Trnavská arcidiecéza získala dvoch nových diakonov

TRNAVA 15. júna 2020 - V sobotu 13. júna, na spomienku sv. Antona Paduánskeho, udelil trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch posvätný rád diakonátu dvom kandidátom pre duchovnú službu v Trnavskej arcidiecéze.

Diakonmi sa stali Bernard Novák z Bieleho Kostola, ktorý je filiálkou farnosti Ružindol a Maciej Krzysztof Wojtal z farnosti Okoličná na Ostrove, pôvodom z Poľska. Celý obrad diakonskej vysviacky sa niesol v hlbokej duchovnej a sústredene prežívanej atmosfére, ktorú umocňoval spev organistu na chóre katedrály. „Väčšinou, keď svätíme diakonov, tak nám príde na myseľ ten najznámejší, ktorého poznáme a to je sv. Štefan, prvomučeník. Je príkladom pre všetkých diakonov, predovšetkým v úplnom odovzdaní sa do Božej vôle. Pre svojho Majstra sa dal ukameňovať a voči svojim mučiteľom nepociťoval nenávisť, ale sa aj v posledných chvíľach svojho života za nich modlil, aby im Pán Boh odpustil. Grécky výraz στέφανος (stefanos) znamená «ovenčený» alebo «korunovaný»... Aj diakon má byť vencom Božej slávy, ale aj vencom, ktorý môžeme obsiahnuť od Pána vo Večnosti po dobre prežitom kňazskom živote,“ týmito slovami uviedol do slávnosti všetkých prítomných hlavný celebrant.
 
Po predstavení kandidátov diakonátu, zo strany vsdp. kanonika Róberta Kissa, generálneho vikára Trnavskej arcidiecézy, sa ku obom svätencom prihovoril trnavský arcibiskup Ján Orosch. V homílii pozval prítomných rodinných príslušníkov, priateľov, aby sa do hĺbky zamysleli nad tým, aké vznešené služby čakajú týchto mužov, vychádzajúcich z ich radov. Zároveň slovami „... už teraz sa musíte upevňovať vo vašom pevnom rozhodnutí a uvažovať o tom, aké rozličné situácie môžu nastať vo vašom živote, nielen teraz pred krásne vyzdobeným oltárom, pred kňazmi a prítomnými veriacimi, ale vo svojom každodennom živote budete dokazovať to, že ste to od začiatku mysleli vážne,“ svätencov pozval k tomu, aby boli celý život verní svojmu sľubu, ktorý dávajú Bohu v tomto slávnostnom momente.
 
Na záver slávnosti sa vysvätení služobníci Cirkvi slovami diakona Bernarda Nováka na prvom mieste poďakovali Pánu Bohu, „vďaka ktorému sme tu a bez ktorého by tu nebol nikto z nás“. Potom nasledovalo poďakovanie svätiteľovi, arcibiskupovi Jánovi Oroschovi „za to, že ste nás prijali do seminára, sprevádzali nás svojimi modlitbami, aj materiálnou a duchovnou pomocou“. Potom sa poďakovali i predstaveným seminára, pánovi farárovi Petrovi, rodičom a ďalším, ktorým vďačia za formáciu, výchovu a príklad. Apoštolské požehnanie trnavského arcibiskupa Jána Oroscha zavŕšilo bohoslužbu. Nasledovala pápežská hymna. Po skončení slávnosti mohli hostia pogratulovať novým služobníkom Cirkvi k prijatej vysviacke v priestoroch Trnavského arcibiskupského úradu.
 
Diakonskú vysviacku bolo možné sledovať i v priamom prenose cez facebookový profil Trnavskej arcidiecézy, nakoľko hostia z Poľska nemohli prísť na slávnosť kvôli uzavretým štátnym hraniciam z dôvodu pandémie nového koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.
 
facebook sharing button Zdieľaj
Trnavská arcidiecéza získala dvoch nových diakonov

V sobotu 13. júna boli v trnavskej katedrále vysvätení za diakonov kandidáti Bernard Novák z Bieleho Kostola, ktorý je filiálkou farnosti Ružindol a Maciej Krzysztof Wojtal z farnosti Okoličná na Ostrove. Maciej je pôvodom z Poľska. (Foto: Dušan Kolenčík)

NOVINKY