Opaľujte sa s rozumom a bezpečne

Teplé počasie láka ľudí na prechádzky alebo na leňošenie pri vode. Buďte však na pozore. Vonku na vás striehne nebezpečie vo forme ultrafialového žiarenia. Nadmerný pohyb na slnku a opaľovanie môže viesť k rakovine kože. Tento typ rakoviny je najrozšírenejším nádorovým ochorením na svete. Zanedbanie starostlivosti o kožu počas opaľovania a samotným nesprávnym opaľovaním ohrozujete svoje zdravie. Nemusíte sa pobytu na slnku vzdať úplne. Stačí dodržiavať zásady zdravého slnenia sa.

Opaľovať sa alebo nie?

Mnohí z vás majú dilemu, či je opaľovanie zdravé alebo nie. Tak ako všetko v živote, aj opaľovanie by ste nemali preháňať. Občasné vystavenie pokožky slnečnému žiareniu vášmu zdraviu celkom iste neuškodí. Práve naopak, pretože pri opaľovaní sa v tele produkuje vitamín D. Pomocou neho sa zvyšuje obranyschopnosť organizmu a imunita. Dôležité je, aby ste sa vyhli spáleniu kože. Stačí jedno začervenanie pokožky a v budúcnosti sa môžete ocitnúť medzi onkologickými pacientmi. Na pozore by sa mali mať aj dámy, ktoré sa chcú vyhnúť vráskam. Nadmerné opaľovanie zapríčiňuje predčasné starnutie kože a stratu elasticity.

Natierať sa a natierať sa

Čo teda robiť, keď túžite po hnedej pokožke? Natierať sa a natierať sa. Prípravkov, ktoré chránia kožu pred spálením je na trhu neúrekom. Keďže ide o vaše zdravie, dajte prednosť kvalite. Topvet produkty patria medzi lepšie prípravky na opaľovanie na našom trhu. Vždy si vyberajte krémy na opaľovanie, ktoré majú označenie UVA a UVB. Táto kombinácia vás ochráni pred neželaným spálením a rakovinou kože. Poraďte sa s dermatológom, ktorý zistí váš fototyp pokožky. Podľa typu vašej pokožky zvoľte ochranný faktor tzv. SPF. Konzistencia prípravkov na opaľovanie záleží od vašich preferencií. Niekto dáva prednosť dobre sa vstrebávajúcim olejom, iný uprednostní krémové zloženie. Na ošetrenie pokožky po opaľovaní používajte krémy alebo špeciálne sprchové gély. Krásna hnedá pokožka vám vydrží dlhšie, ak ju budete pravidelne hydratovať. Neviete si poradiť vo svete produktov na opaľovanie? Všetko pod jednou strechou nájdete na webových stránkach internetového obchodu naureus.sk. Váš nákup na dovolenku spravíte jedným klikom.

Zásady správneho opaľovania

Mesiac pred odchodom na dovolenku užívajte betakarotén (provitamín A) a vitamín C. Opaľovací krém nanášajte na pokožku v dostatočnom množstve, pre dospelého je to približne 35 ml. Natrite sa aspoň 30 minút pred pobytom na slnku. Nezabudnite si natrieť aj pery a uši. Po každom kúpaní alebo po dvoch hodinách pobytu na slnku tento proces opakujte. Počas prvých dní opaľovania používajte vyšší faktor. Neskôr, keď si pokožka na slnko zvykne a mierne zhnedne, ho môžete znižovať. Chráňte pred ostrým slnkom hlavu a oči, noste klobúky, šiltovky a slnečné okuliare. Pri sčervenení kože alebo pri alergickej reakcii sa ihneď schovajte do tieňa. Vyhýbajte sa opaľovaniu medzi 11 a 15 hodinou. Ak to napriek všetkému preženiete a spálite sa, natrite si postihnuté miesta krémom s panthenolom alebo obsahom aloe vera.

 

 

About the author