panzanella

Panzanella

Podarilo sa nám zohnať naozaj krásny mix paradajok všetkých farieb a druhov. Zelené, oranžové a žlté, červené a čierne, malé, veľké, šťavnaté aj mäsité. Jednym slovom nádhera. A viete čo? V každom súste tých krások sa skrýva sladká chuť leta. Mali sme v tom hneď jasno. Pripravíme si ten úplne najviac najparadajkovejší šalát! Inšpiráciu sme načerpali v Toskánsku, konkrétne pri šaláte s pekným menom panzanella.

Panzanella má naozaj dlhú históriu. Siaha až do 16. storočia, no, samozrejme, za ten čas prešla rôznymi úpravami. Základom su paradajky a cibuľa s opečenými kúskami chleba. Často sa však v nej objavuje uhorka, stretnúť sa môžete aj s mrkvou a stonkovým zelerom. Ale prakticky každý má svoj spôsob akým pripravuje tú svoju panzanellu.

Naša freestyle panzanella je obohatená o farebné papriky, jalapeños a parmezán. A pozrite sa na tie farby. Toto je, kamaráti, leto na tanieri!

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

panzanella

kosik

Na našu „freestyle“ panzanellu budete potrebovať (pre 4 osoby):
1 kg mix paradajok
2 červené cibule
2 veľké krajce (ideálne) talianského chleba typu Ciabatta
1 žltú a 1 červenú papriku
1 papričku jalapeños
3 lyžice kvalitného EV olivového oleja
1 lyžica červeného vínneho octa
hrsť lístkov čerstvej bazalky
1 lyžičku sušeného oregana
na jemno nastrúhany parmezán (množstvo voliteľné)
2 pretlačené strúčiky cesnaku
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

A takto na to:

Paradajky (všimnite si fotku vyššie, že sa bavíme naozaj o všetkých možných druhoch) narežte na rôzne tvary: malé stačí rozpoliť, veľké narezať na plátky. Postupujte rôzne, malé paradajky občas režte pozdĺžne, občas na šírku, dostanete tak zaujímavú textúru šalátu. Vložte do veľkej misy, osoľte a okoreňte, zasypte oreganom, pridajte olivový olej a ocot, dobre premiešajte a nechajte postáť aspoň päť minút.

Papriky a jalapeños tiež nasekajte a pridajte k paradajkám. Chlieb natrhajte alebo narežte na nie úplne pravidelné tvary a dobre opečte na troche olivového oleja. Všetko potom dobre zmiešajte a dochuťte soľou a korením a cesnakom. Hotovo! Na tanieroch panzanellu zasypte parmezánom a na každú porciu pridajte aj lístky čerstvej bazalky. Toto je naozaj skvelý šalát, ktorý si zamilujete. Môžte ho podávať ako prílohu k rôznym grilovaným pokrmom, ale v horúcom lete je toto ideálny ľahký obed, ktorý vás nielen zasýti, ale aj osvieži.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

panzanella

panzanella

Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre