Štýl

Na Bratislavskom hrade otvorili svetovú výstavu Poklad Inkov

"Bratislavský hrad je od stredy sídlom svetovej výstavy Poklad Inkov, ktorá predstavuje vyše stovku originálnych zlatých exponátov pochádzajúcich z obdobia dávnych civilizácií Južnej Ameriky."

TASR/Webmagazin.sk, 25. júna 2020 0:00
Foto: Slovenské národné múzeum


Výstava vznikla pod záštitou peruánskej vlády a prezentuje najväčší zlatý poklad sveta, ktorý dokladá bohatstvo a vyspelosť predkolumbovskej Ameriky.
Zlatý poklad vystavovali pred Bratislavou v Brne a Budapešti. Výstava neodhaľuje len najväčší zlatý poklad Inkskej ríše, návštevníkov zoznámi s celou históriou osídľovania amerického kontinentu. Priblíži dávne civilizácie, mystiku ich rituálov a uctievanie zlata ako božskej esencie.
Okrem tisíce rokov starých zlatých predmetov, ktoré sú zapožičané z Múzea zlata v Lime, môžu návštevníci výstavy obdivovať modely reálnych stavieb a rituálnych miest vrátane legendárneho Machu Picchu. Osídľovanie Ameriky mapujú názorne spracované grafické panely. Nechýba zlatý trón s postavou Sapa Inka a ďalšie ukážky kultúry pôvodných obyvateľov Južnej Ameriky. Návštevníci výstavy sa zoznámia s príbehmi inkských bojovníkov a ich vládcov, ale aj so stredovekou navigáciou a prvými zaoceánskymi plavbami.

Foto: Slovenské národné múzeum


Výstavu dopĺňa zbierka predmetov z Národného múzea v Prahe, demonštrujúca zručnosť a šikovnosť dávnych civilizácií, tiež projekcie, 3D interaktívna zóna. Medzi najpôsobivejšie exponáty sa radí zlatá posmrtná maska zdobená smaragdami. Najvzácnejším predmetom výstavy je podľa Petra Bartu, riaditeľa SNM - Historického múzea, zlatá kráľovská štandarda, ozdobná tyč, na ktorú sa pripevňuje zástava. Ďalej uviedol, že vizuálne je výstava vyslovene pripravená pre Bratislavský hrad. "Na každom mieste, kde táto výstava bola, mala možno svoju originalitu, videl som ju na troch miestach - Budapešť, Brno, Bratislava, ale trúfnem si povedať, že tu vyzerá najkrajšie," zhodnotil pre TASR Barta.

Foto: Slovenské národné múzeum

Foto: Slovenské národné múzeum

Bez popisu Foto: Slovenské národné múzeum

Komentáre