Vápenná: Túra na jeden z najkrajších vrchov Malých Karpát

Vápenná je vrch v Malých Karpatoch a ideálny tip na nenáročnú, no za to veľmi príjemnú túru.

Malé Karpaty je horský krajinný celok Fatransko-tatranskej oblasti na západnom Slovensku. Najvyšším vrchom sú Záruby (768 m n. m.) a tretím najvyšším vrchom je Vápenná (752 m n. m.) , tiež známa ako Roštún. A práve tento vrch bol cieľom môjho nedávneho štúrovania, pretože aj nižšie kopce môžu ponúkať krásne výhľady.

Výstup na Vápennú 

Začiatok výstupu na Vápennú som začal v obci Sološnica, kde sa vieš dostať niektorým z autobusov, aj keď tie tam nejazdia príliš často. Pohodlnejšie je pre to zvoliť auto. Z Bratislavy si tam približne za 45 minút a zaparkovať môžeš priamo v centre obce. Odtiaľ sa stačí už len celý čas držať zelenej značky, ktorá ťa privedie až na samotný vrch.


TIP: Dostať sa tam môžeš aj z obce Plavecké Podhradie po žltej značke.


Napriek tomu, že oficiálny čas výstupu sú dve hodiny, tak si myslím, že to každý zvládne za kratší čas. 4 kilometre nie sú predsa len veľa, a ide o pomerne príjemný výstup. I keď sa tam nachádza pár náročnejších miest, na ktorých som sa trošku zapotil. Nezabudni, že nie je dôležité byť čím skôr hore, zvoľ pomalšie tempo a vychutnávaj si lesy, ktorými sa prechádza. Naozaj je to krásne prostredie a ja som odchádzal asi tak so stovkou fotiek stromov, keďže som im neodolal. 🙂

Vápenná Malé Karpaty

Vápenná

Vápenná, alebo aj Roštún, je bezpochyby jeden z najkrajších vrchov Malých Karpát, ktorý ponúka neuveriteľné výhľady. To, že ide o pekné miesto, mi potvrdili aj desiatky ľudí, ktorí tam boli v rovnakom čase ako ja. Ale ani davy ľudí mi nepokazili zážitok z tohto miesta.

Vápenná Malé Karpaty

Vápenná Malé Karpaty

Vápenná

Rozhľadňa

Na vrchole sa nachádza päť metrov vysoká železobetónová rozhľadňa v tvare obelisku s oceľovou plošinou a rebríkom. Dá sa na ňu vyliezť, aj keď ja som to nevyskúšal, lebo v čase, keď som tam bol, dosť nepríjemne fúkalo.

Vápenná Malé Karpaty

Tak ako pri každom štúrovaní, tak aj tentokrát nechýbal čas na trochu oddychu a posilnenia sa. Za odmenu som si dal tuniakový šalát od Calvo, ktorý je mega chutný a ideálny tip na túry a štúrovanie. V ich ponuke nájdeš tieto tuniakové šaláty vo viacerých kombináciách, takže si určite vyberie každý. 🙂

Vápenná Malé Karpaty - tuniakový šalát

Vápenná Malé Karpaty - tuniakový šalát

Moje tipy na nenáročné túry: 

  • Tomašovský výhľad – je skalný výstupok, ktorý patrí k najznámejším miestam Slovenského raja
  • Malá Baňa – nevysoký vrch v Malých Karpatoch, nad Račou v Bratislave
  • Devínska Kobyla – najvyšší bod Devínskych Karpát a Bratislavy
  • Vtáčnik – najvyšší vrch v regióne Gron a aj v rámci stredného Pohronia

Do komentára mi môžeš napísať ďalšie tipy na nenáročné túry v tvojom okolí. Nech sa inšpirujeme. 🙂


Kúp si tričko „Turista vo vlastnej krajine“ alebo #štúrujem TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.