Koronakríza a jej dôsledky trápia aj realitný trh. Developeri museli spomaliť výstavbu, obhliadky bytov sa niekoľko týždňov prakticky nevykonávali a vzhľadom na neistotu sa viacero transakcií pribrzdilo. „V dôsledku ekonomickej neistoty v súvislosti s vírusom Covid-19 sme zaznamenali spomalenie dopytu po bytoch,“ opisuje obdobie opatrení hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik.

Vírus môže aj pomôcť

Koronavírus zasiahol do fungovania slovenského biznisu. Napriek tomu, že väčšina odvetví musela načas zatvoriť svoje brány, výstavba sa takmer nezastavila. Developeri boli pripravení na čiastočné prerušenie stavieb. Napokon väčšina z nich prijala špeciálne opatrenia a pokračovala v dokončovaní projektov. Dočasnú stopku vyhlásil napríklad HB Reavis pri výstavbe Nového Apolla. Ostatní skôr fungovali v obmedzenom režime. Keď-že stavebníctvo sa na hrubom domácom produkte podieľa objemom 7,8 percenta a 6,4 percenta tvorí „činnosť v oblasti nehnuteľností“, zastavenie stavieb by mohlo výrazne prehĺbiť ekonomický prepad. Je pravdepodobné, že aj tieto odvetvia pocítia dôsledky koronakrízy, ale nie tak výrazne ako by to bolo pri čiastočnej alebo úplnej odstávke stavieb.

„Mierne omeškanie výstavby nových bytov a domov môže nastať, ale developeri uviedli, že sa budú snažiť dohnať stratený čas. Dopyt po nehnuteľnostiach je stále vysoký, preto je v záujme developerov a stavebných firiem, aby čo najskôr dostavali a predali svoje projekty,“ tvrdí analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa