Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Jahodovo-bazové mini Charlottky

Jahodovo-bazové mini Charlottky
Valentín

Možno ste zachytili, že som sa zúčastnila na výzve #jahodovachallenge, v ktorej súťažilo osem foodbloggerov o naj jahodový recept. :) Síce som nevyhrala, ale už to, že spomedzi 8 naozaj skvelých receptov bol môj na pomyselnom treťom mieste, je super pocit. Zapojila som sa týmito rozkošnými mini Charlottami s domácimi piškótami a letnou kombináciou chutí jahody - baza. Môže byť? ;)

  • Porcie 4 porcie
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
NA PIŠKÓTY
3 ks  vajce
75 g  kryštálový cukor
85 g  hladká múka
2 PL  Gustin Dr. Oetker (prípadne Zlatý klas)
2 PL  práškový cukor
 
NA MOUSSE
280 ml  smotana na šľahanie
1  vanilkový cukor
 Vanilkový struk Bourbon Dr. Oetker
1-2 PL  práškový cukor
1 dl  rozmixované prepasírované jahody
2 PL  bazový sirup
4  plátok želatíny
4  menšie jahody
 
NA OZDOBENIE
 hrsť čerstvých jahôd
2 ČL  cukor
1/2 bal.  Tortové želé červené Dr. Oetker
 voda

Postup prípravy

Trošku som sa s nimi potrápila, ale aspoň som vychytala recept na piškóty, podľa ktorého ich hravo zvládnete. (Dá sa použiť aj na klasické okrúhle piškótky.) A taktiež som prišla na koreň želatíne, ktorej som sa vždy vyhýbala tým najväčším oblúkom. Tak čo, ideme na to?

Toto je rozpis na cca 4 porcie. Ak vám vystane krém, nič to, šup s ním do pohárov a máte výbornú panna cottu. Na piškóty si nachystáme dva veľké plechy vyložené papierom na pečenie. Pripravíme si servírovacie formičky, také tie okrúhle na ryžu, s priemerom 7,5 cm. Budeme potrebovať štyri. Obkreslíme ich na pečiace papiere. Rúru zapneme na 175°. Oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky z cukrom vyšľaháme do biela. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a obe časti opatrne prepojíme. Metličkou po častiach vmiešame preosiatu múku so škrobom. Hmotou naplníme cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou a na plech striekame piškóty. Najskôr tie do tvaru kruhov, ktoré budú slúžiť ako základ Charlottiek, potom podlhovasté s dĺžkou cca 8 cm. Piškóty posypeme práškovým cukrom, počkáme asi 5 minút, kým vsiakne a opäť posypeme. Po pár minútach vložíme plechy do rúry a pečieme 15 až 18 minút na hornom aj spodnom ohreve, pre väčšiu rovnomernosť môžeme plechy v polovici pečenia vymeniť.

Pripravíme si formičky. Do každej vložíme jednu okrúhlu maxi piškótu. Z podlhovastých piškót z jednej strany zrežeme oblý koniec. Poukladáme ich dookola tak, aby sa opierali zvnútra o steny formičky. Snažíme sa o to, aby medzi nimi neboli škáry. Do stredu kruhu položíme špičkou hore jahodu. (Širšiu časť môžeme predtým zrezať a zarovnať, aby lepšie stála.) Dáme do chladničky.

Želatínu namočíme do studenej vody na 10 minút. Šľahačku vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkou. Odoberieme tretinu množstva a opatrne do nej vmiešame jahodovú hmotu. Do zvyšku šľahačky pridáme bazový sirup. Želatínu zlejeme, rozpustíme na sporáku a keď je tekutá, vmiešame do nej 2 lyžice bazovej šľahačky. Túto želatínovú zmes rozdelíme do jahodovej aj bazovej šľahačky, pričom do jahodovej dáme trochu viac. Dobre premiešame metličkami. Keď krémy začnú hustnúť, lyžicou nanesieme najskôr biely krém dovnútra Charlottiek tak, aby zakrýval jahodu. Dáme zachladiť. Nanesieme aj ružový krém a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.

Jahody rozmixujeme s cukrom, prepasírujeme a doplníme vodou do 125 ml. Dáme do kastrólika, pridáme polovicu balíčka Tortového želé a za stáleho miešania privedieme do varu. Pár minút necháme vychladnúť a potom opatrne od stredu nalejeme na vrch koláčikov. Keď želé stuhne, ozdobíme ich tak, ako sa nám páči. ;)

17. 6. 2020 11:19

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty