Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zdevastovaná národná pamiatka vstáva z popola: Noví majitelia sa pustili do opravy Kuneradu

Konečne ožíva! Po posledných dvoch požiaroch sa z Kuneradského kaštieľa (okr. Žilina) stala ruina s nejasným osudom. V auguste 2019 však došlo k zmene majiteľov.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Slováci žijúci vo Švajčiarsku začali okamžite podnikať kroky na jeho záchranu. Z priestorov zhoreniska vyniesli až 1 200 ton požiarnej sutiny! Objekt postupne vyčistili od náletovej zelene, pozbierali a uskladnili zvyšky balustrád a kamenných zábradlí roztrúsených po okolí. A hoci majú pred sebou ešte veľa práce, bývalé honosné sídlo aristokracie už teraz odhaľuje svoj pôvodný cveng.

Rekonštrukciu secesného zámku jeho noví majitelia odštartovali na jar. V polovici marca sa začala príprava debnenia na strop prvého poschodia kaštieľa. Tieto práce však majitelia sledovali už len virtuálne. Od poslednej, februárovej návštevy sa na Slovensko totiž nedostali kvôli koronavírusu.

 

Zo Švajčiarska, kde žijú, sa im podarilo na rodné Slovensko vycestovať až v uplynulých dňoch. „Tým, že žijeme v krajine, ktorá bola koronou postihnutá skoro najviac, nemali sme povolenie vycestovať. Tie práce pokračovali, pravidelne sme dostávali fotky a videá. Je to obdobie, ktoré sa nebude opakovať a chceli sme to vidieť. Ale boli sme pri tom aspoň virtuálne,“ povedala majiteľka objektu Jana Škottová.

Otvoriť galériu

V čase, keď nemohli vycestovať na Slovensko, prebiehali na Kuneradskom kaštieli práce, ktoré majú sceliť objekt, keďže z neho zostali len obvodové múry a zopár vnútorných priečok. „Vybudovali sme strop ponad celé prízemie, okrem častí, ktoré budú otvorené kvôli schodiskám alebo výťahu a dostali sme už aj povolenie na vybudovanie stropu druhého poschodia,“ vysvetlila Jana Škottová.

Po­dľa nej budú stabilizačné práce pokračovať ešte asi dva mesiace, objekt v tejto fáze dostane aj provizórnu strechu, a potom stavebný ruch na dlhší čas utíchne. „Pre zámok to bude najdôležitejšie obdobie, pretože sa rozhodne, akú bude mať budúcu podobu a využitie. Takže tie rozhodnutia, ktoré sa budú robiť za ten rok, budú pre zámok z dlhodobého hľadiska najdôležitejšie,“ uzavrela Škottová.

Zo zmien, ktoré sa udiali v kaštieli, je nadšený aj miestny aktivista a organizátor protestov na záchranu Kuneradského kaštieľa Miroslav Bellan. „V interiéri zámku som bol po dvoch rokoch. Dnes vyzerá úplne inak. Po vyvezení sutiny opäť začína dýchať zámockou atmosférou. Som nadšený,“ podotkol.

 

Otvoriť galériu

25. septembra 1944 – počas SNP ho vypálili nemecké jednotky

10. marca 2010 – strechu kaštieľa zasiahol veľký požiar

20. októbra 2018 – chátrajúci zámok opäť vyhorel

 

Grófske sídlo aj liečebňa

Kaštieľ dal postaviť v roku 1916 gróf Ballestrém, pruský junker. Stavba mala pôvodne slúžiť ako rekreačný lovecký kaštieľ pre vtedajších cisárov Rakúsko-Uhorska a Nemecka – Františka Jozefa a Viliama II. Po vypuknutí 1. svetovej vojny sa tento zámer neuskutočnil. Slúžil ako rodinné sídlo pre potreby rodiny Ballestrémovcov, ktorí zámok nav­števovali. Počas SNP mala v zámku sídlo 2. partizánska brigáda M. R. Štefánika, a preto ho vypálili Nemci. V roku 1959 sa dočkal rekonštrukcie a slúžil ako liečebňa. Potom ho vlastnili Slovenské liečebné kúpele Rajecké Teplice, tie však do neho neinvestovali a zámok chátral. Prvé čistiace práce sa začali vlani v októbri.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sv, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz