výhovorky, prečo sa to nedá. Za tých 20 vyše rokov od uskutočnenia vrtov sú už aj nové technológie, ktoré môžu zefektívniť využívanie geotermálnej energie,“ myslí si primátor.

Hlavnou výhodou pre Košičanov by podľa primátora bolo ekologickejšie teplo na vykurovanie

Investície do využitia geotermálnej energie by podľa neho bol finančne náročný projekt, na ktorý budú pri možnostiach štátneho a mestského rozpočtu potrebné najmä súkromné zdroje. „Chceme to však celé posunúť ďalej, pretože hlavnou výhodou pre Košičanov by bolo ekologickejšie teplo. Zároveň by v blízkosti mohli vzniknúť prevádzky ďalších firiem napojených na tento zdroj tepla a vznikli by tak nové pracovné miesta,“ uviedol po pracovných raňajkách s Richardom Sulíkom. 

Vicepremiér a minister hospodárstva sa dnes počas svojej návštevy metropoly východu zúčastnil aj na rokovaní zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Zdôraznil, že jeho prioritou v kresle ministra je to, aby na východe rástla životná úroveň a znižovali sa regionálne rozdiely, čo na spoločnom brífingu ocenil aj predseda KSK Rastislav Trnka (nezávislý) spolu s primátorom.

„Príchod pána Sulíka do Košíc je dôkazom, že nielen on, ale aj celá vláda má záujem o východné Slovensko. Rozprávali sme sa o strategických podnikoch aj o najväčších zamestnávateľoch a ako nám vláda pri nich môže pomôcť,“ skonštatoval primátor.

Minister hospodárstva chce vedieť aké sú zámery amerických majiteľov s košickým U.S. Steelom

Sulík média informoval o zámere rozvoja Priemyselného parku v Haniske, ktorého časť zasahuje aj do katastra mesta Košice, kde by podľa neho našlo priestor 5 až 7 firiem. Skonštatoval, že rokujú so spoločnosťou, ktorá tam reálne zvažuje investíciu ako aj s ďalšou firmou, ktorá nad tým uvažuje.

Vicepremiér sa dotkol aj situácie v U.S. Steele. V rámci pomoci štátu prisľúbil znížení vysokých poplatkov, ktoré železiarne v rámci tarify za prevádzkovanie systému (TPS) prispievajú na podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, hoci väčšinu z nich si vyrobia sami.

 „Aj ja mám otázky na U.S. Steel tak, aby sa nezvyšoval, ale naopak začal znižovať investičný dlh fabriky. Pýtam sa, kedy začnú vyrábať také produkty, ktoré potrebujú štyri naše veľké automobilky. Zaujíma ma, aké plány má americký vlastník s touto fabrikou,“ povedal a doplnil, že aj na základe odpovedí vedenia železiarní bude závisieť ústretovosť ministerstva k pomoci pre U.S. Steel.