Ako správne sadiť a pestovať fazuľu + tipy na prevenciu pred škodcami

Georgina Babinová Téma
5. mája 2022 4

Fazuľa je skvelá rastlina pre začínajúcich záhradkárov, pretože jej sadenie aj pestovanie je veľmi jednoduché. Všetky druhy fazúľ sa pestujú neuveriteľne ľahko. Môžete ju pestovať v obmedzenom priestore a vyberať môžete z úžasného množstva druhov. A už ani nehovoriac o pridanej hodnote – je veľmi výživná, čo je ďalší dobrý dôvod na jej pestovanie. Proces je naozaj jednoduchý a vy si tak naplno užijete pocit z úspechu vášho pestovateľského úsilia, aj keď túto bezproblémovú zeleninu rovnako milujú aj skúsení záhradníci.

Fazuľu môžete pohodlne pestovať aj vo vyvýšenom záhone:

Pozrieť ďalšie

 

Fazuľa v skratke

Fazuľa je jednou z prvých kultivovaných rastlín na svete. Najstaršie nálezy a dôkazy o tom, že sme používali fazuľu ako potravu, sú staré 9 000 rokov a boli nájdené v Thajsku. V Afganistane a na úpätí Himalájí sa našli divoké varianty fazule obyčajnej (fava bôby). Fazuľa sa tiež nachádzala v hrobkách kráľov v starovekom Egypte, ako potrava pre ich duše v posmrtnom živote.

Fazuľa je bohatá na vlákniny, bielkoviny, komplexné uhľohydráty, foláty a železo, ale niektoré z nich, napríklad červené a biele obličkové fazule, obsahujú toxíny, keď sú surové. Obsahujú lektín fytohemaglutinín, ktorý môže spôsobiť otravu so symptómami nevoľnosti, zvracania a hnačky už od piatich surových fazúľ. Tento toxín sa môže odstrániť varom fazule najmenej 30 minút pri 100 ° C. Ak sa fazuľa varí v pomalom hrnci (80 ° C a dlhší čas), môže sa päťkrát zvýšiť riziko otravy a tento spôsob prípravy fazule sa neodporúča. Fazuľa tiež obsahuje oligosacharidy (rafinóza a stachyóza), ktoré sú trávené baktériami v hrubom čreve, čo vedie k plynatosti.

Rastliny fazúľ sú buď popínavé odrody, ktoré sa pestujú v dlhých „viniciach“ alebo nízko rastúce kríčkové druhy.Samozrejme oba druhy majú svoje výhody aj nevýhody:

  • kríčková fazuľa obyčajne vyžaduje menej údržby a ľahšie sa pestuje, ale popínavá fazuľa obyčajne produkuje viac fazule a je viac – menej odolná voči chorobám
  • kríčková fazuľa „produkuje“ asi 50 až 55 dní, popínavej to bude trvať 55 až 65 dní
  • kríčková fazuľa často dozrieva naraz, takže každé dva týždne môžete siať znova. Popínavá potrebuje, aby jej vinič rástol a bude produkovať zrelé struky mesiac alebo dva.

Väčšina odrôd je zelená, existujú však aj fialové, červené, žlté a pruhované. Fazule sú dlhé 1 až 2 cm a sú buď guľatého alebo splošteného tvaru. Na konzumáciu sa zberajú mladé a jemné struky, ešte pred úplným vyvinutím semien. Najobľúbenejšie odrody boli kultivované tak, aby mali struky bez strún, ale veľa záhradníkov uprednostňuje príchuť staromódnych „strunových“ typov.

Základné fakty
Botanický názov:Phaseolus vulgaris
Typ rastliny:jednoročná strukovina
Zrelá veľkosť:Veľkosť sa bude líšiť v závislosti od odrody. Kríčková fazuľa je zvyčajne cca 60 cm vysoká a 30 cm široká. Popínavé fazule môžu rásť nahor alebo cez mrežu na dobrých 3 m do výšky. Struky sú dlhé 8 až 10 cm.
Vystavenie slnku:priame slnko
Typ pôdy:stredne bohatá
pH pôdy:mierne kyslé až neutrálne pH 6,0 až 7,0
Čas kvitnutia:asi 55 dní po výsadbe, na jar
Farba kvetov:biela, ružová, fialová, viacfarebná

Klíčky fazule

 

Sadenie fazule

Fazuľa je jedna z mála rastlín, ktorá by nemala začínať ako sadenica v interiéri alebo presádzať do vašej záhrady. Je to preto, že má jemnú koreňovú štruktúru, ktorá sa ľahko poškodí a prenos nemusí prežiť. V dôsledku toho by ste mali zasiať semená na jar priamo do zeme.

Všetky druhy fazule by mali byť vysiate po tom, čo nebezpečenstvo mrazu pominie a pôda sa zahreje na 10 ° C. Neosievajte príliš skoro, pretože studená vlhká pôda oneskorí klíčenie a môže spôsobiť hnilobu semien. Fazuľu zasejte 2,5 cm hlboko do ťažkej pôdy alebo 4 cm hlboko do ľahkej pôdy. Tri druhy fazule – cowpea, yard-long a lima by sa mali vysádzať 1 cm hlboko do ťažkej pôdy a 2,5 cm hlboko v ľahkej pôde. Semená prikryte pieskom, rašelinou, vermikulitom alebo starým kompostom, aby ste zabránili kôrovateniu pôdy. Semená kríčkovej fazule sejte 5 až 10 cm od seba oddelené v radoch, ktoré sú od seba vzdialené 60 až 90 cm. Popínavú fazuľu sadte buď do radov alebo do kopcov so semenami 15 – 25 cm od seba v radoch, ktoré sú od seba vzdialené približne 1 m.

Pravidelne zalievajte. Ihneď po výsadbe dajte semenám dostatok vody na podporu ich klíčenia. Po výsadbe by ste mali zalievať každé 2 až 3 dni, aby pôda bola vždy vlhká. Vyhnite sa však nadmernému zalievaniu, pretože príliš veľa vody (ponechanie kaluže alebo mlák na vrchnej pôde) spôsobí hnilobu semien.

 

➡️ Kde sadiť fazuľu?

Fazuľa je ideálna pre slnečné a dobre odvodnené miesto. Preferuje vlhkú, úrodnú pôdu na chránenom mieste, mimo dosahu silných vetrov, ale môže sa úspešne pestovať aj v kvetináčoch. Fazuľa nepotrebuje doplnkové hnojivo, pretože fixuje svoj vlastný dusík. Chudobná pôda by sa však ešte pred výsadbou mala upraviť kompostom. Fazuľa uprednostňuje mierne kyslé až neutrálne pH pôdy (6,0 – 7,0). Pred výsadbou postavte podpory pre rastliny. Fazuľové típí sú pravdepodobne najkrajšou možnosťou podpory. Využite príležitosť vytvoriť stredobod vašej záhrady – zvislý listový akcent plný kvetov a fazule!

Rastlina má tendenciu prestať kvitnúť v extrémnej horúčave leta a čiastočný tieň sa môže zdať ako dobrý nápad, ale ak ju udržiavate zalievanú, je to pre ňu dostatočná úľava a čoskoro obnoví kvitnutie. Plné slnko tiež pomáha udržiavať rastliny suché a menej pravdepodobne budú zasiahnuté chorobou.

Fazuľa je vynikajúcou rastlinou, pokiaľ ide o striedanie plodín, pretože, ako sme už spomenuli, pomáha fixovať dusík v pôde. Je to dobrý nápad sadiť ju tam, kde predchádzajúcom roku boli vysadení členovia rodiny Brassica (kapusta, brokolica, ružičkový kel alebo karfiol). Fazuľa je pomerne neprieberčivá rastlina a dobre spolu vychádza takmer so všetkými ostatnými. Jedinými rastlinami, ktoré by nemali byť v jej okolí, sú členovia rodiny Allium, ako napríklad cibuľa, cesnak, pór a škorica. Rodina Allium môže inhibovať alebo zastaviť rast strukov.

Ruky chrániace klíčky fazule

 

Starostlivosť

Mulč je neuveriteľne užitočným nástrojom pre začínajúcich záhradkárov. Blokuje burinu a zadrží vlhkosť – dve dobré veci pre nové rastliny. Potom, čo semená vyrastú niekoľko centimetrov, rozprestrite po záhradnej pôde vrstvu mulču hrubú 2,5 cm. Uistite sa, že je dobre odvodnený. Fazuľa má plytké korene, takže ich mulčovanie udržuje v chlade. Polievajte pravidelne, asi 5 cm za týždeň. Ak fazuľa nebude dostatočne zalievaná, prestane kvitnúť. Polievajte počas slnečných dní, aby listy nezostali namočené, čo by mohlo vyvolať chorobu.

Ak je to potrebné, začnite hnojiť po kvete a objavení sa strukov. Nepoužívajte hnojivo s vysokým obsahom dusíka, inak získate svieže lístie a málo fazule. Pridanie kompostu alebo kompostovaného hnoja v polovici vegetačného obdobia je dobrou alternatívou k tekutému hnojivu. Plejte starostlivo, ale opatrne, aby sa zabránilo narušeniu plytkých koreňových systémov fazule. Keď rastlina dosiahne vrchnú časť podpery, odštipnite vrchnú časť viniča. To ju prinúti dávať energiu do produkcie viacerých strukov. Pri vysokých teplotách používajte kryty  nad mladými rastlinami; horúce počasie môže spôsobiť opadanie kvetov, čo znižuje úrodu.

Nemanipulujte s fazuľou, ak je mokrá; môže to šíriť spóry húb. Nepestujte ju na rovnakom mieste každý rok. Rotujte ju na záhonoch, na ktorých za posledný rok alebo dva dorástli šalát, tekvica, brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol alebo kel.

 

Škodcovia a choroby

Pestovanie fazule je ľahké, pokiaľ jej splníte jej základné požiadavky. Aj za tých najideálnejších okolností však môžu nastať prípady, keď sa problémy s pestovaním fazule vyskytnú.

Vošky na fazuli

 

➡️ Škodcovia

Fazuľu napadá niekoľko hmyzích škodcov. Väčšinu z nich však možno ľahko odstrániť ručne alebo pomocou mydlovej vody. Časté inšpekcie a rýchle odstránenie sú dôležitými krokmi na zamedzenie alebo zmiernenie rozvoja silných zamorení, ktoré zvyčajne vyžadujú drastickejšie opatrenia, ako je napríklad používanie pesticídov.

 

➡️ Choroby

Chorobami je postihnutých veľa druhov fazule. Väčšine týchto problémov sa však dá predísť výberom a pestovaním odrôd odolných voči chorobám. Pomáha tiež striedanie fazule najmenej každý druhý rok a správne praktizovanie pokynov týkajúcich sa polievania a rozstupov. V pôde žije veľa druhov húb, ktoré môžu spôsobiť spúšť na fazuľových plodinách, najmä sadeniciach a spôsobiť, že rastlina nebude rásť.

Korene môžu odumrieť a listy žltnúť. Rastliny môžu vykazovať zmenu farby a slabý rast. Dbajte na to, aby fazuľa bola vysadená v dobre odvodnenej pôde, pretože nadmerná vlhkosť je ideálnym prostredím pre vývoj húb.

  • kmeňová antracnóza je huba, ktorá bežne spôsobuje problémy s fazuľou v silne mokrých podmienkach. Fazuľa môže mať tmavo sfarbené lézie alebo škvrny. Neexistujú žiadne prostriedky nápravy, ale pomocou vhodných preventívnych opatrení, ako je vyhýbanie sa nadmernému zavlažovaniu, je možné jej predísť.
  • huba Sclerotina spôsobuje mäknutie strukov. Listy tvoria vodnaté miesta a stonky hnijú. Tento bežný problém fazule spôsobujú chladné a vlhké podmienky. Zlepšite cirkuláciu vzduchu a zlikvidujte rastliny.
  • fazuľová hrdza je ďalším bežným problémom spôsobeným plesňami. Na napadnutých rastlinách sa objavujú škvrny sfarbené do hrdzava a listy môžu žltnúť a opadať. Rastliny by sa mali odstrániť a zlikvidovať. Vyhnite sa vlhkým podmienkam a striedajte rastliny.
  • bakteriálne plesne sú tiež bežné vo vlhkom prostredí. Škvrnitosť útočí pri nízkych teplotách. Bežné plesne sa vyskytujú za teplého počasia. Obe sú spôsobené infikovanými semenami a ľahko sa šíria v mokrých podmienkach.
  • mozaikové vírusy sú spôsobené používaním herbicídov, infekciami alebo nedostatkom živín. Mnohé sa prenášajú prostredníctvom škodcov, ako sú vošky alebo infikované semená. Rastliny vykazujú nezvyčajné farebné škvrny.
  • rast bielej alebo šedej „múčky“ môže signalizovať múčnatku, ktorá sa šíri vetrom a dažďom.

Napadnutý list fazule

 

 

➡️ Tipy na prevenciu

Fazuľa preferuje teplé počasie, plné slnko a dobre odvodnenú pôdu. Pestovanie fazule zo semien alebo rastlín odolných voči chorobám pomáha minimalizovať problémy. Ďalším spôsobom, ako zmierniť problémy s pestovaním fazule, je udržiavať oblasť bez zvyškov vrátane pozberových rastlín. Nadmerné teplo a vlhkosť sú zodpovedné za väčšinu problémov so škodcami a chorobami. Ponechajte medzi rastlinami väčší priestor pre lepšie prúdenie vzduchu, najmä vo vlhkých oblastiach. Listy udržiavajte v suchu tak, že sa budete vyhýbať sprinklerom nad „hlavou“, aby ste obmedzili vývoj huby. Nakoniec nezabudnite na záhrade striedať plodiny najmenej každý druhý rok, aby ste zabránili problémom spojenými s pôdnymi agensmi.

 

Zber a skladovanie

Akonáhle sú struky zrelé, je potrebné pamätať si len tri veci: oberať, oberať … a ešte viac oberať! Keď sa fazuľa „rozbehne“, je takmer nezastaviteľná, ale iba vtedy, ak sa tieto vzácne struky oberajú hneď ako sa objavia, zatiaľ čo sú stále relatívne mladé a krehké. V tomto okamihu budú krásne jemné, ale ak sa nechajú príliš dlho, budú strunové a tvrdé. Zastavte zber a produkcia sa zastaví. Fazuľu zbierajte ráno, keď je v nej najvyššia hladina cukru.

Na konci sezóny sa oplatí nechať niekoľko strukov voľne opeľovaných alebo dedičských odrôd vyschnúť na rastline. Vysušené tobolky opláchnite a potom dajte fazuľu dovnútra, aby sa ďalej sušila na vzdušnom mieste. Fazuľu na osev skladujte v papierových vreckách označených odrodou a dátumom a potom ich použite na budúci rok. Fazuľu skladujte vo vzduchotesnej nádobe odolnej voči vlhkosti v chladničke. Fazuľa časom stvrdne, aj keď je správne skladovaná. Čerstvá sa môže uchovať asi 4 dni alebo môže byť blanšírovaná a zmrazená okamžite po zbere. Môže byť aj konzervovaná alebo nakladaná.

Suché fazuľové struky, červená fazuľa

 

➡️ Zber suchej fazule

Fazuľu je možné zbierať aj suchú. Doprajte jej niekoľko mesiacov dozrieť. Budete vedieť, že tobolky spravili pokrok, keď sa vydujú. Čoskoro potom struky zmenia farbu na bledú, slamenú a ku koncu leta alebo začiatkom jesene začnú vysychať.

Vysušené struky môžete oberať tak, ako sa objavia. Ľahšie je vyťahovať rastliny naraz ( korene nechajte v zemi, pretože sú cenným zdrojom dusíka). Načasovanie závisí od miestnej klímy. V teplom a suchom podnebí struky úspešne uschnú na rastline – fazuľa musí byť vylúpaná. Ak sa teplota vzduchu rýchlo ochladzuje a je sychravo, preneste vinič do interiéru vo vhodnom čase a zaveste ho na teplé a suché miesto na dokončenie sušenia (skleník je dokonalý). Nechcete, aby fazuľa zamrzla, preto ju preneste najneskôr pred prvým mrazom.

Akonáhle sú struky suché (fazuľa by mala v tobolkách rachotať), môžu byť vylúpané na podnosy a umiestnené na teplé miesto, aby fazuľa pokračovala v sušení. Akonáhle je suchá, môže byť dekantovaná do sklenených nádob na skladovanie na chladnom a tmavom mieste.

 

➡️ Sušená fazuľa v kuchyni

Varenie fazule sušenej doma zaberie oveľa menej času ako fazule zakúpenej v obchode a preto aj chutí omnoho lepšie. U nás sa používa hlavne v dusených mäsách, casserole, polievkach, tajinoch, šalátoch, omáčkach, zatiaľ čo na rôznych miestach sveta sa pripravuje pre nás netradičnými spôsobmi.

Africká akara z čiernych fazúľ

Africká akara z čiernych fazúľ

Napríklad v Číne (presnejšie v S’-čchuane) sa fazuľa zmieša so sójovými bôbmi a chilli papričkami a fermentuje na pastu zvanú doubanjiang. V Dalmácii, časti Chorvátska, ľudia pripravujú tradičné jedlo vyrobené z plnených artičokov s fazuľou a hráškom. Gréci tiež varia dusené artičoky a fazuľové struky. Južné Spojené štáty americké jedia „Hoppin ‘John“ – pokrm z ryže a fazule. „Akara“ je v západnej Afrike a Karibiku tradičná. Pripravuje sa zmiešaním rozdrveného hrášku s čiernou fazuľou, soľou, cibuľou a paprikou a vysmažením tejto zmesi. Fazuľa adzuki vo východnej Ázii sa varí s cukrom a pripravuje sa z nej sladká pasta, ktorá sa používa ako prísada do mnohých dezertov. Mungo fazuľa sa varí s kokosovým mliekom, cukrom a trochou zázvoru a tvorí kašu, ktorá je známa ako dezert „es kacang hijau“.

💡 Dôležité! Sušená fazuľa obsahuje vysoké množstvo lektínu, prírodnej chemikálie, ktorá môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Nenechajte sa tým odradiť – pripravte si fazuľu pred varením a bude božská! Fazuľu namočte cez noc alebo najmenej na osem hodín a potom ju vložte do studenej vody. Nechajte vodu prudko prevariť a takto varte desať minút, potom znížte teplotu a duste, kým nezmäkne. 

 

Ako pestovať fazuľu na balkóne v kvetináči?

Fazuľa je krásnou rastlinou pre kvetináče. Svojimi peknými kvetmi a atraktívnym lístím môžu byť skutočným akcentom chránenej terasy, balkóna alebo dvora.

Fazuľa v kvetináči na balkóne

 

➡️ Výber kvetináča

Hĺbka kvetináča na pestovanie fazule sa líši v závislosti od jej druhu. Popínavé fazule potrebujú 20-23 cm pôdy, zatiaľ čo kríčkové si vystačia s iba 15-18 cm. Pri pestovaní čerstvej zeleniny je dobré sa držať väčších kvetináčov. Pojmú viac pôdy a na druhej strane dlhšie zadržiavajú vlhkosť.Venujte pozornosť tomu, aby v kvetináči bolo niekoľko nehatených drenážnych otvorov. Otvory môžete zakryť aj drôtom alebo plastovou mriežkou, aby ste zabránili vytečeniu pôdy z dna. Prípadne môžete spodnú časť kvetináča ohraničiť asi 2 cm malých kameňov.

Terakotové kvetináče, drevené debny a sudy sú skvelé na pestovanie rastlín ako je fazuľa. Len sa uistite, že volíte neglazované možnosti. Neglazované nádoby majú oveľa lepšiu reguláciu vlhkosti. Tieto nádoby „dýchajú“ a umožnia odparenie prebytočnej vody, aby sa rastliny neutopili. Počet rastlín, ktoré môžete zasiať do nádoby, závisí od priemeru nádoby. Spravidla plánujte deväť rastlín na každých 30 cm povrchu. Použite odrodu osiva, ktorá dobre produkuje v kontajnerových záhradách, ako sú Kentucky Wonder, Blue Lake Pole alebo Topcrop.

 

 

➡️ Príprava pôdy

Pri pestovaní fazule v nádobách je pre zdravie rastliny nevyhnutná adekvátna pôda. Fazuli sa darí v úrodnej pôde zadržiavajúcej vlhkosť bohatej na organický obsah. Môžete si kúpiť hotový mix alebo si vytvoriť svoj vlastný. Ak chcete vyrobiť vlastnú zmes, kombinujte rovnaké časti kompostu, záhradného ílu a čistého hrubého piesku. Pridajte nejaký organický hnoj a dôkladne premiešajte. Prípadne môžete použiť rovnaké časti rašelinového machu alebo kompost s pasterizovanou pôdou a perlitom. Pasterizovaná pôda pomáha znižovať riziko výskytu burín a patogénov. Fazuľa preferuje pôdu s hodnotami pH medzi 6,0 a 7,0. To znamená, že je neutrálna až mierne kyslá. Na testovanie zmesi v kvetináčoch môžete použiť prúžky pH, aby ste sa uistili, že je v odporúčanom rozmedzí.

 

➡️ Výsev

Semená fazule vysádzajte počas teplého počasia skoro na jar. Fazuľa je vysoko citlivá na nízke teploty a mráz. Takže saďte až hrozba mrazu pominie.

Pri výseve postupujte podľa týchto krokov:

  • naplňte kvetináč pripravenou zmesou asi na 5 až 7 cm od vrchu. Pôdu zalejte vodou až do úplného prevlhčenia.
  • ak sadíte popínavú fazuľu, vložte do nádoby oporu. Kríčková ju nepotrebuje. Oporu inštalujte pred výsevom, aby ste neskôr nenarušili krehké korienky.
  • semienka vložte do kvetináča a zakryte asi 5 cm pôdy
  • kvetináče umiestnite na slnečné miesto a pravidelne ich polievajte, aby sa zabezpečila rovnomerná vlhkosť počas prvých 2 až 3 týždňov. Po prvých týždňoch môžete rastliny zalievať vždy, keď je povrch zeminy na pocit suchý. Fazuľa by mala vyklíčiť do 5 až 8 dní. Fazuľa je okrem mrazu citlivá aj na silný vietor, najmä keď je mladá. Kontajnery umiestnite na miesta, kde budú v bezpečí pred silným vetrom.
  • akonáhle vyklíči, môžete okolo klíčkov rozsypať vrstvu mulču. Pomáha udržiavať vlhkosť pôdy a tiež zabráni burine rásť, ak ste nepoužili pasterizovanú pôdu.

 

➡️ Starostlivosť

Fazuľa potrebuje veľa vody a to platí najmä pri starostlivosti o črepníkovú fazuľu. Polievanie je rozhodujúce vo fáze produkcie kvetov. Ak rastliny vyschnú, púčiky opadnú. V teplom počasí, keď sú rastliny v plnom raste a kvete, si užívajú ak ich skoro ráno alebo večer postriekate vodou. Pomáha to aj pri opeľovaní.

Hnojte raz mesačne zriedeným tekutým rastlinným hnojivom, pokiaľ ste do pôdneho média nezamiešali hnojivo s postupným uvoľňovaním. Dávajte pozor na hmyz a iné škodce a bojujte proti nim k rastlinám priateľskými výrobkami, ako je záhradnícke mydlo alebo neemový olej. Pestovanie fazule v kvetináči by vám malo poskytnúť jedlé struky do 45 až 65 dní, ak sa pestuje na plnom slnku. Zberajte keď sú struky stredne veľké s pevnými strukmi. Konzumujte ich čerstvé pre čo najlepšiu chuť, alebo ich môžete zmraziť a vychutnať si ich aj po sezóne.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.6/5 - (16 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre

problém s popínavou fazulou, akú chybu som spravil keď ju sa dím každým rokom stále tak isto.
Mám ju na tyčkách vysokých cca 3m a so závlahou (kvapkovou), rast v poriadku aj kvitnutie, ale potom ten zber, struky narastené, ale prázdne, v niektorích jedna možno dve zrnka fazule a toto sa deje posledné dva možno tri roky. Neviem príčinu, lebo opelovačov (včiel) mám v záhrade plno, som aj včelár, ale asi včely velmi kvet fazule neláka. Je to klímou?
Ďakujem za odpovede.

Každý rok som mal nadúrodu fazule.Tohto roku by som získal prvú cenu za najviac zakvitnutú tyčkovú fazuľu/ak by taká súťaž bola/, ale struky žiadne.Čo sa vlastne stalo? Ešte som taký prípad nemal, a to už sadím nejaký ten “piatok”.

Dobrý deň,
toho roku mi strakatá fazuľa poschádzala, ale nezarodila , skoro žiadny struk z počtu cca 300 ks
vysadených fazúľ. V čom som urobil chybu ? Záhradkarčim od roku 1994 a to sa mi nestalo.
Mám 69+ rokov.
S pozdravom
Ing.Ján Schneider
Sečovce
0949322652
jan.schneider52@gmail.com

pri pohľade do gule, – veľa dusíkatého hnojiva, v čase kvitnutia silné slnečné žiarenie, sadiť do kukurice, ktorá vytvára tieň, zalievať 5cm za týždeň

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.