Komerčné články Praktické tipy

Bezpečnosť na internete by sme za žiadnu cenu nemali podceňovať 

Bezpečnosť na internete by pre nás mala byť prvoradou témou a túto zásadu by sme mali rešpektovať pri akejkoľvek činnosti počas online pripojenia na sieť. Otázka bezpečnosti na internete však nie je len doménou domáceho pripojenia a primárne by sme ju mali riešiť aj v práci. Zamykanie telefónu či PC by sme pri púšťaní oboch zariadení z ruky mali robiť automaticky a tento krok je absolútnym základom v rámci bezpečnosti na internete. Najmä v práci môže byť ignorovanie tejto jednoduchej zásady v rozpore s bezpečnosťou a ani na pracovisku si nemôžeme byť niekedy istý myšlienkovými pochodmi u ostatných kolegov.

Bezpečnosť na internete by sme mali dodržiavať doma, v práci a všade inde

Nasledujúce riziko v otázke bezpečnosti na internete zvykne byť neraz prehliadané, no pre prípadného útočníka znamená veľmi dôležitý bod na ceste k toľko vytúženému zneužitiu našej identity, súkromia alebo majetku. Konkrétne máme na mysli zdieľanie polohy a táto funkcia je umožnená užívateľovi štandardne pri pripojení na sociálnych sieťach. Na tento krok možno pristúpiť aj pri označovaní jednotlivých osôb na fotkách a pre spomínaného útočníka môžu veľmi presne vypovedať o aktuálnej polohe danej osoby. Bezpečnosť na internete je následne veľmi úzko prepojená aj s bezpečnosťou nášho majetku a na mysli máme napr. rôzne cenné predmety v našich domácnostiach. Ak si totižto niekto online zverejní fotku so svojou aktuálnou polohou a tá uverejnená počas zahraničnej dovolenky, mali by sme zvážiť, či takýto prístup nemôže niekto zneužiť na vlámanie sa do našej domácnosti. Množstvo užívateľov sa na bezpečnosť na internete takto nepozerá, no v uplynulom desaťročí sa takýto scenár opakuje pomerne často a celkom určite ho možno označiť za riziko.

Milovanou i nenávidenou témou v otázke bezpečnosti na internete je sťahovanie nových aktualizácií. Bezpečnostní analytici však sťahovanie najnovších verzií jednotlivých softvérov a aplikácií prinajmenšom odporúčajú a dôvod je jednoduchý. Pomerne veľkú skupinu ľudí proces aktualizovania otravuje, pretože s týmto úkonom je nutne spojené aj niekoľkominútové čakanie, nutnosť reštartovať zariadenie alebo jeho spomalenie. Zmyslom aktualizácií je však zapracovanie najnovších funkcií a vo väčšine prípadov sa jedná o otázku zvyšovania bezpečnosti. Aktualizácie teda určite neodkladajte a realizujte ich pri niektorej z prvých výziev na ich realizáciu.

Pre viac informácií kliknite na webovú stránku  https://silverdium.sk/.

Leave a Comment