Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Čerešňový džem s rumom

Čerešňový džem s rumom
džem

Čo si budeme hovoriť, čerešne chutia najlepšie čerstvé a priamo zo stromu. Ale po pár dňoch to človeka aj jeho tráviaci trakt prestane baviť. :P Preto treba vymyslieť, čo s nimi. Keď sa čerešňa v našej záhrade začervená, začínajú sa piecť koláče, zopár kíl vykôstkujem a dám do mrazničky, robievam aj jablkovo-čerešňové výživy či ovocné kože. Kompóty nezaváram, u nás by sa nezjedli, ale džemy, to už je iná reč. Áno, aj čerešňové. Čerešňový džem nepatrí medzi tie najobľúbenejšie a je to škoda. Treba len vedieť ako naňho. Použiť tie najzrelšie plody a chuť čerešní podčiarknuť nejakou inou, doplnkovou chuťou. Napríklad rumom alebo amarettom. Naposledy som robila várku s klasickým tuzemákom a je nenormálne dobrý. A tá farba!

  • Čas varenia 20 minút
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
NA CCA POL LITRA DŽEMU
1 kg  vykôstkované čerešne
200 g  cukor
1/2 bal.  Pektin Dr. Oetker
0,5 dl  tuzemský rum, prípadne iný alkohol (klasický rum, amaretto...)
1 ČL  kyselina citrónová

Postup prípravy

Navyše, namiesto státia pri sporáku a redukovania na hustú konzistenciu som si to uľahčila a pridala citrusový Pektín od Dr. Oetker. Džemík bol hotový do polhodinky, krásne hustý a dajú sa ním zlepovať aj linecké koláčiky, o čom by som pri čerešňovom džeme inak mohla len snívať.

Očistené a vykôstkované čerešne dáme do hrnca a privedieme do varu. Pomágame varechou, stíšime a prikryté varíme asi 10 minút, aby šupky pustili farbu. Rozmixujeme ponorným mixérom tak, aby v džeme ostali sem-tam aj kúsky čerešní. Pektín zmiešame s lyžicou cukru, túto zmes vmiešame do lekváru a za stáleho miešania minútu povaríme. Pridáme aj zvyšný cukor.

Odokryté varíme 8 až 10 minút. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a rum, odstavíme a horúce lejeme do vysterilizovaných pohárikov. Viečka dobre zatiahneme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme na chladnejšom tmavom mieste. Ak sú poháre aj všetkok riad tip-top čisté, džemy sa nepokazia, aspoň mne sa to ešte nestalo. Samozrejme, nič vám nebráni ich nakoniec vysterilizovať. :)

Tip: Takýto džem obsahuje alkohol, keďže ho pridávam až na koniec. Pre nealko verziu pridajte rum na začiatku varenia a alkohol sa stihne odpariť.

22. 6. 2020 22:14

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty