Tipy, ako si v lete udržiavať sviežu posteľnú bielizeň

Na začiatku leta radikálne meníme a triedime svoje šatníky. Pohodlie na každý deň nám neposkytujú len samotné outfity, ale aj všetko ostatné, v čom svoje telo udržiavame. Tu rozhodne zaraďujeme aj posteľnú bielizeň, ktorá je s nami po celú noc! Aké špecifiká si však vyžaduje po celé letné obdobie?

Základným pravidlom je používať tenšie letné vankúše, paplóny a ďalšiu posteľnú výbavu. Majú iné funkčné vlastnosti a obľúbite si ich najmä preto, že perfektne chladia, sú priedušné a sajú pot. Ten nezostáva na povrchu, čo by vám znemožňovalo nočný komfort, ale dostávajú sa do hlbších štruktúr. V lete sme viac citlivejší na každý dotyk na našom tele. S tým súvisí aj výber posteľnej bielizne, ktorú odporúčame z dlhších vlákien, ideálne v bio kvalite.

V lete sa všetci nielen oveľa viac potíme, ale k výrazným zmenám dochádza aj na pokožke. Odlupuje sa a tým podporuje výskyt baktérií a roztočov na povrchu bielizne. Čo s tým? Jednoznačne ju častejšie prať! Áno, aj. Keď už teploty vystúpia nad 30 °C, posteľné by sa malo prať aspoň raz za týždeň. Ak je však náchylnejšie na žmolky, odporúčame každé dva týždne.

Finty pre lepšiu prímorskú a plážovú atmosféru

Pozor, pot a roztoče sú perfektným základom pre alergie a vyrážky. Posteľné každé ráno alebo aspoň hodinu pred spaním preveste vonku na čerstvý vzduch. Slnko a vietor toto riziko minimalizuje, no na čistotu nezabúdajte!

Pri praní vyskúšajte aj ďalšiu fintu. Radšej posteľné perte častejšie a na menších teplotách (40 – 60 °C). Pre dlhšiu trvácnosť ich otočte rubovou stranou, na menších otáčkach a v minimálnom počte. Sušenie vonku taktiež nestačí. Tie, ktoré si nevyžadujú inú špecifickú údržbu, prežehlite. Dobrým tipom sú limitované kolekcie letnej posteľnej bielizne s morskými, plážovými detailmi. V lete nás už len na pocit ochladzujú odtiene bielej, tyrkysovo modrej a svetlozelenej. Vyskúšajte ich aj vy doma!

Foto: pixabay.com