Festival Hory a mesto 2020 prinesie online premietania a jesenné celoslovenské turné

Festival Hory a mesto, ktorý sa mal v tomto roku uskutočniť koncom marca v Bratislave, bol zo známych dôvodov zrušený. Fanúšikom a návštevníkom však prinášame aspoň časť bohatého programu.

„Napriek pandémii koronavírusu sme hľadali cesty, ako návštevníkom priniesť festival po opätovnom spustení kín za splnenie protiepidemiologických  opatrení. Bohužiaľ, po zrušení všetkých zásadných dotačných systémov vyčlenených na kultúru a šport jednoznačne vieme, že sa nám to v tomto roku už nepodarí v takom formáte, ako náš festival návštevníci poznajú. S nádejou sme však začali plánovať nasledujúci ročník," povedala výkonná riaditeľka festivalu Hory a mesto Ivica Horáková.

Aj v nepriaznivej situácii organizátori neprestávajú pracovať, pripravili online premietanie a v rámci jesenného turné uvidia diváci po celom Slovensku filmy a sprievodný program, ktoré mali byť na zrušenom 21. ročníku Hory a mesto v Bratislave.

V termíne 19. - 26. 6. 2020 budú k dispozícii aj online streamy lezeckých filmov.  Všetci priaznivci festivalu Hory a mesto majú v tomto týždni možnosť zakúpiť si online vstupenky na šesť lezeckých filmov vďaka sesterskému festivalu v kanadskom Vancouveri (VIMFF) a podporiť tak oba festivaly, ako aj filmárov a lezeckú komunitu. Filmy sú v pôvodnom anglickom znení bez slovenských titulkov.

FILMY DOSTUPNÉ ONLINE

Climbing Blind*

*víťaz Ceny za najlepší lezecký film na VIMFF 2020 VIMFF

Dĺžka:  57 minút

Režisér: Alastair Lee

Jesse Dufton sa pokúsi ako prvý nevidiaci lezec vytiahnuť a odistiť celú cestu na kultovú skalnú vežu Old Man of Hoy v Škótsku.

climbing blind

 

Adaptive

Dĺžka:  35 minutes

Režisér: Taylor Zann

Jim Ewing a Maureen Beck, dvaja zdravotne postihnutí lezci, sa pokúsia o prvý takýto prelez známej a neprístupnej klasiky Lotus Flower Tower (5.10+) v kanadskom národnom parku Cirque of the Unclimbables. Maureen poznáte z filmu Stumped (Môj kamarát kýpeť) z pásma Reel Rock.

Adaptive

 

Gone Tomorrow

Dĺžka:  20 minút

Režisér: Mike Wilkinson

Dobrodružný dokumentárny film, ktorý vás zavedie do zarastených roklín Apalačských vrchov. Skupinka borcov sa vyberie do štátu Kentucky pohľadať ľadové cesty skôr, ako zmiznú.

Gone Tomorrow

 

The Terminator

Dĺžka:  7 minút

Režisér: Lucas Greenough

Dokument o profesionálnej lezkyni Allison Vest, ktorá sa prelezom cesty Teminátor (V13) zapísala do kanadskej histórie. Úžasný príbeh o tom, čo sa stane, keď sa pred vami jedny dvere zavrú a druhé otvoria.

  The Terminator

 

The Triology

Dĺžka: 31 minút

Režisér: Tommy Joyce

Lezkyňa Sasha DiGiulian, hlavná hostka festivalu Hory a mesto 2015, sa chce stať prvou ženou a druhým človekom na svete, ktorý zdolá takzvanú „Rocky Mountain Trilogy” – trilógiu pozostávajúcu z troch najťažších veľkých stien obtiažnosti 5.14 v kanadských Skalnatých vrchoch. Podarí sa jej to?

The Triology

 

On the Verge

Dĺžka: 40 minút

Režisér: Robin Munshaw

V horách neďaleko prímorského mestečka Powell River v Britskej Kolumbii sa skupinka lezcov pravidelne stretáva na obrovských žulových stenách. Teraz však čelia neistej budúcnosti a dileme: majú bojovať proti odlesňovaniu tohto regiónu a riskovať prístup k nemu, alebo situáciu ignorovať? Film je krásnym príbehom o tom, ako nás niektoré miesta formujú a my zase formujeme ich.

On the Verge

 

LÍSTKY

Lístky sa dajú zakúpiť v predpredaji za 15 kanadských dolárov (10 eur). Zakúpením lístka podporíte filmárov, ako aj festivaly VIMFF a Hory a mesto. Ak sa vás pred obrazovkou zíde viac, môžete prispieť dobrovoľnou sumou nad rámec ceny lístka. A ak vás zasiahla korona viac, ako by sa vám páčilo, môžete využiť kód "COVID" a získať zľavu $ 4.

Pásmo najlepších lezeckých filmov v VIMFF 2020 bude k dispozícii od polnoci piatka 19. júna do piatka 26. júna. Filmy sa budú dať streamovať a po zakúpení lístka vám príde link. S týmto linkom máte nerušený prístup k filmom počas 7 dní.