StoryEditor

Zo zeleniny môžete chytiť aj infekciu močového traktu, odkazuje odborník Ľubomír Valík

28.06.2020, 00:00
Ľubomír Valík je profesor potravinovej mikrobiológie, oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín STU v Bratislave.

Aké hrozby ľudia pri ovocí a zelenine podceňujú?

Z  hľadiska hodnotenia výskytu nebezpečenstiev musíme odlíšiť konzumáciu zeleniny a ovocia v domácnostiach a vo verejnom stravovaní. Čo sa domácnosti týka, predpokladám, že slovenskí konzumenti sú dosť uvedomelí.

​Problematickejšia situácia môže byť vo verejnom stravovaní, pri predaji alebo konzumácii hotových nakrájaných šalátov uchovávaných dlhší čas v chlade.

V reštauráciách a inštitucionálnych kuchyniach – v nemocniciach, domovoch dôchodcov či študentských internátoch – môžu vznikať problémy pri príjme, uskladnení a manipulácii so zeleninou.

Potenciálne nebezpečná je napríklad krížová kontaminácia. Napríklad ak ide o šaláty, či už zeleninové, alebo ovocné, ktoré sú dlhšie chladené, nemám k nim veľkú dôveru,

pretože pochybujem, či lehota ich chladenia alebo spotreby bola nastavená na základe vedeckých poznatkov.

Je totiž otázkou času, či sa v nich nebudú rozmnožovať prípadne prítomné psychrotrofné patogénne mikroorganizmy.

Aké sú to psychrotrofné mikroorganizmy?

Také, ktoré sa dokážu dob...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 05 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 17:07