MIMORIADNE FILMY SLÁVNYCH REŽISÉROV, KTORÉ MOŽNO NEPOZNÁTE

MIMORIADNE FILMY SLÁVNYCH REŽISÉROV, KTORÉ MOŽNO NEPOZNÁTE

článok



Mnoho slávnych režisérov a režisérok má vo svojom portfóliu zárezy, ktoré sú mimoriadne kvalitné, no ostávajú v tieni ich najprevarenejších kúskov. Vybrali sme teda 10 filmov od ikonických režisérov, ktoré stoja za pozornosť aj napriek tomu, že sa netešia masovej obľube.

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

Friedrich Wilhelm Murnau – Faust: Eine deutsche Volkssage (1926)

Nemecký rodák patrí k najvýraznejším osobnostiam (nielen) nemej kinematografie. Upíra Nosferatu pozná snáď každý. S Poslednou štáciou alebo Východom slnka to už nie je tak jednoznačné, no minimálne pre absolventov filmových fakúlt ide o povinné jazdy. V tieni tohto triumvirátu sa ale zabúda na jeho adaptáciu slávneho Goetheho diela. Minimálne v prvej hodine Murnau ukazuje, prečo je stále legendou. Výjavy z morovej nákazy alebo základné dejové posuny ostanú v diváckych hlavách veľmi dlho. A niektoré sú skutočne nezabudnuteľné. Štatút legendy Faustovi pravdepodobne uberá posledná tretina kde sa zmení na nie úplne strhujúcu romantickú komédiu. Divoké žánrové prechody totiž Murnau zvládol omnoho čistejšie v spomenutom Východe slnka. Aj napriek tomu ide o úžasné a neprávom prehliadané dielo nemeckého expresionizmu.

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

Alfred Hitchcock – The Lady Vanishes (1938)

Alfreda Hitchcocka snáď netreba predstavovať. V jeho bohatej filmografii je množstvo ikonických počinov. Je teda logické, že sa v tom návale niekoľko veľmi kvalitných kúskov (ktoré by pre mnoho tvorcov predstavovali vrchol kariéry) stratí. Medzi tie jeho najlepšie filmy pod radarom patrí Zmiznutie starej dámy. Natočil ho ešte v rodnej Británii podľa novely The Wheel spins. Väčšina deja sa odoráva vo vlaku no to neznamená, že nie je pestrý. Minimálne žánrovo. Odporúčam si o príbehu nič nezisťovať. Ostane vám tak viac prekvapení. Tento mix komédie, romantiky a thrilleru má totiž zakaždým nejaké to eso v rukáve. Samozrejme to nie je tak geniálne ako Psycho, Vertigo, Okno do dvora, Vtáci alebo Na sever severozápadnou linkou. No ak máte už povinné Hitchove jazdy za sebou, treba skúsiť aj túto maličkosť.

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

Stanley Kubrick – The Killing (1956)

Keď natočíte Vesmírnu odyseu, Cesty slávy, Dr. Divnolásku..., Barryho Lyndona alebo Osvietenie, tak je jasné, že poniektorým vašim prácam sa nedostane zaslúženého miesta v sieni slávy. To je aj prípad Zabíjania. V 50. rokoch fičala vlna fimu noir a Kubrick si k nej pričuchol už v oficiálnom debute Bozk vraha. V ňom ešte predzvesť geniálneho tvorcu cítiť nebola. V tomto titule ale už áno. Príbeh jednej krádeže kombinuje prvky tradičného heist movie s rôznymi perspektívami ako v Rašomonovi. Je to teda celé krásne hravé, svižné aj zábavné. Čo sa o väčšine majstrových filmoch (aj napriek ich kvalitám) nedá povedať. Mimoriadne kvalitná žánrovka znamenala otvorenie brán k ambicióznejším projektom a Kubrick túto šancu nezahodil.

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

Billy Wilder – Witness for the Prosecution (1957)

Billy Wilder je pre mnoho fanúšikov meno spojené s komédiami. A vzhľadom na ikonické postavenie Bytu, Niekto to rád horúce alebo aj nie úplne kvalitného Slameného vdovca sa niet čomu čudovať. Mnoho ľudí ale zabúda, že klasiky ako Sunset BLVD., Poistka smrti prípadne Stratený víkend sú diela rovnakého autora. Wilderovi to šliapalo na oboch stranách barikády a úplne najlepšie bolo keď prvky nezáväznej zábavy a drsných tém kombinoval. Najlepšie sa mu to podarilo v Stalagu 17 a práve tejto súdnej dráme. Ide o veľmi zábavný počin na temnú tému, ktorému nie je čo vytknúť. Na poslednú chvíľu však vytasí hlavné tromfy a vaša sánka zacvendží o podlahu podobne ako napríklad pri Obvyklých podozrivých, Fight Clube alebo Šiestom zmysle. Úžasne rafinovanú adaptáciu Agathy Christie navyše zdobia perfektné herecké výkony Charlesa Laughtona a Marlene Dietrich.

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

Robert Zemeckis – I wanna Hold Your Hand (1978)

S debutmi režisérskych velikánov je to často problematické. Málokedy totiž dosahujú kvalít ich vrcholných diel a často sa tak stávajú iba raritou pre skalných fanúšikov, túžiacich si vypĺňať medzery vo filmografiách svojich obľúbencov. A nebudem vás ťahať na nos. I Wanna Hold Your Hand sa rozhodne nevyrovná Návratom do budúcnosti, Forrestovi Gumpovi, Falošnej hre s Králikom Rogerom alebo Stroskotancovi. To však rozhodne neznamená, že nejde o veľmi kvalitný kúsok. Steven Spielberg (takisto debutujúci na poste produkcie) sa rozhodol dať Zemeckisovi šancu a aj napriek tomu, že film komerčne prepadol, je na čo sa pozerať. A na čom sa smiať. Ak vám je názov povedomý, tak vám nepripomína pieseň The Beatles náhodou. Príbeh je totiž dobrodružstvom ich fanyniek pri snahe sa dostať na prvý koncert „Chrobákov“ v Amerike. A je to celé vtipné, svižné, s hromadou skvelej hudby. Proste film, ktorý dokáže vylepšiť náladu.

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

Terrence Malick - Days of Heaven (1978)

Terrence Malick rozhodne netočí zameniteľné produkty pre masy. Jeho originálna filmová reč mu však priniesla mnoho fanúšikov. Strom života, Nový svet alebo Tenká červená čiara patria do výkladnej skrine titulov, nad ktorými náročnejší diváci stonajú nadšením a bežní konzumenti ich (eufemisticky povedané) nemajú príliš v láske. Pred posledným menovaným sa ale tento podivín na dlhých 20 rokov, z očí filmárskej verejnosti, stratil. Jeho posledným počinom pred touto pauzou boli práve Nebeské dni. V Amerike ide síce o dostatočne veľkú klasiku, no v našich končinách ju takmer nikto nepozná. Naši diváci sa tak pripravujú o prekrásne zábery Néstora Almendrosa (Truffautov kameraman), poetickú hudbu Ennia Morriconeho alebo Richarda Gera v jednej z jeho najlepších kreácií. A pri tom môže osloviť oveľa väčšie obecenstvo ako Malickove neskoršie projekty. Je divácky prívetivejší, naplno uchopiteľný, kratší aj emotívnejší. Proste ide o vynikajúci film ešte bez prehnaných autorských manierov.

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

David Cronenberg – The Dead Zone (1983)

David Cronenberg (Mucha, ExistenZ, Scanners) adaptuje Stephena Kinga. Hlavnú úlohu stelesňuje Christopher Walken. Všetci úchyláci, ktorým zasvietili pri tejto kombinácií očká, môžu svoje kontrolky rovno vypnúť. Dead Zone je totiž prekvapivo normálny nadprirodzený thriller. Majster nechutností sa držal na uzde a dodal „iba“ kvalitné remeslo bez svojich tradičných trademarkov. Možno preto sa na neho zabúda. Aj napriek tomu ide o jeden z jeho najlepších titulov. Formálne má najbližšie k Histórii násilia a Východným prísľubom. Čo vôbec nie je zlá spoločnosť. Príbeh profesora, ktorý začne vidieť budúcnosť a čo uvidí sa mu vôbec nepáči je správne napínavý, pôsobivý aj prekvapivý. Christopher Walken tu hrá jednu z najsympatickejších postáv svojej kariéry a za toho zlého je tu Martin Sheen. Mŕtva zóna proste ide proti papierovým očakávaniam a darí sa jej to viac než dobre. Kiežby viacej kúskov podľa Kinga bolo takto kvalitných. Podarilo sa mi kontrolky fanúšikov kanadského šialenca opäť zapnúť? 

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

Kathryn Bigelow – Strange Days (1995)

Je Silvester 1999 a ľudstvo s nedôverou očakáva, čo magický rok 2000 prinesie. Svetom hýbe technológia na prenos zážitkov a emócií. Ešte pred Matrixom sme dostali špičkový cyberpunk. No doba zjavne nebola na podobné látky pripravená. Film komerčne vyhorel a umiestnenie príbehu do príliš blízkej budúcnosti ublížilo jeho nadčasovosti. A Zvláštne dni sú pritom presne také ako od jednej z najvýraznejších ženských režisérok a scenáristu TitanicuRamba 2 môžete očakávať. Temný, drsný, technicky dokonalý, myšlienkovo podnetný a fascinujúci. Áno, scenár k tomuto sci-fi napísal samotný James Cameron. Kathryn Bigelow je špecialistka na stereotypne označované tzv. chlapské žánre, no tentoraz sa jej nepodarilo pri publiku zaskórovať ako s Bodom zlomu alebo Smrť čaká všade. Strange Days tak stále čaká na znovuobjavenie a prípadné docenenie svojich výnimočných kvalít. Prišiel proste v zlej dobe a obecenstvo má tendenciu veľmi rýchlo zabúdať. Resuscitáciu by si rozhodne zaslúžil.

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

Paul Greengrass – Bloody Sunday (2002)

Poznáte pesničku od U2 s veľmi podobným názvom? Ak áno, tak ste doma. Pojednáva totiž o rovnakej tragédii ako tento opus írskeho dokumentaristu. Masaker trinástich neozbrojených civilistov britskou armádou dal šancu Greengrassovi prvýkrát predviesť jeho jedinečný štýl hraných rekonštrukcií. Let č.93 aj Kapitán Phillips sú v našich končinách dostatočne známe. Bohužiaľ však zobrali vietor z plachiet tomu fantastickému a silnému snímku. Formálne je natočený rovnakými výrazovými prostriedkami a funguje rovnako dokonale. Téma možno nie je pre nás tak lákavá, ale rozhodne mu treba dať šancu. A možno pochopíte, že filmy o Jasonovi Bournovi sú síce dokonalými žánrovkami, no pravá sila, talent a najmä poslanie tohto tvorcu tkvie v dôležitejších látkach. Nikto nedokáže tak sugestívne mixovať formálne a dramaturgické prvky dokumentaristiky, reportáže a hraného filmu. 

Mimoriadne filmy slávnych režisérov, ktoré možno nepoznáte

Denis Villeneuve – Polytechnique (2009)

Ďalšia rekonštrukcia tragédie, no štylisticky úplne odlišná než Krvavá nedeľa. V roku 1989 otriasla svetom správa o streľbe na montrealskej škole. Na rozdiel od vyššie zmieneného titulu Villenevue nepoužíva reportážne výrazové prostriedky. Je filmársky čistejší a dramaturgicky komplikovanejší. Určite našiel inšpiráciu vo Van Santovom Slonovi (zďaleka nie tak strhujúcom). Rozhodne stojí za pokus si Krvavú nedeľu a Polytechniku pozrieť hneď po sebe a porovnať ich. Cesta je iná, no vyznenie takmer rovnaké. Mrazivé, kruté a nepríjemne. Vzhľadom na to, že mimoriadne šikovný Kanaďan momentálne zastáva pozíciu jedného z kráľov kvalitnej hollywoodskej komercie je pochopiteľné, že jeho domáce kúsky ostávajú pod radarom. Prisoners, Arrival alebo Blade Runner 2049 sú proste inde. To však neznamená, že by Polytechnika mala ostať zabudnutá a vy ste ju nemali vidieť. Stojí totiž za to.

Podobných stratených pokladov je vo filmografiách slávnych tvorcov hromada. Ak by ste mali záujem o ďalšie, ozvite sa do diskusie.


autor Peter Pavlík 28.6.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.