Hodenie do vody. Aj tak by sa dalo hovoriť o súčasnej situácii, keď nečakaná pandémia a povinný home office chtiac- -nechtiac namierili mnohé podniky do cloudu. Či to bolo komplikované plávanie, to sa TREND opýtal šiestich poskytovateľov cloudových služieb na Slovensku.

O čo z vašich cloudových služieb bol a je za posledných 12 mesiacov najväčší záujem?

Vojtech Németh, CTO spoločnosti Vnet
Keďže v našich dátových centrách poskytujeme okrem iného cloudovú infraštruktúru pre partnerov a poskytovateľov softvérových služieb, sú to v našom prípade najmä infrastructure as a service (IaaS) služby.

Peter Kováč, riaditeľ strategických projektov, Aliter Technologies, a. s.
Jednoznačným trendom posledných rokov je postupné presúvanie informačných systémov do verejných cloudov. Koronakríza toto smerovanie urýchlila, mnohé organizácie dokázali pomocou cloudových technológií zvýšiť digitalizáciu a poskytnúť zákazníkom a zamestnancom nové online služby v priebehu niekoľkých dní. Súčasne pre klientov, ktorí využívali verejné cloudové služby, umožnil cloud dynamicky škálovať bez narušenia prevádzky systémov.

Michal Brčák, manažér enterprise riešení Slovak Telekomu
Za posledných 12 mesiacov evidujeme najväčší záujem o cloudové licencie Microsoftu, primárne o licencie služieb Microsoft 365. To potvrdzuje, že čoraz viac slovenských firiem postupne prechádza od tradičného modelu – nákupu „krabicových“ licencií – na „modern workplace“ a flexibilné predplácanie potrebného počtu licencií na mesačnej báze. Pokiaľ ide o oblasť IaaS riešení, naďalej pretrváva záujem o našu službu Telekom Cloud Server – poskytovanie virtuálnych serverov.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa