Cestovanie po koronakríze: Strach si nepripúšťam. Sadnúť na Slovensku do auta je nebezpečnejšie (rozhovor)
21.6.2020 07:30
akt. 30.03.2021 05:15

Cestovanie po koronakríze: Strach si nepripúšťam. Sadnúť na Slovensku do auta je nebezpečnejšie (rozhovor)

11fotiek v galérii
Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET
Uložiť článok
Už o pár dní sa vyberú prví Slováci opäť na organizované dovolenky. Čo ich čaká? Či aké boli uplynulé tri mesiace pre tých, ktorým koronakríza zastavila celý ich biznis? Aj o tom sa Aktuality.sk rozprávali s majiteľkou CK Svet a odborníčkou na Island Evou Rosíkovou.

Ako ste prežívali uplynulé tri mesiace?

Pre mňa boli výborné. Aj keď pre môj biznis veľmi negatívne. Napriek tomu som si to ale na Slovensku veľmi užila. Uvedomila som si totiž, že prakticky 100 dní som spala vo svojej posteli (smiech).

Ale samozrejme, že tá počiatočná izolácia a neistota bola veľmi náročná. Povedala som si však, že si urobím oddych od práce a Slovensko ponúkalo super možnosti vrátiť sa na miesta, kde som bola pred 20-timi rokmi a tiež objaviť nové. Pôvodne som mala byť v tom čase na Islande, o dva dni po návrate som mala ísť do Nepálu na tri týždne a potom späť na Island alebo do Talianska.

Pamätáte si vlastne, kedy ste naposledy strávili nepretržite 100 dní na Slovensku?

Tak dlho som nebola na Slovensku vkuse minimálne 10 rokov. A zvlášť doma.

Ako sa dá relaxovať, keď ste nevedeli, čo bude s cestovaním, teda vašim biznisom?

Dá sa relaxovať tak, že som si na začiatku spočítala, koľko peňazí mám uložených v depozitoch, hlavne letenkových. A vedela som, aký hospodársky výsledok som mala z predošlého roka. Vďaka tomu som vedela, že to plus-mínus vykryjem.

11fotiek v galérii Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET

A ľudia - klienti, ako reagovali na to, čo sa dialo?

Zažila som už pár pandémií v minulosti a preto som si myslela, že to nebude tak dlho trvať. Nikdy predtým sa pritom nezastavil celý svet, vždy to bol iba nejaký región. Vyzeralo to tak, že minimálne Európa by mohla zostať otvorená a budeme sa cestovateľsky „hrať“ na tomto piesočku.

Klienti ale mali iný postoj. Napríklad som dostávala otázky, či sa do Uzbekistanu bude cestovať v septembri alebo na Transibírsku magistrálu v júli. Bola som presvedčená, že sa určite bude. Nepočítala som s takýmto globálnym lockdownom.

A keď to už vyzeralo lepšie, zaskočila ma reakcia časti klientov, že budú mať až také obavy vycestovať, že budú stále považovať bezpečnostné riziko za také veľké.

Nepočítali ste s prirodzenou ľudskou reakciou reakciou, akou je strach?

Nie, lebo som racionálne založená (smiech). A keď si pozriem čísla, je mi jasné, že riziko je veľmi malé v danej vekovej kategórii. Vychádza mi z toho, že sadnúť na Slovensku do auta je nebezpečnejšie.

Skúšali ste teda presviedčať ľudí racionálnymi argumentmi?

Určite.

A fungovalo to?

Na niektorých áno. Ale na mnohých samozrejme nie.

11fotiek v galérii Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET

Vaša cestovka bude medzi prvými, ktorá po uzatvorení hraníc, zoberie ľudí na poznávaciu dovolenku. Necítite sa tak trochu ako pionier – objaviteľ?

Tak to vyšlo. Dúfala som do poslednej chvíle, že prví klienti odletia na Island už 13. júna. Ale teším sa z toho, že aj tak budeme medzi prvými (smiech). Verila som Islanďanom, že to zvládnu.

Príjemne ma prekvapilo ale napríklad aj Gruzínsko, ktoré má veľmi dobré výsledky. Len má smolu, že nie je súčasťou Európskej únie a všetky rokovania sú tak náročnejšie. Prvý termín, ktorý momentálne prichádza do úvahy pre zahraničných turistov na dovolenku v Gruzínsku je tak 1. júla. Otázne je, či sa podarí Slovensko do krajín, ktoré tam budú môcť cestovať, vtesnať.

Veľmi dobrá situácia je napríklad aj na Azorských ostrovoch a na Madeire. Ja sama som plánovala ísť v júli s rodinou na dovolenku na Azorské ostrovy, ale s čím som úplne nepočítala, že národný letecký prepravca neobnoví tak rýchlo spojenia. Do Portugalska by sa tak čisto teoreticky dalo dostať, ale let Viedeň - Lisabon obnovia až od augusta. A navyše Slovensko stále nepovažuje Portugalsko za bezpečnú destináciu.

V Nórsku, kde organizujeme zájazdy na súostrovie Lofoty, je situácia podobná, Norwegian zatiaľ vôbec neobnovil lety. Najnovšie toto ich rozhodnutie platí minimálne do konca augusta.

Faerské ostrovy podľa najnovších správ zvolili podobnú taktiku ako Island – svoje hranice otvoria všeobecne pre obyvateľov Schengenu a Veľkej Británie od 27. júna s tým, že pravidlo pre otvorenie sa pre konkrétnu krajinu predstavuje 20 infikovaných na 100 000 v danom týždni. Takisto budú mať povinné testovanie na letisku, bezplatné do 10. júla, následne si budú turisti platiť za test sami.

11fotiek v galérii Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET

Na čo ďalšie by ľudia mali myslieť, kým sa rozhodnú vycestovať?

Bez ohľadu na destináciu ľudia musia pozerať nielen na to, ako danú krajinu hodnotí Slovensko, ale napríklad aj Rakúsko či Maďarsko - podľa toho, odkiaľ odlietajú.

A samozrejme treba pozerať aj na to, ako tá ktorá krajina hodnotí Slovensko. Teda, či nám umožnia vstup a ak áno, za akých okolností. Napríklad také Dánsko doteraz cudzincov neprijíma, zatiaľ čo my sme pre nich už hranice otvorili.

A ako to vyzerá s testovaním pred cestou?

Rôzne krajiny zvolili rôzne prístupy. Niekde testy nepotrebujeme vôbec, v prípade Islandu bude testovaný každý na letisku. Uznávajú totiž len svoje vlastné testy, ktoré robia do konca júna zadarmo. Potom to bude spoplatnené.

Plus je dobré vyplniť pred cestou zdravotný dotazník – vyhnete sa zbytočnému čakaniu na letisku. A tiež sa odporúča stiahnuť aplikáciu podobnú tej, ktorú už niektorí Slováci poznajú z tzv. inteligentnej karantény.

Dobré je, že netreba čakať na výsledok testu, ale vám ho pošlú do 24 hodín formou SMS. Ak by náhodou bol výsledok pozitívny, Islanďania ponúknu 14 dňovú karanténu na ich vlastné náklady. Rovnako tak aj prípadná liečba súvisiaca s COVID-19.

Ste pripravená na variant, že niekto z klientov bude pozitívny?

Nie, nepripúšťam si to. Keď spomeniem opäť štatistiky, pravdepodobnosť pozitívneho testu je pre mňa tak mizivá, že až žiadna. Neobávam sa ani ciest v lietadlách. Verím, že tie hepafiltre sú spoľahlivé a na špičkovej úrovni.

Som preto nastavená tak, že ak by náhodou niekto mal pozitívny nález, budúci rok mu venujem zájazd zadarmo. Pretože považujem tú pravdepodobnosť naozaj za veľmi malú.

Keď sa už dostanem napríklad na Island, na čo sa mám pripraviť? Sú už všetky atrakcie pre turistov pootvárané?

Na Islande už nie sú žiadne obmedzenia. Niektoré hotely však zostávajú zatvorené, iné majú obmedzenú prevádzku v zmysle, že nevaria. Vyžaduje si to totiž ďalší personál a obsadenosť týchto hotelov zatiaľ nie je taká, ako boli v minulosti zvyknutí.

Hlavná atrakcia, ktorou je pre mnohých Modrá lagúna, tá je ale už otvorená bez akýchkoľvek obmedzení. Rovnako tak potápanie medzi kontinentmi či plavba na ľadovcovej lagúne alebo výlet za veľrybami.

11fotiek v galérii Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET

Island je dosť drahá krajina a mnoho ľudí zvažuje tento rok dovolenkovať na Slovensku. Je nejaký dôvod, prečo by mali teraz zvažovať túto destináciu?

Jednak teraz je výborný kurz eura k islandskej korune a bezplatné testovanie bude len do konca júna. A čo je pre nás výhodou, že tam môžu ísť len turisti z Európy, čiže žiadne preplnené atrakcie. To je niečo, čo sa tak skoro asi opakovať nebude. A to platí o mnohých krajinách, kde budeme môcť vycestovať.

A naopak sa obávam, že Slovensko bude cez leto preplnené. Vidieť to už teraz cez víkendy na kopcoch v Malých Karpatoch (smiech).

11fotiek v galérii Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET
11fotiek v galérii Island - Ilustračná foto Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET
11fotiek v galérii Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET
11fotiek v galérii Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET
11fotiek v galérii Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET
11fotiek v galérii Island Jún 2020 Zdroj: EVA ROSÍKOVÁ/CK SVET
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.