Najlepšie externé disky: TOP 5 produktov podľa recenzií a testov

najlepšie externé diskyHľadáte spoľahlivé úložisko pre svoje dáta? Potrebujete so sebou do práce prenášať veľké súbory? Ste filmový fanúšik alebo máte tisíce fotografií, o ktoré nechcete prísť? Potom si nenechajte ujsť tipy na najlepšie externé disky, ktoré sú vyhľadávanou doplnkovou výbavou k elektronike. Prečo sa im dostáva toľko pozornosti?

Externé disky ponúkajú obrovský priestor na uskladnenie rôznych súborov. Zmestia sa sem stovky filmov, desaťtisíce fotografií, množstvo hier aj veľké kancelárske súbory a databázy. Ich hlavnou prednosťou je praktickosť. Rozširujú internú pamäť počítača bez nutnosti zásahu do jeho hardvéru. Sú kompaktné, ľahké, prenositeľné a viaceré s posilnenou odolnosťou voči vlhkosti či nárazom. Rýchlo si potykajú s väčšinou súčasnej elektroniky a bez zbytočných komplikácii sa dostanete k údajom na disku cez notebook, počítač, hernú konzolu, televízor, či tablet. Užívateľov zaujíma predovšetkým kapacita, teda veľkosť úložiska externého disku. Ide o smerodajný údaj, vďaka ktorému rýchlo vyfiltrujete správnu kategóriu. Ak by ste však zostali iba pri veľkosti, výber by bol príliš jednoduchý. Ako to už pri elektronike býva zvykom, časom možno zistíte, že bolo treba zvážiť viac premenných. Na aké sa zamerať?

Niektoré externé disky dokážu totiž veľký súbor preniesť za pár sekúnd, iné sa potrápia aj niekoľko minút.

  • Aký typ disku vybrať, ak je pre mňa dôležitá rýchlosť?
  • Na aký externý disk sa zamerať, ak nechcem príliš preplatiť za technológie?

V našom sprievodcovi nájdete užitočné tipy, s pomocou ktorých sa kúpa externého disku môže stať prehľadnou a jednoduchou. A to dokonca aj vtedy, ak nie ste v elektronike úplne doma. Vašej pozornosti by nemala ujsť nasledujúca tabuľku s produktami. Prešli sme odborné testy a recenzie externých diskov s cieľom vyfiltrovať kvalitu v danej cenovej kategórii. Ak si nechcete lámať hlavu porovnávaním, prezrite si týchto dobre vyladených adeptov.

Najlepšie externé disky podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktParametreHodnotenieCena (od) 
#1To najlepšie na trhu
Western Digital
Elements Portable SE

Veľkosť disku: 2,5"
Typ: HDD
Kapacita: 1 TB
Rozhranie: USB 3.0
[usr 5 text="true" tooltip="true"]60 € Čítať recenzie
#2Najlepší 4 TB disk
Western Digital
My Passport Portable 4TB

Veľkosť disku: 2,5"
Typ: HDD
Kapacita: 4 TB
Rozhranie: USB 3.0
[usr 5 text="true" tooltip="true"]138 € Čítať recenzie
#3Dobrý pomer cena/výkon
Verbatim Store 'n' Go 1TB,
2,5, USB 3.0, 53023"

Veľkosť disku: 2,5"
Typ: HDD
Kapacita: 1TB
Rozhranie: USB 3.0
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]59 € Čítať recenzie
#4Externí SSD disk
Samsung T7 1TB
Veľkosť disku: 2,5"
Typ: SSD
Kapacita: 1 TB
Rozhranie: USB 3.2 Gen 2
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]135 € Čítať recenzie
#5Extra odolný
ADATA HD710P 1TB
Veľkosť disku: 2,5"
Typ: HDD
Kapacita: 1 TB
Rozhranie: USB 3.2 Gen 1
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]63 € Čítať recenzie

Ako vybrať externý disk

Dochádza na vašom počítači úložné miesto? Veľa cestujete a často pracujete s rôznymi zariadeniami? Odteraz už nemusíte so sebou nosiť notebook. Externý disk dokáže zefektívniť pracovné tempo, zjednodušiť pozeranie filmov, prenášanie multimédií a predovšetkým umožní zálohovanie veľkého množstva dát. Jednoducho máte svoje súbory vždy pri sebe!

Vašou prvou úlohou je zvážiť , či bude lepšou voľbou stolný externý disk so sieťovým napájaním, alebo prenosný externý disk, ktorý nevyžaduje samostatný zdroj napájania. V čom je zásadný rozdiel? Externé disky sa medzi sebou líšia viac, ako sa na prvý pohľad zdá. V hre sú ich rozmery, napájanie, kapacita, spôsob pripojenia, rýchlosť zápisu/načítania a samozrejme aj cena. Všetky dôležité rozdiely, ktoré môžu ovplyvniť vaše rozhodovanie pred kúpou, si vysvetlíme v nasledujúcich odsekoch. Nebudú chýbať ani značky, ktoré majú v ponuke viacero populárnych modelov a v sekcii s cenovými kategóriami zase získate rýchly prehľad o tom, čo môžete získať v rámci svojho rozpočtu.

ako vybrať externý disk

Veľkosť úložiska

Svoj výber dokážete zúžiť už v prvom kroku a zároveň stanoviť predbežný rozpočet.

  • Vystačíte s úložiskom s kapacitou 500 GB, alebo už potrebujete nadštandardné, niekoľkokonásobne väčšie úložisko?

Kapacita súčasných externých diskov je od 250 GB do 6 TB. Pokiaľ plánujete prenášať bežné kancelárske súbory, vystačíte aj s menším úložiskom a zároveň sa k dátam veľmi rýchlo dostanete. Ak ide o zálohovanie súborov z viacerých počítačov, ukladanie fotiek, videí a filmov, už uvažujte o kapacite minimálne 1 TB (1024 GB). Majte však na pamäti, že ak je na externom disku nahraté obrovské množstvo dát, o to pomalšie budú reakcie pri pripojení k PC a zároveň aj väčšia strata, ak náhodou externý disk so všetkými údajmi stratíte.

Externý disk SSD vs. HDD?

SSD alebo HDD disk? Táto dilema zamestnáva nadšencov elektroniky posledných pár rokov a zdá sa, že SSD je budúcnosť. Poďme však pekne od začiatku, aby ste mali jasno v základných pojmoch.

⏩ HDD disk patrí k staršej technológii. S vašimi dátami bude pracovať mechanicky. Disk tvoria záznamové platne a čítacia mechanika. Kľúčovým parametrom je rýchlosť HDD disku, ktorá môže byť v rozmedzí od 5000 – 10 000 otáčok za minútu (čím viac, tým sú reakcie disku rýchlejšie a rýchlejšie sa dostanete k súborom). Externé HDD disky sú lákavé pre svoju priaznivú cenu a veľkokapacitnosť. Ak ide o disk, na ktorý si potrebujete zálohovať súbory z domáceho počítača a odložiť ich na bezpečné miesto, nemusíte kupovať drahý SSD disk. HDD disky sú totiž náchylnejšie na otrasy a poškodenie mechaniky, preto by im už jeden nešťastný pád mohol byť osudný.

⏩ SSD disk už nemá žiadne pohyblivé vrstvy. Obsahuje pamäťové čipy, na ktoré sa zapisujú aj prepisujú dáta. Dôležitým ukazovateľom je rýchlosť čítania a zápisu vyjadrená v MB/s. Kým presun niekoľkých stoviek GB filmov na HDD disk by trval možno aj hodinu, na SSD disk ich presuniete za zlomok času, niekedy dokonca iba sekúnd. Ide o drahšiu technológiu, ktoré je konštruovaná tak, aby jej neublížili otrasy ani náhodný pád, preto sa hodí aj na častejšie presuny. SSD disky sa stali bežnou súčasťou kvalitných notebookov, počítačových zostáv a tak je prirodzené, že ich najväčšia prednosť – rýchlosť – je vyhľadávaná aj pri externých diskoch (výborné, ak hľadáte externý disk k hernej konzole) Navyše, na rozdiel od mierne hlučných HDD diskov, SSD disky pracujú úplne potichu. Treba sa však pripraviť na to, že cena nebude najnižšia.

📌 Ak by ste mali rozpočet 60 eur, môžete si kúpiť lacný SSD disk s 256 GB alebo HDD disk s kapacitou 1000 – 2000 GB. Tento rozdiel môže zavážiť!

Spôsob pripájania externého disku

Pre pohodlné používanie a dobrú kompatibilitu je spôsob pripojenia externého disku nezanedbateľným údajom. Pre predstavu – externý disk spojíte s počítačom, notebookom či televízorom jednoducho cez kábel s vhodným konektorom. Okrem kompatibility s čo najväčším počtom elektronických zariadení (nechcete skladovať káble s rôznymi konektormi), je v hre aj rýchlosť prenosu dát.

  • Na väčšine externých diskov nájdete pripojenie USB 2.0, ktoré sa bežne nachádza na počítačoch, notebookoch a televízoroch, a to dokonca aj staršieho ročníka. Prenosová rýchlosť je 480 Mbit/s.
  • Super rýchle spojenie už poskytuje USB 3.0 – desaťnásobne viac ako USB 2.0, teda 5 Gbit/s. Takýto konektor je označený modrou. Výhodou je spätná kompatibilita, čo znamená, že aj moderný externý disk s USB 3.0 si dokáže dobre porozumieť so zariadeniami s USB 2.0 (iba zníži prenosovú rýchlosť). Novším variantom je USB 3.1, ktoré má na opačnej strane menší, oválny a symetrický USB C konektor (typický pre Ultrabook a Apple MacBook).
  • Natrafiť môžete aj na rozhranie FireWire s rýchlosťou 400 Mbit/s alebo 800 Mbit/s. Používa sa u videokamier a zabezpečuje optimálny prenos videosúborov. Nedostatkom však je, že toto pripojenie bežne nie je podporované počítačmi.
  • Niektoré externé disky dostal do výbavy LAN konektor. S jeho pomocou sa stanú súčasťou domácej siete a k súborom na disku má tak prístup každé zariadenie v sieti (teda podľa potreby aj viac používateľov).
  • Vysokorýchlostné rozhranie Thunderbolt s rýchlosťou 10 Gbit/s bolo spočiatku výsadou Apple zariadení, posledné roky sa už dostáva aj do zariadení s Windows.
  • Pripojenie cez eSATA sa v súčasnosti používa už iba minimálne. Hoci poskytuje rýchlosť prenosu až 3 Gbit/s, nevýhodou je, že externý disk sa cez tento konektor nedokáže napájať energiou. Potrebujete teda ešte jeden USB kábel navyše alebo externý sieťový adaptér.

📌 Existujú aj externé disky, na ktorých nájdete naraz viacej portov (napr. USB 2.0, USB 3.0, FireWire, LAN…). Spolu s univerzálnosťou sa však zvyšuje aj ich cena.

Rozmery a napájanie externého disku

Čo je externý pevný disk? V základnom význame ide o úložisko s veľkou kapacitou, ktoré sa „zvonka“ pripája k elektronike. Nie je trvalou súčasťou hardvéru. K jeho inštalácii a používaniu potrebujete iba vhodný kábel. V rámci ponuky sa však môžete stretnúť s dvoma základnými druhmi – stolné a prenosné externé disky. Líšia sa rozmermi a spôsobom napájania.

Kým prenosné externé disky ukrývajú v útrobách 2,5-palcovú mechaniku a sú skonštruované na pravidelné presuny (menšie rozmery, vyššia odolnosť), stolné externé disky obsahujú 3,5-palcovú mechaniku. Sú väčšie, zvyčajne aj veľkokapacitnejšie a vhodné skôr na trvalé umiestnenie pri hlavnom počítači.

Druhá podstatná odlišnosť je v napájaní. Prenosné externé disky sa napájajú prostredníctvom kábla slúžiaceho na prenos dát. Stačí ich jedným káblom zapojiť napríklad do notebooku a behom okamihu všetko funguje, ako má. Stolné externé disky potrebujú aj pripojenie do elektrickej siete cez adaptér.

Kedy uvažovať o zvýšenej odolnosti?

Vyššou odolnosťou už disponujú mobilné telefóny aj smart hodinky. Konštrukčne nemôžu zaostávať ani externé disky, najmä tie, ktoré sú určené na pravidelné prenášanie, čo pri rôznych situáciách isto oceníte.

Zvýšená odolnosť sa týka prašnosti, vlhkosti a nárazov. Odolné externé disky dostali do výbavy spevnený gumový povrch a silikónové krytky na konektory.

Ochranu pred vnikom vody a pevných častíc vyjadruje hodnota Ingress Protection (u nás známa aj ako Stupeň ochrany krytom), vyjadrená ako IP XY.

  • X môže nadobúdať hodnotu od 0 – 6. Čím vyššie číslo, tým lepšia odolnosť voči vniku pevných častíc.
  • Y môže nadobúdať hodnotu od 0 – 9 a hovorí o ochrane pred kvapalinami. Vyššie číslo = vysoká ochrana pred vnikom kvapalín.

Niektoré externé disky dokonca spĺňajú aj armádne testovanie MIL-STD-810G 516.6, pri ktorom je overená ich odolnosť pri pádoch z výšky 1,5 m (na rohy, hrany aj plochou stranou). Pomerne vyhľadávanou technológiou je G-Shock Senzor, ktorý sa okamžite aktivuje pri náhlych, neobvyklých či prudkých pohyboch disku a zapína zvýšenú ochranu dát. Na disku sa rozblikajú LED indikátory, ktoré sa po prekonaní „nebezpečia“ vypnú.

Zaheslovanie externého disku

Vychádzajme z toho, že na externom disku máte uložené súbory, ktoré obsahujú množstvo osobných a citlivých údajov, ktoré nechcete len tak ukázať celému svetu.

Bežne je externý disk pripojený k počítaču, ku ktorému má prístup niekoľko osôb (kolegovia, malé deti). Ako ochrániť obsah externého disku? Najzákladnejšou možnosťou je zaheslovanie externého disku a možnosti uloženia oprávnených správcov. K pokročilejším už patrí šifrovanie externého disku (na softvérovej, ale aj hardvérovej úrovni) alebo integrovaná čítačka odtlačkov prstov. Vyššia úroveň zabezpečenia sa však pomerne rýchlo premietne aj do vyššej ceny.

externý hdd disk

Ceny externých diskov

Cena je pri externých pevných diskoch ukazovateľom kapacity a rýchlosti prenosu. Zároveň zohľadňuje prvky bezpečnosti, spôsoby pripojenia a mieru odolnosti.

✅ Externé disky do 40 eur

Dá sa vôbec kúpiť externý pevný disk do 40 eur? Ak natrafíte na výpredaj alebo zaujímavú akciovú ponuku, tak aj táto misia je splniteľná. Ide zvyčajne HDD externé disky s kapacitou 512 – 1024 GB, alebo základné SSD disky s kapacitou 128 – 256 GB. Nečakajte však od nich úplné zázraky, sú určené najmä pre nenáročné domáce používanie s predpokladom, že ich nevystavíte záťaži naviac.

✅ Externé disky do 80 eur

V cene od 40 do 80 eur už nájdete viaceré aktuálne najpredávanejšie externé disky a k nim aj stovky pozitívnych recenzií. Spolu s cenou rastie aj veľkosť úložiska, rýchlosť prenosu údajov a rovnako tak aj odolnosť. Pre väčšinu užívateľov predstavujú veľmi dobrý pomer cena/kvalita. Zaujímavý je ich elegantný až futuristický dynamický dizajn. Určite tu nájdete aj modely s vynikajúcou ochranou proti vode a prachu (s IP 68).

✅ Externé disky od 80 eur

Superrýchly prenos, uchovávanie obrovského množstva vašich dát, vysoká kompatibilita, elegantné prevedenie s púzdrom v cene, zvýšená odolnosť voči poškodeniu aj pokročilé zabezpečenie dát. Tieto superlatíva sa spájajú s kvalitnými HDD externými diskami a ich SSD konkurentami. Vhodné pre náročných používateľov, ktorí potrebujú prenášať a zálohovať objemné dáta, vrátane 4K videí.

Najlepšie značky externých diskov

Čo hovoria testy externých pevných diskov? Nahliadli sme do zahraničných odborných hodnotení (PC Magazin, Hardware Luxx, Computer Bild, Audio Video Foto Bild) a výsledkom je zoznam výrobcov, ktorých produkty môžu osloviť.

  • Western Digital Elements – Výrobca počítačových pevných diskov má v elektronickom priemysle dlhú tradíciu. V portfóliu nájdete externé disky s veľmi dobrými recenziami. Na našom trhu patria k dobre predávaným.
  • Adata – Jeden z najväčších výrobcov elektronických pamäťových produktov osloví priaznivou cenou a primeranými technickými parametrami v modernom dizajne.
  • Verbatim – Mali ste aj vy bohatú zásobu Verbatim CD-čiek? Doba pokročila a s ňou aj médium, na ktoré si svoje súbory môžete uložiť. Šikovné externé disky tejto značky prekvapia cenou, ale aj svižným prenosom dát.
  • Seagate – Uvádza sa, že jeden z popredných výrobcov pevných diskov pokrýva viac ako tretinu všetkých komponentov tohto typu celosvetovo. Očakávajte široký výber naprieč všetkými cenami. K najobľúbenejším však patria práve tie drahšie. Zvládajú náročnejšie používanie aj kooperáciu s hernými konzolami.
  • Maxtor – Ide o dcérsku spoločnosť Seagate, ktorá sa zamierava na výrobu vysokokapacitných pevných diskov a pamäťových médií.

Kde uchovať súbory

Najčastejšie kladené otázky – FAQ

Aké kapacity externých diskov sú na trhu a ktoré sú najobľúbenejšie?

Drvivá väčšina ponuky externých pevných diskov ponúka kapacitu 250 GB – 6144 GB (z toho SSD do 1024 GB). K najobľúbenejším patria HDD disky s kapacitou 1 TB, 2 TB a 4 TB a tiež SSD s kapacitou 250 GB.

(pozn. 1 TB = 1024 GB)

Aké vlastnosti má externý disk pre hernú konzolu?

Externý disk pre hernú konzolu je svojím prevedením aj dizajnom navrhnutý častokrát priamo pre konkrétnu konzolu (napr. pre PS4). Cez port zapojíte disk do konzoly, konzola disk rozpozná a naformátuje ho na okamžité používanie. Okrem toho, že si na externý disk uložíte desiatky hier, môžete ho kedykoľvek odpojiť, zobrať ku kamarátovi a hrať vaše hry u neho.

Ktorý typ externého disku je bezpečnejší?

HDD disky využívajú mechanickú technológiu – elektrický motor roztáča platne do vysokých otáčok. Pri páde sú náchylnejšie na vážne poškodenie. SSD disky odolajú nárazom aj vibráciám, to však neznamená, že by mali byť vystavené extrémnym podmienkam (napr. ak zabudnete disk na palubovke v rozhorúčenom aute).

Ako chrániť dáta na externom disku?

Poslaním mnohých externých diskov je aj zálohovanie dát. Pri bežnom používaní by sa im nemalo nič stať a na disku sú v úplnom bezpečí. Užívatelia však o svoje dáta môže prísť neuvážlivým používaním, najmä ak disk odpájajú „natvrdo“ a predčasne (bez toho, že by klikli na ikonu „Bezpečne odobrať hardvér“). Pri ďalšom zapojení sa môže objaviť správa vyzývajúca k opätovnému naformátovaniu. Ak by ste ju v nevedomosti odsúhlasili, o svoje dáta môžete prísť.

Dajú sa vôbec dáta z poškodeného externého disku zachrániť?

Je to možné, no záleží od vady. Môže totiž ísť o poškodený konektor, vystavenie extrémnym teplotám, vadu na čítacej hlave, poškodenie platní pri páde či chybu operačného systému, ktoré externý disk znefunkčnia. Hoci už zrejme zariadenie musíte oželieť, súbory na disku môžu mať pre vás vysokú hodnotu. Odborníci zvládajú zachrániť a obnoviť dáta, no pripravte sa na to, že cena sa pohybuje v rádoch niekoľkých desiatok až stoviek eur.

 ProduktParametreHodnotenieCena (od) 
#1To najlepšie na trhu
Western Digital
Elements Portable SE

Veľkosť disku: 2,5"
Typ: HDD
Kapacita: 1 TB
Rozhranie: USB 3.0
[usr 5 text="true" tooltip="true"]60 € Čítať recenzie
#2Najlepší 4 TB disk
Western Digital
My Passport Portable 4TB

Veľkosť disku: 2,5"
Typ: HDD
Kapacita: 4 TB
Rozhranie: USB 3.0
[usr 5 text="true" tooltip="true"]138 € Čítať recenzie
#3Dobrý pomer cena/výkon
Verbatim Store 'n' Go 1TB,
2,5, USB 3.0, 53023"

Veľkosť disku: 2,5"
Typ: HDD
Kapacita: 1TB
Rozhranie: USB 3.0
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]59 € Čítať recenzie
#4Externí SSD disk
Samsung T7 1TB
Veľkosť disku: 2,5"
Typ: SSD
Kapacita: 1 TB
Rozhranie: USB 3.2 Gen 2
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]135 € Čítať recenzie
#5Extra odolný
ADATA HD710P 1TB
Veľkosť disku: 2,5"
Typ: HDD
Kapacita: 1 TB
Rozhranie: USB 3.2 Gen 1
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]63 € Čítať recenzie
Dúfame, že sme vám pomohli, alebo vás aspoň inšpirovali pri výbere nového externého disku. Ak áno, budeme radi za vašu spätnú väzbu, skúsenosť, vašu recenziu, porovnanie alebo hodnotenie zakúpeného produktu. Môžete to urobiť v komentároch nižšie na tejto stránke. Možno práve váš názor pomôže ostatným vybrať najlepší externý disk na trhu.
5/5 - (1 vote)
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin